Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Εθνική Λυρική Σκηνή / Μια κυρία 80 ετών με νεανική ορμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική Λυρική Σκηνή / Μια κυρία 80 ετών με νεανική ορμή

"Η καλλιτεχνική περίοδος 2019-2020 συμπυκνώνει με έναν σχεδόν υπερφυσικό τρόπο το ιστορικό παρελθόν και το φιλόδοξο μέλλον της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» έλεγε χθες κατά την παρουσίαση του νέου, εντυπωσιακού προγράμματος ο Γιώργος Κουμεντάκης, προσθέτοντας: «Πρόκειται για τη σεζόν στην οποία θα σβήσουμε τα 80 κεριά του οργανισμού μας και την ίδια στιγμή με νεανική ορμή και πρωτόγνωρο πάθος θα ανοίξουμε τα φτερά μας για να αναμετρηθούμε με τη διεθνή παρουσία μας, η οποία γίνεται πράξη χάρη στη μεγάλη δωρεά των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Με τέσσερις πρώτες παγκόσμιες πρεμιέρες και μια πρώτη πανελλήνια, επτά νέες παραγωγές όπερας και δυο μπαλέτου, αλλά και τρεις αναβιώσεις, το πρόγραμμα φέρει υπογραφές σημαντικών καλλιτεχνών. Από τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ολιβιέ Πυ έως τον Γκρέιαμ Βικ και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

«Τολμήσαμε, δοκιμαστήκαμε, ρισκάραμε, επιτύχαμε, αποτύχαμε, ανοίξαμε τα φτερά μας σε νέα είδη, νέες αναζητήσεις, νέα κοινά, μάθαμε από τις αστοχίες μας και πάνω από όλα έχουμε την αναγκαία πλέον εμπειρία να λειτουργούμε στη μεγάλη κλίμακα» υπογράμμισε ο Γ. Κουμεντάκης.

Στην πρώτη δημόσια παρουσία της μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στα ογδοντάχρονα της ΕΛΣ επικαλούμενη μάλιστα το ποίημα του Καβάφη «Κεριά»: «Επιβεβαιώνεται απ’ τη μια ότι του μέλλοντος οι μέρες στέκονται μπροστά μας σαν μια σειρά κεράκια αναμμένα», είπε η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας: "Προκαλεί... αμηχανία από την άλλη, καθώς οι περασμένες μέρες της Λυρικής, που μένουν πίσω, δεν είναι μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων». Η υπουργός υπογράμμισε πως, «με όλα της τα σκαμπανεβάσματα στις οκτώ δεκαετίες της ζωής της, η Εθνική Λυρική Σκηνή πρόσφερε στην Αθήνα σπουδαία μαθήματα μουσικής παιδείας» τονίζοντας πως «τα δύο τελευταία -πολύτιμα- χρόνια, από την εγκατάστασή της Λυρικής στις εντυπωσιακές υποδομές του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και η συνεχής αρωγή του Ιδρύματος στις δράσεις και δραστηριότητες της ΕΛΣ, μας κάνουν να αισιοδοξούμε για του μέλλοντος τις μέρες».

Για το έργο του Δ.Σ. μίλησε ο πρόεδρός του Βασίλης Καραμητσάνης εξηγώντας: "Προσπαθήσαμε να περιστείλουμε ελαστικές δαπάνες που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν πόρους, να εξορθολογίσουμε τα έξοδα ταξιθεσίας, μειώσαμε τα μισθώματα στις περιφερειακές εγκαταστάσεις, τα τέλη παραχωρήσεως στο Ηρώδειο».

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, της ΚΠΙΣΝ Α.Ε., μέλη του Δ.Σ. και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη. Μάλιστα ο Γιώργος Κουμεντάκης έκανε λόγο για «μια νέα, πολύ δημιουργική συνεργασία», που ξεκίνησε η ΕΛΣ με τη Zeus+Dione, ιδιοκτησίας κ. Μητσοτάκη να θυμίσουμε, με τη «χορηγία» κολεξιόν με στολές για τους ταξιθέτες και την Παιδική Χορωδία. «Η υπέροχη συνεργασία θα εξελιχθεί και σε άλλα δημιουργικά επίπεδα στο μέλλον» κατέληξε.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο Γιώργος Κουμεντάκης έκανε αναφορά στη σύνδεση της Αθήνας, αρχαιολογικών χώρων, του Ολύμπια και του Ηρωδείου, με τις παραστάσεις.

Στην επέτειο των 80 χρόνων, 5 Μαρτίου 2020, θα παρουσιαστεί η «Νυχτερίδα», εναρκτήρια παράσταση, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Στις 11 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα η «Υπνοβάτιδα» του Μπελλίνι σε διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι, που αναφέρθηκε στις «θλιμμένες, μελαγχολικές μελωδίες όπου σταματά ο χρόνος».

Ακολουθεί ο «Ντον Κάρλο» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ και ο «Βόυτσεκ» του Άλμπαν Μπεργκ σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ, που μίλησε για «έναν Βόυτσεκ πολιτικό, αλλά και μεταφυσικό, έναν απλό άνθρωπο σε μια επαναστατική στιγμή που γίνεται ένας δυστυχισμένος ήρωας». Η μουσική διεύθυνση θα είναι του Βασίλη Χριστόπουλου.

Η πρώτη από τις δύο όπερες για τα 80 χρόνια είναι η «Πάπισσα Ιωάννα» του Γιώργου Βασιλαντωνάκη, σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη.

Ακολουθεί το «Μέσα Χώρα» του Άγγελου Τριανταφύλλου για τον θάνατο των ηλικιωμένων από μοναξιά και ερμηνευτές άνω των 65 ετών. Το λιμπρέτο υπογράφει ο Γιάννης Αστερής και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Καραθάνος.

Τον Ιούνιο θα ανέβει ο "Ριγολέττος", 19 χρόνια μετά την τελευταία σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, που μίλησε για «ένα έργο απελπισμένο, με συμπτώματα βυθισμένα στη διαφθορά, την ποίηση, την ομορφιά και τη βαθιά ανθρώπινη μαγεία».

Ο Γιώργος Λάνθιμος θα σκηνοθετήσει μια μικρού μήκους ταινία που θα προβληθεί με τη συνοδεία μουσικής, σε σύμπραξη της ΕΛΣ και του Οργανισμού ΝΕΟΝ.

Η κινηματογραφημένη οπερέτα του Χατζηαποστόλου «Οι Απάχηδες των Αθηνών» των Αδελφών Γαζιάδη θα προβληθεί 90 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, αποκατεστημένη, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Τον Ιούλιο η Μαρίνα Αμπράμοβιτ θα αναβιώσει επτά σκηνές θανάτου από όπερες που συνδέθηκαν με την ερμηνεία της Κάλλας, καθώς και τη σκηνή του αληθινού θανάτου της.

"Το αηδόνι του αυτοκράτορα" της Λένας Πλάτωνος θα είναι η φετινή παραγωγή όπερας για παιδιά.

Για «μεγάλα βήματα προς τα εμπρός» μίλησε ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος, που παρουσίασε το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μια χορογραφία του πάνω σε τέσσερα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, την επανάληψη της «Λίμνης των Κύκνων» και τον απαιτητικό «Δον Κιχώτη».

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL