Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Για να μοιράσει το υπουργείο Πολιτισμού θέσεις - κλειδιά / Ψέματα και μεθοδεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για να μοιράσει το υπουργείο Πολιτισμού θέσεις - κλειδιά / Ψέματα και μεθοδεύσεις

Την ηθική και το δίκαιο σπεύδει να αποκαταστήσει αυτή τη φορά η υπουργός Πολιτισμού. Με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ μαθαίνουμε ότι με απόφασή της αντικαθίσταται ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, κίνηση που "κρίθηκε επιβεβλημένη" διότι από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι σήμερα "εκτελεί παράλληλα τα καθήκοντα του αρχιφύλακα και συγχρόνως του διαχειριστή των εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου" δηλαδή "είναι ελέγχων και ελεγχόμενος".

Σύμφωνα με το υπουργείο, "με γνώμονα την τήρηση της αρχής της νομιμότητας και των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα οι ιδιότητες του αρχιφύλακα και διαχειριστή στο αυτό πρόσωπο αντίκεινται σε κάθε έννοια ηθικής και δικαίου". Επί του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα το παραπάνω είναι ορθό. Έτσι ορίζεται και έτσι πρέπει. Ωστόσο υπάρχει και μια λεπτομέρεια η οποία ξεφεύγει της υπουργού. Και αυτό είναι σοκαριστικό, διότι στην εποχή που η παραπληροφόρηση έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού διακινεί fake news.

O αρχιφύλακας Δημήτρης Ζαγοραίος δεν εκτελούσε χρέη διαχειριστή των εισιτηρίων διότι από τον περασμένο Απρίλιο με απόφαση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Ελένης Μπάνου, καθ' ύλην αρμόδιας γι' αυτό το ζήτημα, είχε αντικατασταθεί από τη Μαρία Τσιμούρα (τα στοιχεία διαθέτει η εφημερίδα). Κατανοητή η ζέση της νέας υπουργού να δείξει κυβερνητική έργο, πολλώ δε μάλλον που δεν προέρχεται από την κυβερνώσα παράταξη. Κατανοητό επίσης να πιέζεται από την παράταξη στην οποία δεν ανήκει να τοποθετήσει δικά τους παιδιά σε θέσεις - κλειδιά. Όμως το ψέμα ούτε κατανοητό είναι ούτε επιτρέπεται να διακινείται από το υπουργείο, δηλαδή από το ίδιο το κράτος. Πολλώ δε μάλλον όταν πίσω από το ψέμα υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση.

Ένα από τα βασικά και χρόνια προβλήματα στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ότι τους αρχιφύλακες τους όριζε ο εκάστοτε υπουργός, χωρίς κανένα κριτήριο, με αποτέλεσμα, όπως κατά καιρούς έχει καταγγελθεί, η θέση του αρχιφύλακα να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις εκάστοτε παρατάξεις της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να θεραπεύσει αυτή τη νοσηρή κατάσταση με τον Νόμο 4608, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 25 Απριλίου 2019, στο άρθρο 46 του οποίου ορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία κρίσης για τις θέσεις των αρχιφυλάκων, με αντικειμενικά αδιάβλητα και αξιοκρατικά κριτήρια. Ακολούθησε και η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση.

Στον βαθμό που ο νόμος αυτός δεν έχει καταργηθεί, προφανώς και είναι παράνομο να τοποθετεί, μονομερώς, με υπουργική απόφαση, αρχιφύλακας μόνο στην Ακρόπολη. Έτσι η υπουργός Πολιτισμού επιδιώκει με "ντρίμπλα" να παρακάμψει τον σκόπελο. Με το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες, επιχειρείται με ψευδή στοιχεία να δημιουργηθεί τυπικό κώλυμα, έτσι που να μείνει η θέση του αρχιφύλακα κενή και να μπορεί ανενόχλητα η υπουργός να την καλύψει. Στην προκειμένη περίπτωση, η κ. Μενδώνη είναι και ηθικά και διοικητικά έκθετη.

Στην αρχή ήταν ο γιατρός στην Ακρόπολη, που γιατρός οπλίτης υπήρχε κάθε καλοκαίρι όχι μόνο στον εμβληματικό βράχο αλλά και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, μετά ήρθε η στοχοποίηση της αρχαίας Ολυμπίας και τώρα η μεθόδευση για τον αρχιφύλακα που δήθεν ήταν και διαχειριστής εισιτηρίων στην Ακρόπολη. Η ιδεολογική χρήση της επικοινωνίας γυρνάει μπούμερανγκ κάποια στιγμή. Διότι, όπως σοφά λέει ο λαός μας, μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL