Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Πορτρέτα" στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη / Καλοκαιρινός αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Δημητρέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πορτρέτα" στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη / Καλοκαιρινός αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Δημητρέα

«Επηρεάστηκα και διαμορφώθηκα από ένα σύνθετο πλέγμα συνθηκών, που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις κοινωνικές τάξεις» έλεγε ο Βαγγέλης Δημητρέας, σπουδαίος εικαστικός και δάσκαλος που έφυγε τον Ιούνιο από τη ζωή και που απόψε στις 8 μ.μ. η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη τιμά τη μνήμη του με μια αφιερωματική έκθεση που έχει τίτλο «Πορτρέτα».

Βαθιά καλλιεργημένος, με σημαίνουσα δημιουργική διαδρομή και συμμετοχή σε κοινωνικούς αγώνες, ο Δημητρέας έζησε τα παιδικά του χρόνια σε σκληρές συνθήκες, όπως συχνά αφηγούνταν. «Το χαρακτηριστικό στίγμα, η εντοπιότητα, μπορεί να αλλάξει μερικώς, μπορεί ενδεχομένως να συμπιεστεί, αλλά δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Πάντως, είναι απαραίτητο να διευρυνθεί από μια ερευνητική διάθεση και κριτική εντολμία» εξηγούσε.

Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, στην οδό Μαρίνου Αντύπα 18, στο Νέο Ηράκλειο, για τρίτη φορά μέσα σε μία εξαετία, αναστοχάζεται πάνω στα “Πορτρέτα” του επιλέγοντας έναν καλοκαιρινό αποχαιρετισμό στον καλλιτέχνη με διάρκεια έως και το τέλος Αυγούστου.


 

Ο Δημητρέας που ακολούθησε μια πειθαρχημένη και αυστηρή γραφή, αποτύπωσε στο έργο του το προσωπικό του ιδίωμα, φτάνοντας στην πρόσφατη ζωγραφική του να ασχολείται με την ιστορική μνήμη. Αναφερόμενος στην τέχνη και την έρευνα δήλωνε: «Η όποια 'κοσμοθέαση' του καλλιτέχνη απαιτεί μια διαρκή αναζήτηση, θα μπορούσα ίσως να πω βασανιστική έρευνα, για να στηριχτεί μορφοπλαστικά, για να κατακτηθεί η αξιοπιστία της φόρμας, και αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε έναν άδειο φορμαλισμό».

Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής σε ηλικία 14 ετών και σπούδασε με υποτροφία στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Ωστόσο, λόγω πολιτικών φρονημάτων, δεν μπόρεσε να πάρει την υποτροφία που του εξασφάλισε σπουδές στο Παρίσι, στο οποίο έφθασε τελικά το 1967. Παρακολουθεί μαθήματα Κοινωνιολογίας της Τέχνης στη Σορβόννη, ενώ συμμετέχει καλλιτεχνικά και πολιτικά στον Μάη του '68.

Με την επιστροφή του δίδαξε στη Σχολή Βακαλό ως ειδικός επιστήμονας στην ΑΣΚΤ και από το 1985 έως το 2002 διετέλεσε καθηγητής ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Τέχνης "α", του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών, της Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης 4++.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL