Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Άννα Φιλίνη: / Άννα Φιλίνη: Με την ψήφο μας να μην επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να πισωγυρίσει τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άννα Φιλίνη: / Άννα Φιλίνη: Με την ψήφο μας να μην επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να πισωγυρίσει τη χώρα

"Με την ψήφο μας να μην επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να πισωγυρίσει τη χώρα, να υπονομεύσει και να συρρικνώσει το κοινωνικό κράτος, να ανακόψει τη σημερινή πορεία προοδευτικής ανάκαμψης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξανε παραλήψεις, έγιναν και λάθη" λέει η Άννα Φιλίνη, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών. Ζωγράφος και αρχιτέκτονας, με μεγάλη διαδρομή στην Αριστερά αλλά και στο χώρο του πολιτισμού, μιλάει για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στα δύο πεδία χωρίς να κρύβει τους φόβους της. "Με τρομάζει η ανιστόρητη και βίαιη πρόθεση της Ν.Δ. να διώξει το Πολυτεχνείο από το κέντρο" και θυμίζει την ουσία του βιωμένου συνθήματος "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά".

Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη

* Υποστηρίζετε ότι η Αριστερά μπορεί να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα και την ηθική δύναμη πλατιών κοινωνικών στρωμάτων, να σταθεί στο πλευρό των πιο αδύναμων και να οδηγήσει στην αναγέννηση που έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί η Αριστερά είναι τώρα αναγκαία; Τι διακυβεύεται στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου;

Το κεντρικό ζητούμενο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι με την ψήφο μας να μην επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να πισωγυρίσει τη χώρα, να υπονομεύσει και συρρικνώσει το κοινωνικό κράτος, να ανακόψει τη σημερινή πορεία προοδευτικής ανάκαμψης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν παραλήψεις, έγιναν και λάθη. Το βασικό είναι ότι η ρότα της Αριστεράς έχει όραμα με αλληλεγγύη, αγώνες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της ολιγαρχίας και σκύψιμο με αγάπη πάνω στη δύσκολη πραγματικότητα.

* Γι' αυτό αποφασίσατε να είστε υποψήφια στην Α' Αθηνών;

Είμαι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών μετά από πρόταση της οργάνωσής μου, της Ο.Μ. Εξαρχείων. Με τίμησε αυτή η πρόταση και απάντησα θετικά γιατί κι εγώ η ίδια ήθελα να λάβω μέρος σε τούτη τη δύσκολη μάχη της Αριστεράς σε ένα τόσο κρίσιμο και επικίνδυνο σημείο καμπής. Όσον αφορά εμένα την ίδια, πάντοτε έβλεπα τη ζωή ως σύνολο, παράλληλα αγώνες, δημιουργία, φιλία, αγάπη, κι επιμένω να δίνω μαζί με τους συντρόφους μου το “παρών” -όπου μπορώ- στα διάφορα μέτωπα.

* Ποια είναι τα επιχειρήματα προκειμένου να πειστεί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πρώτιστο ζήτημα είναι ότι το 2018 βγήκε η Ελλάδα από τα Μνημόνια, ότι η χώρα μπορεί πια να παίρνει αποφάσεις δίχως δημοσιονομική επιτήρηση. Αυτό έχει κομβική σημασία για τη δημοκρατία. Αρχίσαμε να μπαίνουμε σε ριζικά νέα φάση, με την αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους, με τις νέες θέσεις εργασίας, ότι επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αποτράπηκε η μείωση των συντάξεων που απαιτούσαν οι δανειστές.

Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι στα χρόνια της αριστερής διακυβέρνησης αναβαθμίστηκε, με μια ειρηνική και πολυδιάστατη πολιτική, ο διεθνής ρόλος της χώρας. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που έδωσε πλατιά ένα μήνυμα συνεννόησης στα Βαλκάνια, κατάφερε και να κατοχυρωθεί το νέο όνομα στο σύνταγμα της χώρας στα βόρεια σύνορά μας. Σημαντικές επίσης είναι οι διακρατικές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο και οι πρωτοβουλίες με τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Οι θετικές επιπτώσεις των παραπάνω αναδεικνύονται ιδιαίτερα τώρα, όπου υπάρχει όξυνση των ελληνοτουρκικών και περνά πάλι δύσκολες καταστάσεις η Κύπρος: υπήρξα ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου (πρόσφατα δωρίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων το αρχείο της) και παρακολουθώ πάντα τις εξελίξεις στο Κυπριακό με μεγάλη αγωνία για το μέλλον. Τρίτο βασικό ζήτημα είναι, το πώς εμείς οραματιζόμαστε την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχουμε ήδη νομοθετήσει πάνω σε σημαντικά θέματα, στα εργασιακά, στην Υγεία, την Παιδεία, έχουμε όμως ακόμη να διορθώσουμε ζητήματα, ώστε να ανακάμψουν σταδιακά τα στρώματα που χτύπησε η κρίση και κυρίως να διατυπώσουμε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης στους διάφορους παραγωγικούς τομείς.

* Ποια είναι τα στοιχεία που συντελούν σε μια ανασυγκρότηση της χώρας με όραμα; Ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ανάπτυξη με όραμα πρέπει να στηρίζεται πρώτα στη βαθιά γνώση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας -μην ξεχνάμε γιατί εκτελέστηκε ο Μπάτσης το 1952- και να σχεδιάζεται με φροντίδα πάνω απ’ όλα για τον άνθρωπο, με προστασία στο περιβάλλον και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

* Το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως αρχιτέκτονας αλλά και κάτοικός του, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημεία παρέμβασης που πρέπει να γίνουν για να μετατραπεί η Αθήνα μια δημοκρατική, ανοιχτή και ζωντανή πόλη;

Μόλις ήρθαν τα Μνημόνια, καθώς προχωρούσε η κρίση, δέχτηκε ανελέητα χτυπήματα η ζωή της Αθήνας και των κατοίκων της. Η κυβέρνηση Σαμαρά διέλυσε τον Οργανισμό Αθήνας, ο ίδιος, ήδη από το 2009, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού της Ν.Δ., σταμάτησε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων προς την Ακαδημία Πλάτωνος, φέρνοντας έτσι επιπλέον πλήγμα στις δυτικές υποβαθμισμένες συνοικίες του δήμου στην Αθήνα. Μην ξεχνάμε ότι ο σχεδιασμός σε μια πόλη είναι ζήτημα γνώσης αλλά και κατεξοχήν ζήτημα πολιτικοϊδεολογικών επιλογών. Με τρομάζει η ανιστόρητη και βίαιη πρόθεση της Ν.Δ. να διώξει το Πολυτεχνείο από το κέντρο. Η συγκρότηση από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2018 της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» έθεσε στόχους απαραίτητους για το ξαναζωντάνεμα της πόλης: επανάχρηση Προσφυγικών Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ολοκλήρωση του αρχαιολογικού περιπάτου τόσο προς την Ακαδημία Πλάτωνος όσο και προς τον Ιλισό μέχρι τον Ναό Αρτέμιδος Αγροτέρας, αναζωογόνηση του κέντρου, ανάπλαση της οδού Πειραιώς. Χαίρομαι που ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το εμβληματικό θέατρο του αρχιτέκτονα Ζενέτου στον Λυκαβηττό, αλλά και για τα έργα υπογειοποίησης -μετά από πολλά θύματα στην περιοχή- των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Σημαντικά έργα από τα παραπάνω τα έχουμε παλέψει μαζί με κινήματα πολιτών και επιστημονικούς φορείς ήδη πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και είναι ικανοποίηση ότι μπήκαν σε τροχιά πραγματοποίησης από την κυβέρνησή μας.
 

* Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει ανάχωμα στους κινδύνους και στις προκλήσεις της εποχής μας και με ποιους τρόπους;

Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει ανάχωμα στους κινδύνους και ανοιχτό μονοπάτι για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ποιότητα ζωής για όλους. Εγώ αισθάνομαι την τέχνη βάλσαμο στην ψυχή αλλά και γλώσσα των ανθρώπων για την αλήθεια. Οι δεξιές κυβερνήσεις των Μνημονίων έδωσαν καίρια χτυπήματα στον πολιτισμό. Όταν ήμουν το 2011 αντιδήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων, οι μνημονιακοί προώθησαν την «εξυγίανση» πρώτα στον Πολιτισμικό Οργανισμό, απαιτώντας συγχωνεύσεις, απολύσεις συμβασιούχων, κατάργηση πολιτιστικών τομέων, όπως αυτού της Λαϊκής Επιμόρφωσης. Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, προχώρησε τον Δεκέμβρη σε καίριο χτύπημα στην κεντρική δομή του ΥΠΠΟ, σε καρατομήσεις της διευθύντριας του ΕΜΣΤ και του Βυζαντινού Μουσείου. Ορισμένα τραύματα επουλώθηκαν, όχι όμως του ΕΜΣΤ, που παραμένει τεσσεράμισι χρόνια κλειστό.

Θεωρώ πολύ σημαντικά επιτεύγματα ότι καταφέραμε σε περίοδο κρίσης να φέρουμε σε πέρας τα προγράμματα αρχαιολογικών ανασκαφών, να κάνουμε αξιόλογες εκθέσεις με ελληνικές αρχαιότητες στο εξωτερικό, να πραγματοποιήσουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο και κυρίως ότι προστατεύτηκαν τα αρχαία στο Ελληνικό, στο μετρό της Θεσσαλονίκης, στο λιμάνι του Πειραιά.

* Είστε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς έχετε βιώσει τη συνθήκη "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά". Πώς επανανοηματοδοτείτε σήμερα αυτό το σύνθημα-βίωμα;

Η Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές υπέστη σοβαρό πλήγμα. Τώρα περιμένουμε με αγωνία μια καταδικαστική απόφαση στη δίκη για τη βίαιη δολοφονία του αγωνιστή και τραγουδοποιού Παύλου Φύσσα. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Ν.Δ. κάνει υπέρογκες προσπάθειες να συμμαζέψει για λόγους προεκλογικούς την έκφραση της ακροδεξιάς της πτέρυγας, ενώ παράλληλα κρύβει το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της. Απαιτείται από εμάς η ανάσυρση της ιστορικής μνήμης, κυρίως όμως χρειάζεται η ανάλυση του δικού μας προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL