Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Στο τρίτο δαπανηρότερο ξενοδοχείο του κόσμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο τρίτο δαπανηρότερο ξενοδοχείο του κόσμου

Μια "όαση" με νερό, φοίνικες και χρώμα της άμμου

Κείμενο - φωτογραφίες:
ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008. Ελάχιστες ημέρες προτού το "Rolling Stone" ανακοινώσει τη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών, όπου την 58η θέση θα καταλάβει η Κριστίνα Αγκιλέρα, η 28χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια δίνει συναυλία στο Άμπου Ντάμπι, όπου συναρπάζει το κοινό. Ο κόσμος την αποθεώνει στο φινάλε καθώς τραγουδά το "Fighter" με ασημί κομφετί να ραίνουν τους 15.000 παρευρισκόμενους που παράλληλα θαυμάζουν Αγκιλέρα και μουσικούς σε μια γιγαντοοθόνη δεξιά της σκηνής με την κλιμακωτή εξέδρα.

Η συναυλία δίνεται σε ένα από τα γνωστότερα ορόσημα της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης των Εμιράτων, το "Emirates Palace", το οποίο τον άλλο μήνα θα κλείσει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και όπου την προηγούμενη χρονιά ένας άλλος σταρ, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, είχε ξεσηκώσει το κοινό με επιτυχίες τους όπως το "My Love" και με τις χορευτικές του κινήσεις.

To επτά αστέρων ξενοδοχείο "Emirates Palace", από τον Νοέμβριο του 2005 οπότε λειτούργησε έως το 2010, υπήρξε το τρίτο ακριβότερο στην κατασκευή του ξενοδοχείο στον κόσμο, καθώς η ανέγερσή του στοίχισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί το υπερπολυτελές αυτό ξενοδοχείο, στο πάρκο του οποίου δόθηκαν οι συναυλίες Αγκιλέρα και Τίμπερλεϊκ, να ταυτίζεται με τις δυτικότροπες όψεις κοσμοπολιτισμού του Άμπου Ντάμπι, ωστόσο η αισθητική του αποπνέει Αραβία. Ήδη, με το που γίνεται ορατό από απόσταση, το πρώτο που εντυπώνεται είναι ο χρωματισμός, ο οποίος παραπέμπει στην άμμο που κυριαρχεί στην Αραβική Χερσόνησο.


Θόλος με ισλαμικό χρώμα

Πλησιάζοντάς το εμφανίζεται ένας τεράστιος διάδρομος με ρομβοειδή πλακίδια τον οποίο ορίζουν δύο σειρές από θηλυκά φοινικόδενδρα με απλωμένα φυλλώματα και ξύλινα παγκάκια ανάμεσά τους, ενώ πλαισιώνεται από καταπράσινους κήπους. Προχωρώντας εμφανίζονται σιντριβάνια δεξιά και αριστερά.

Η αγάπη των Αράβων για τα σιντριβάνια είναι εύκολα κατανοητή αν ληφθεί υπόψη ότι η Αραβική Έρημος είναι, με έκταση 2.330.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο της Ευρώπης, η μεγαλύτερη στην Ασία και η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Ειδικά δε για τους Εμιράτους, αφού η έρημος καταλαμβάνει το 87% της συνολικής έκτασης της χώρας τους.

Με το που τελείωνει ο προαύλιος διάδρομος ξεκινά μια πλατιά σκάλα. Σκαλοπάτια, διάδρομος, πρόσοψη κτηρίου, πλακίδια, ζαρντινιέρες, διακόσμηση, κολώνες, αψίδες, τοξωτά παράθυρα, μπαλκόνια, ταράτσες, όλα είναι βαμμένα σε διαφορετικά το καθένα χρώματα της άμμου. Αν οι Εσκιμώοι χρησιμοποιούν 49 διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουν τις αποχρώσεις του χιονιού, κάποιος που ζει στη μεγαλύτερη ασιατική έρημο κάλλιστα μπορεί να διακρίνει πολλαπλάσιες αποχρώσεις της άμμου από όσες ένας Ευρωπαίος, οι οποίες ξεκινούν από το υπόλευκο και φτάνουν έως το υποκόκκινο.


Στους κήπους του "Emirates Palace"

Ανάλογα χρώματα και σχήματα κυριαρχούν και στο λόμπι. Τόσο στο εξωτερικό όσο -ακόμη περισσότερο- και στο εσωτερικό υπερέχει η ισλαμική αισθητική. Τόξα και αψίδες εμφανίζονται παντού και ακόμη περισσότερο στα δωμάτια. Αυτά μαζί με τις 114 διακοσμημένες με μάρμαρο και χρυσό σουίτες ανέρχονται σε 394. Αρχιτεκτονικά "ατραξιόν" του ξενοδοχείου είναι ο οκταγωνικός θόλος του οποίου τα σχέδια σχηματίζουν τόξα, ακτίνες, πλέγματα, οκτάκτινα και δεκαεξάκτινα αστέρια σε χρώματα της άμμου και του ουρανού.

Ο αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου, ο Βρετανός Τζον Έλιοτ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον πρώτο Πρόεδρο των Εμιράτων, τον σεΐχη Ζαΐεντ Μπιν Σουλτάν Αλ Ναχίαν, άφησε με τα σχέδιά του τη σφραγίδα του στη χώρα. Ο Έλιοτ έφθασε 28 χρόνων στο Άμπου Ντάμπι το 1967. Μαζί με τον σεΐχη και τέσσερις στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε ένα Land Rover και επισκέφθηκαν την έρημο.

Το όχημα σταμάτησε τέσσερις φορές και κάθε φορά κατέβαινε και από ένας στρατιώτης έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα τεράστιο τετράγωνο, εντός του οποίου ζήτησε ο Ζαΐεντ Μπιν Σουλτάν Αλ Ναχία από τον Βρετανό αρχιτέκτονα να χτιστεί η πόλη με τις κατοικίες των Αμπουντάμπιων, η οποία έως τότε περιλάμβανε μόλις ένα παλάτι, μερικά σπίτια ολόγυρα και λίγα τζαμιά.

Αυτοί ίσα που έφθαναν τότε τους 4.000. Χάρη στο ισότιμο των 1.000 στερλινών που πληρώθηκε σε τάλιρα Μαρίας Θηρεσίας, παγκόσμιο εμπορικό νόμισμα τότε, όποιος δήλωνε Αμπουντάμπιος, ο πληθυσμός έφθασε σύντομα τους 35.000.

Από τότε πέρασε μισός αιώνας και ελάχιστοι θα φαντάζονταν σήμερα πως θα αποτελούσε ορόσημο της πόλης ένα πολυτελές ξενοδοχείο με πλαζ μήκους 1.300 μέτρων, δύο ελικοδρόμια, εστιατόρια έθνικ κουζίνας, σπα και μαρίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL