Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Ν. Αναστασιάδη αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Χριστόφια

Τη νεκρώσιμη ακολουθία για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στο Στρόβολο της Λευκωσίας, που κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία Προέδρου, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην εκκλησία μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς είχε προηγηθεί συνάντηση τους στο προεδρικό μέγαρο κι έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο.

«Είμαι σήμερα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής ένα σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, έναν σπουδαίο ηγέτη της Αριστεράς, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, στον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, οφείλουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, αλλά και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα». 

Στεφάνι στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εκ μέρους του κόμματος στη νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας για τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι είχε και το θάρρος αλλά και την επιμονή να υποστηρίζει την προσπάθεια για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού και πρόσθεσε πως τον τιμούν για ότι πρόσφερε.

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα

    Επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ παρέστη στην κηδεία και κατέθεσε στεφάνι ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε έναν επιφανή παράγοντα, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού αλλά έναν επιφανή παράγοντα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του διεθνούς εργατικού-λαϊκού κινήματος, του κομμουνιστικού κινήματος, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γ.γ. του ΑΚΕΛ. Ανάμεσα στα κόμματά μας, και τον ίδιο τον Δ. Χριστόφια υπήρχαν στενές αδελφικές σχέσεις, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού της Ελλάδας, του λαού της Κύπρου».

 Το παρών έδωσαν και κατέθεσαν στεφάνια, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ηγέτες και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών κομμάτων, εκπρόσωπος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Ταλάτ, η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και πολλοί διπλωμάτες, ενώ της νεκρώσιμης ακολουθίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Α. Κυπριανού: Ο Δ. Χριστόφιας έχει ήδη δικαιωθεί στο δάκρυ του απλού λαού

    Στον επικήδειο που εκφώνησε για τον εκλιπόντα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας «πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος και δεν περιμένει τη δικαίωση από τους πολέμιους του, αλλά έχει ήδη δικαιωθεί από το δάκρυ του απλού λαού».

    Ο κ. Κυπριανού μίλησε εκτενώς για τη ζωή και την προσφορά του Δημήτρη Χριστόφια από τις θέσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ, του προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού. Χαρακτήρισε τον Δημήτρη Χριστόφια «ιστορική φυσιογνωμία του διεθνούς στερεώματος και όχι μόνο της Κύπρου» και παρατήρησε πως «οι προτάσεις του Δημήτρη Χριστόφια έδιναν προοπτική στη συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο κοινό τους σπίτι, την Κυπριακή Δημοκρατία. Για πρώτη φορά το όραμα αυτό πήρε σάρκα και οστά με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις. Η επαναπροσέγγιση του λαού, η επανένωση του τόπου μας, ήταν η καθημερινή δουλειά και το μεγάλο όραμα που υπηρέτησε ο Δημήτρης Χριστόφιας με όλες του τις δυνάμεις μέχρι το τέλος».

    Επισήμανε δε, ότι μια ανάρτηση ενός Τουρκοκύπριου τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο «τα είπε όλα». Στην ανάρτησή του έγραψε: «Στο καλό σύντροφε. Ο αγώνας σου, αγώνας μας».

    Στο σημείο αυτό οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Το τελευταίο χειροκρότημα

    Με συγκινητικά λόγια μίλησε για τον Δημήτρη Χριστόφια ο γιος του Χρήστος, ο οποίος είπε ότι ο πατέρας του «έφυγε, όπως ήρθε, με χέρια καθαρά, έντιμος και αξιοπρεπής», θύμισε τη φράση του «οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, είναι αδέλφια μας» και δεσμεύτηκε για συνέχιση των αγώνων του.

    Καθώς το φέρετρο με τον Δημήτρη Χριστόφια έβγαινε από την εκκλησία και έπαιρνε τον δρόμο για τα κοιμητήρια, το τελευταίο χειροκρότημα ήταν θερμό και παρατεταμένο. «Αθάνατος» φώναξαν οι παρευρισκόμενοι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Χριστόφια (Video)

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επιτελικό ξέπλυμα

Όσο θορυβώδης είναι η κυβέρνηση στην «πάταξη της ανομίας» και την κλιμακούμενη αποχαλίνωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, άλλο τόσο διακριτική είναι όταν τακτοποιεί τις δουλίτσες της και όταν εξυπηρετεί τους κολλητούς της. Και πάντα έχει και μια ηθική δικαιολογία να επικαλεστεί.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο