Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Πάνος Ρήγας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα / Πάνος Ρήγας: Η Ελλάδα καταξιώθηκε ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Ρήγας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα / Πάνος Ρήγας: Η Ελλάδα καταξιώθηκε ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο

Αυτή την προεκλογική περίοδο, το 24ωρο δεν φτάνει για τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Ρήγα. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να τρέχει τις περισσότερες ώρες στην εκλογική περιφέρεια όπου είναι υποψήφιος, στον Δυτικό Τομέα της παλιάς Β' Αθηνών.

Αλλά η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας τον κρατά, ως όφειλε, στο Πεντάγωνο. Και όπως όλοι στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, «παρακολουθούμε», όπως λέει, «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις, ενεργοποιούμε το οπλοστάσιο που μας παρέχει το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας μας και ταυτόχρονα, χωρίς να κλιμακώνουμε και να στρατιωτικοποιούμε την ένταση, διατηρούμε και ενισχύουμε την ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ώστε ο αποτρεπτικός τους ρόλος να είναι εμφανής και αποτελεσματικός».

Ο Πάνος Ρήγας καλεί την αντιπολίτευση να επιδείξει σοβαρότητα και να σταματήσουν να τοποθετούν τα εθνικά θέματα στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων «και μάλιστα με μια πολύ ανεύθυνη λογική».

Ως υποψήφιος, που τρέχει και στις γειτονιές, θεωρεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον είχαν εμπιστευθεί, είναι οι δικοί του άνθρωποι. Οι αγωνίες τους είναι και δικές μας αγωνίες και η δυσαρέσκειά τους είναι και δική μας δυσαρέσκεια, είναι δική μας αυτοκριτική».

Συνέντευξη στον Σπύρο Ραπανάκη

* Σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα; Θεωρείτε πιθανή την επιδείνωση, ακόμα και κάποιο θερμό επεισόδιο;

Δεν πρόκειται για ζήτημα ανησυχίας ή μη ανησυχίας. Η τουρκική προκλητικότητα είναι ένα μόνιμο φαινόμενο με περιοδικές εξάρσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις, ενεργοποιούμε το οπλοστάσιο που μας παρέχει το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας μας και ταυτόχρονα, χωρίς να κλιμακώνουμε και να στρατιωτικοποιούμε την ένταση, διατηρούμε και ενισχύουμε την ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ώστε ο αποτρεπτικός τους ρόλος να είναι εμφανής και αποτελεσματικός. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιδείνωσης, ωστόσο καμία λογική δεν θα συνηγορούσε σε κάτι τέτοιο. Η Τουρκία, από την οποία εκπορεύεται η προκλητικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές, δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί από μια κλιμάκωση. Ως προς τις πιθανότητες ενός «θερμού» επεισοδίου, εμείς από την πλευρά μας διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις ώστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην έχει λόγο ύπαρξης.

* Φαίνεται πάντως ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε. αφήνει τις θεωρητικές καταδίκες και μιλάει πλέον για κυρώσεις...

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ζήτημα της στάσης και της έμπρακτης αντίδρασης της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, που συνδέεται με στρατηγικές επιλογές των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Όμως κάποια στιγμή φτάνει ο κόμπος στο χτένι. Ήδη έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα ως προς την ενιαία στάση της Ε.Ε. και θα γίνουν και άλλα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η σοβαρότητα που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά, αλλά και η ανάδειξη από μέρους μας, τα τελευταία χρόνια, όλου του πλέγματος της τουρκικής συμπεριφοράς. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για παρερμηνείες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι όμηρος της σημερινής ηγεσίας της Τουρκίας, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

* Θεωρείτε ότι δικαιώνονται οι επιλογές σας για την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, της Συμφωνίας των Πρεσπών και των ευρύτερων γεωπολιτικών επιλογών της κυβέρνησης στην περιοχή;

Η δικαίωση της πολύπλευρης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτη. Ανακτήθηκε το διεθνές κύρος της χώρας και ήρθε σε αντιστοιχία με τη γεωστρατηγική της θέση. Η Ελλάδα καταξιώθηκε ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε από μόνο του, αλλά χρειάστηκε πολλή δουλειά μέσα σε συνθήκες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίσαμε, πράγμα που για κάποιους άλλους θα ήταν παράγοντας εσωστρέφειας. Παραβλέψαμε το όποιο βραχυχρόνιο πολιτικό κόστος, όπως έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προτάσσοντας το μακροχρόνιο εθνικό συμφέρον. Ξεπεράσαμε την παγιωμένη αντίληψη ότι οι στρατηγικές συμμαχίες μπορεί να στηρίζονται στη μονοκαλλιέργεια της στρατιωτικής συνεργασίας και έτσι ανοίξαμε νέες προοπτικές συνεργασίας σε πλήθος άλλων τομέων, όπως έγινε με τις ΗΠΑ, με την Κίνα, αλλά και με τη Ρωσία, όπου οι σχέσεις τοποθετήθηκαν στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού.

* Η Ν.Δ. και σειρά ΜΜΕ είτε ευθέως είτε εμμέσως σας κατηγορούν για προεκλογικήκίνηση με αφορμή το ΚΥΣΕΑ αλλά και για δραματοποίηση της κατάστασης...

Πολύ φοβάμαι ότι η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της έχουν τυφλωθεί από τον ζήλο τους για την εξουσία και προβαίνουν σε σειρά πολιτικών ατοπημάτων. Τοποθετούν στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων τα εθνικά θέματα και μάλιστα με μια πολύ ανεύθυνη λογική. Τους καλώ να σοβαρευτούν. Δεν αλέθονται όλα στον μύλο των σκοπιμοτήτων. Είναι πραγματικά δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος τη λογική τους. Τι ακριβώς ζητάει δηλαδή η Ν.Δ. από την κυβέρνηση; Να αδιαφορήσει για ό,τι συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο, να μην ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να πάρει θέση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και να μην στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία; Επαναλαμβάνω, απαιτείται σοβαρότητα.

* Δύο εβδομάδες έμειναν για τις κρίσιμες κάλπες της 7ης Ιουλίου. Θεωρείτε ότι η απόστασή σας με τη Ν.Δ. μειώνεται; Από τις περιοδείες σας και την επαφή με τον κόσμο, εκτιμάτε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει πίσω τους πολίτες που απείχαν ή ψήφισαν άλλα κόμματα στις ευρωεκλογές;

Οι κάλπες στις 7 Ιουλίου είναι διαφορετικές από αυτές των ευρωεκλογών. Βέβαια, το μήνυμα το λάβαμε υπόψιν και μάλιστα σοβαρά. Από εκεί και πέρα, το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι συγκεκριμένο και αφορά το αν θα συνεχίσουμε την πορεία ανάκαμψης της κοινωνίας ή αν θα γυρίσουμε πίσω με οδηγούς αυτούς που μας έφτασαν στην καταστροφή. Το προεκλογικό άνοιγμα και η επαφή μας με την κοινωνία δείχνει ότι τα πραγματικά διλήμματα έχουν διαπεράσει πλατιά στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον είχαν εμπιστευθεί, είναι οι δικοί του άνθρωποι. Οι αγωνίες τους είναι και δικές μας αγωνίες και η δυσαρέσκειά τους είναι και δική μας δυσαρέσκεια, είναι δική μας αυτοκριτική.

* Μια σημαντική απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες ήταν οι νέοι. Πρόκειται για έναν τομέα που από τη δική σας θέση στο υπουργείο έχετε προχωρήσει σε μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία. Ποιες είναι αυτές; Ποιες δυνατότητες υπάρχουν για περαιτέρω βελτίωση;

Δεν θα έλεγα απώλεια. Οι νέοι μας έχουν τον δικό τους τρόπο που σκέπτονται και τον δικό τους τρόπο που αντιδρούν. Η στάση τους είναι εύλογη, αυτό που χρήζει εξέτασης είναι η δική μας στάση, η δική μας συμπεριφορά και οι δικές προτεραιότητες. Ειδικότερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τον πλευρά μας, έγιναν συγκεκριμένες και στοχευμένες προσπάθειες. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τη μείωση της θητείας για όλα τα παιδιά πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών, την καθιέρωση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για τις μεταθέσεις στρατευσίμων, τις ρυθμίσεις για την εναλλακτική θητεία, τις διευκολύνσεις για τη νέα γενιά ανυπότακτων, που είναι οι νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης, ώστε να έρθουν και να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους υποχρέωση χωρίς συνέπειες. Δρομολογήσαμε την αύξηση του «μισθού» του στρατιώτη από 8 σε 30 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα, υπήρξαν διάφορες καινοτομίες ως προς τη στρατιωτική θητεία, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στον Στρατό Ξηράς και η κατάταξή τους κατευθείαν στις μάχιμες μονάδες. Μένουν να γίνουν πολλά ακόμα για την παραπέρα αναβάθμιση της στρατιωτικής θητείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL