Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το όπλο μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το όπλο μας

Του Γιώργου Κυρίτση

Με την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ., με όσα περιέλαβε και όσα αποσιώπησε, λύθηκε η απορία γιατί ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει το ντιμπέιτ. Δεν είναι τόσο θέμα της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του. Αυτό το έχουμε δει κατ' επανάληψη. Είναι θέμα αντικειμενικής αδυναμίας του όποιου αρχηγού της Ν.Δ. να απευθυνθεί στην κοινωνική πλειοψηφία, αντιπαραθέτοντας αυτό το πρόγραμμα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει συνδυασμό αυξήσεων στους μισθούς, μείωσης φόρων και βελτίωσης του κράτους πρόνοιας τέτοιον που ξαναβάζει τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά. Είναι κοστολογημένο, λεπτομερές και τα λεφτά υπάρχουν. Απευθύνεται σε όλους, εκτός από τους πολύ πλούσιους. Απευθύνεται σε όλους όσοι κάνουν χρήση των δημόσιων συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης, είναι συνταξιούχοι ή προσβλέπουν σε σύνταξη, έχουν μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση ή είναι μισθωτοί.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι επωφελές μόνο για το 10% των πολύ υψηλών εισοδημάτων. Και αυτό φαίνεται με πολλούς τρόπους. Πρώτος και καλύτερος, το γεγονός ότι το μόνο μέτρο άμεσης ισχύος που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι η μείωση του φόρου στα μερίσματα των μετοχών. Όλα τα άλλα μέτρα τίθενται υπό προϋποθέσεις και μετά από δύο χρόνια.

Το παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τον ΕΝΦΙΑ τώρα κατά 30% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες και του χρόνου κατά 50%. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. μιλάει για οριζόντια μείωση κατά 30% μετά από δύο χρόνια. Δηλαδή, όταν εφαρμοστεί, όσο μεγαλύτερη η περιουσία τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συμφέρει έναντι της Ν.Δ., που είχε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στην προμετωπίδα της για να εξιλεωθεί από το άγος της καθιέρωσής του. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν λέει τίποτα για τις συντάξεις. Τι να πει, βέβαια, όταν ετοιμάζεται να εξαλείψει τις επικουρικές;

Και πάει λέγοντας. Το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., το εμφανές κομμάτι του, είναι μη υπερασπίσιμο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι όπλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το χρησιμοποιήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL