Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών: / Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Προοδευτική διακυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, όχι οικειοθελής μνημονιακή παλινόρθωση με Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών: / Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Προοδευτική διακυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, όχι οικειοθελής μνημονιακή παλινόρθωση με Ν.Δ.

 σημειώνει ότι οι πολίτες επιλέγουν με την ψήφο τους αν θα εξασφαλίσουν “προοδευτική διακυβέρνηση με δίκαιη ανάπτυξη, ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης ή θα οδηγηθεί η χώρα μας σε μια μνημονιακή οικειοθελή παλινόρθωση, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Ν.Δ.”.

Αντιπαραθέτοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η κ. Ξενογιαννακοπούλου προχωρά σε πλήρη αποδόμηση του προγράμματος που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφορικά με τη δημόσια διοίκηση. Επισημαίνει ότι το σχέδιό του περί "επανίδρυσης του κράτους" συνίσταται σε τρία πράγματα: Στην εξαγγελία έργων εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, που ήδη υλοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους με σκληρές νεοφιλελεύθερες εμμονές για μείωση του δημόσιου τομέα και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Στην αποσιώπηση των προθέσεών του για τις αναγκαίες προσλήψεις στο Δημόσιο. Τονίζει δε ότι στοχεύει στην ενίσχυση εργολαβικών συμφερόντων και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Επικρίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για “κρίση ταυτότητας και συνοχής” και εμμονή “στην αδιέξοδη λογική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πραγματικότητα πριμοδοτεί τη Ν.Δ.”.

Συνέντευξη στον Νίκο Λιονάκη

* Σε δύο Κυριακές, οι πολίτες θα βρίσκονται πίσω από το παραβάν. Τι καλούνται να επιλέξουν;

Η κρίσιμη επιλογή στις 7 Ιουλίου είναι αν θα εξασφαλίσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση με δίκαιη ανάπτυξη, με ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης ή θα οδηγηθεί η χώρα μας σε μια μνημονιακή οικειοθελή παλινόρθωση, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Ν.Δ.

Αυτή είναι μια απόφαση που μας αφορά όλους, τον καθένα και την καθεμία μας. Αφορά τη ζωή μας, τις θυσίες που έχουμε κάνει συλλογικά και προσωπικά, αφορά το μέλλον μας.

Τώρα που η χώρα μας έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά της επιτροπείας και ανακτά την κυριαρχία της, έχει περισσότερο από ποτέ ουσία και περιεχόμενο η έκφραση μιας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας στις εκλογές.

Το διακύβευμα είναι ισχυρό και καθαρό. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει όλο το βάρος στην προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. Στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, εσείς παρουσιάσατε τις δεσμεύσεις για τη Δημόσια Διοίκηση και το κοινωνικό κράτος. Μπορείτε να επισημάνετε στους πολίτες ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ του προοδευτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και του νεοφιλελεύθερου της Ν.Δ.;

Η Δημόσια Διοίκηση, η εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα βρίσκονται στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., που επαγγέλλεται τις παρωχημένες και αποτυχημένες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του ΔΝΤ.

Μόλις προχθές ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του. “Η επανίδρυση του κράτουςˮ που επαγγέλλεται η Ν.Δ., συνίσταται σε τρία πράγματα. Πρώτον στην εξαγγελία έργων εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, που ήδη υλοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Δεύτερον, σε σκληρές νεοφιλελεύθερες εμμονές για μείωση του δημόσιου τομέα και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δηλαδή σε αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατεδάφιση της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Παιδείας και συνολικά του κοινωνικού κράτους. Τρίτον, αποσιωπά τις προθέσεις του στο κρίσιμο ζήτημα των αναγκαίων προσλήψεων στο Δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει αν εμμένει στην επιστροφή του μνημονιακού 1 προς 5 στις προσλήψεις, που σημαίνει καμιά πρόσληψη στην Υγεία και την Παιδεία. Οφείλει να απαντήσει ποια είναι η θέση του για τις προσλήψεις που ήδη υλοποιούνται φέτος σύμφωνα με τον κανόνα 1 προς 1, οι οποίες καλύπτονται δημοσιονομικά από τον προϋπολογισμό του 2019, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωζώνη.

* Μπορείτε να αναφέρετε πιο συγκεκριμένα παραδείγματα;

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Στην πραγματικότητα, αντιγράφει πλήρως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Να υπενθυμίσω ότι ήδη υλοποιούνται σημαντικά έργα στον τομέα της απλοποίησης διαδικασιών και έχει ήδη δρομολογηθεί το Ψηφιακό ΚΕΠ, με το οποίο οι πολίτες από το 2020 θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά από το σπίτι, το γραφείο και τις φορητές συσκευές τους.

Αναφέρθηκε σε νέο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων. Μετά από χρόνια, το 2016, η χώρα απέκτησε ένα απολύτως αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊστάμενων, με συμμετοχή κατά πλειοψηφία εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί πάνω από 200 γενικοί διευθυντές και διευθυντές σε όλο το Δημόσιο. Τι λέει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης; Ότι θα καταργήσει το υπάρχον σύστημα επιλογής. Προφανώς έχει σκοπό να επαναλάβει πρακτικές του 2014, όταν διά νόμου παύθηκαν οι προϊστάμενοι όλων των οργανικών μονάδων του Δημοσίου και τοποθετήθηκαν νέοι προϊστάμενοι με απλή διοικητική πράξη υπουργού, χωρίς καμία διαδικασία αξιολογικής κρίσης.

Αναφέρεται στην αξιολόγηση, τη στιγμή που ήδη αυτή εφαρμόζεται από το 2017 με το νέο δημοκρατικό και πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα. Μιλά για επιβράβευση. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης υπονοεί εκ νέου διαχωρισμό των υπαλλήλων και επαναφορά του τιμωρητικού συστήματος αξιολόγησης με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις ανεπάρκειας, που ο ίδιος εγκαθίδρυσε σε μια προσπάθεια δημιουργίας πάγιας δεξαμενής διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο.

Αναφέρεται σε συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και τονίζει απερίφραστα την εκχώρηση λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης σε ιδιώτες. Είναι φανερό ότι στοχεύει στην ενίσχυση εργολαβικών συμφερόντων και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα.

* Ποια είναι μια μεταρρύθμιση του δικού σας υπουργείου που θεωρείτε πως θα αποτελούσε τεράστια ζημιά στη Δημόσια Διοίκηση εάν την ακύρωνε ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Είναι πολλές και σημαντικές οι θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται. Θα αναφέρω τρεις. Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου με κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στη βάση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών. Τον Πολυετή και Ετήσιο Προγραμματισμό των Προσλήψεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις πραγματικές διοικητικές ανάγκες, την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας και το δημοσιονομικό πλαίσιο. Και, το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης για την αξιολόγηση της διοικητικής λειτουργίας, των αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων, και την κοινωνική λογοδοσία του Δημοσίου.

* Εκτιμάτε ότι ο κόσμος θα ψηφίσει με διαφορετικά κριτήρια στις εθνικές εκλογές;

Ναι, γιατί κάθε εκλογική διαδικασία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τώρα ο λαός καλείται να αποφασίσει ποιον πρωθυπουργό επιλέγει, ποια πολιτική, ποια κυβέρνηση. Είναι η στιγμή που αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι ανοιχτή και το διακύβευμα ισχυρό. Κάθε μέρα ενισχύεται η ευρύτερη προοδευτική συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν ξανά τον Αλέξη Τσίπρα και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

* Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει για “στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σχολιάζετε τη στάση του;

Δυστυχώς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει κρίση ταυτότητας και συνοχής. Αυτό αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις του. Εμμένει στην αδιέξοδη λογική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που στην πραγματικότητα πριμοδοτεί τη Ν.Δ. Αυτό φανερώνει και η πρόσφατη δήλωση ότι θα συμπράξει με τη Ν.Δ. στην κατάργηση της απλής αναλογικής.

Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές και να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

*Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα  Αθηνών:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL