Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της 7ης Ιουλίου / Πανστρατιά για την ανατροπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη της 7ης Ιουλίου / Πανστρατιά για την ανατροπή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Αγουρίδης, Σπύρος Ραπανάκης

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες με τα στελέχη, υπουργούς και βουλευτές, σε καθημερινή βάση να συνομιλούν με τους πολίτες, μοιράζοντας φυλλάδια σε λαϊκές αγορές, σε καφενεία, σε χώρους δουλειάς. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι παραπάνω από θετική, αφού ακόμα και πολίτες που εκφράζουν επιφυλάξεις συζητούν, ρωτούν και ενδιαφέρονται να μάθουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαφορές με το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικός άξονας παραμένει η προγραμματική αντιπαράθεση, η επικοινωνία των θέσεων και των πεπραγμένων της διακυβέρνησης στους πολίτες, με το βλέμμα στραμμένο βέβαια στους περίπου 500.000 ανθρώπους που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. Μεγάλο μέρος αυτών, νέοι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που απείχαν ή ψήφισαν άλλα κόμματα στις ευρωεκλογές. Φυσικά, τις δυο εβδομάδες που μένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει μπροστά στη μάχη. Φλώρινα, Βόλος και πιθανότατα Λάρισα είναι οι επόμενοι σταθμοί στις περιοδείες του πρωθυπουργού, ενώ προγραμματίζονται θεματικές συναντήσεις και συζητήσεις.

Το τρίπτυχο του οικονομικού προγράμματος

Στο τρίπτυχο δίκαιη ανάπτυξη, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και εύρεση νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας ακουμπά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία. Εκκινώντας από το τελευταίο, στο πεδίο κυριαρχούν δύο μεγάλες στοχεύσεις. Πρώτα από όλα, η επιστροφή σε μια διετία, το 2021, των μισθών στα προ Μνημονίου επίπεδα των 750 ευρώ. Και αυτό καθώς η στόχευση είναι οι διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021 και, δεύτερον, η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας την τετραετία 2019 - 2023, με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, προκειμένου στο τέλος της τετραετίας η ανεργία της χώρας να πέσει στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Φαίνεται πάντως ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές από την παρούσα κυβέρνηση, καθότι μόλις προχθές ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο πεντάμηνο του 2019 δημιουργήθηκαν 265.059 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, επίδοση - ρεκόρ από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Όπως τόνισε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, είναι εμφανής η "αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, μιας οικονομίας που επιτέλους ανασαίνει: με τα δημόσια οικονομικά οργανωμένα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, με τα δημόσια ταμεία εύρωστα, με ισχυρά αποθεματικά,τη χώρα να δανείζεται με το φτηνότερο κόστος δανεισμού της τελευταίας δεκαπενταετίας».

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και στην επιχειρηματικότητα. Το 2018 περίπου 32.000 νέες επιχειρήσεις εγγράφησαν στα τοπικά Επιμελητήρια. Και η ανοδική πορεία συνεχίζεται καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), τον Ιανουάριο του 2019 ιδρύθηκαν 2.907 επιχειρήσεις, ενώ υπήρξαν 1.489 διαγραφές.

Επενδύσεις και εξαγωγές

Αναφορικά με τον σχεδιασμό στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, οι βασικές προτάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα εξής:

- Τον διπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων έως το 2025.

- Την αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025.

- Τη δέσμευση 15 δισ. για νέους επιστήμονες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία εντός τετραετίας.

- Την ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων: Κτηματολόγιο έως το 2021, νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη «Δίκη χωρίς χαρτί» έως το 2021 για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.

Φοροελαφρύνσεις

Από εκεί και πέρα και σε σχέση με τη φορολογία, ο... τόνος έχει δοθεί και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα και στήριξη της οικονομίας με αναπτυξιακή πολιτική και κατάλληλα εργαλεία χρηματοδότησης, παροχής τεχνογνωσίας, ενίσχυσης της έρευνας, καθώς και περισσότερη ασφάλεια και προστασία, πιο καλά νοσοκομεία και σχολεία.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

* Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.

* Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%.

* Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).

* Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

* Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

* Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%. Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.

* Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

Η έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. αλλάζει ημερομηνία στο ντιμπέιτ

Στο μεταξύ, η έκτακτη σύνοδος της Ε.Ε. στις 30 Ιουνίου για την επιλογή των επικεφαλής των οργάνων μεταφέρει την ημερομηνία του ελληνικού ντιμπέιτ που ήταν προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και ότι ο Αλ. Τσίπρας θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώνοντας τα υπόλοιπα κόμματα, δήλωσε πως όποια ημερομηνία συμφωνηθεί ο Αλ. Τσίπρας θα αναβάλλει κάθε προεκλογική δραστηριότητα και θα συμμετάσχει στο ντιμπέιτ. Με τη Ν.Δ να δηλώνει διαθεσιμότητα για 27 και 28 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλα τα κόμματα να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού ντιμπέιτ. Έως την ώρα που έκλεινε η "Α" της Κυριακής, δεν είχε υπάρξει νεότερη αντίδραση από τα υπόλοιπα κόμματα.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Με Βασιλικό επικεφαλής και τη Ρέα Γαλανάκη στην τιμητική θέση

Το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τον σπουδαίο συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και στις πρώτες θέσεις την υπουργό Εργασίας και εκπρόσωπο του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Π. Σκουρλέτη, τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και στη 12η τιμητική θέση τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη.

Τις υπόλοιπες θέσεις συμπληρώνουν οι: Κατερίνα Ανδρικοπούλου - Σακοράφα, οικονομολόγος, προερχόμενη από τους Οικολόγους, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου από τη Γέφυρα, η Καλλιόπη Μοσκώφ, σύμβουλος ψυχικής υγείας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η πρώην ευρωβουλεύτρια Κωνσταντίνα Κουνεβα, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και εικαστικός Κωνσταντίνος Καλδάρας και ο βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL