Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Γιατί να πληρώνω εγώ; Να πληρώνουν οι άλλοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί να πληρώνω εγώ; Να πληρώνουν οι άλλοι

Καθάριζε ψάρια στην αγορά... γιος του μεσάζοντα μικροεπιχειρηματία που είχε τον πάγκο με τα ψάρια. “Restart”, να γίνει ένα “restart» στην οικονομία είπε εξηγώντας τι προσδοκά από τη Ν.Δ.

Αλήθεια, τι μπορεί να περιμένει ένας άνθρωπος της μεσαίας τάξης, έστω «αφεντικό» του πάγκου του, από τον Κυρ. Μητσοτάκη; Ότι θα του μειώσει τους φόρους. Είναι το μεγάλο «ΘΑ» του Κυριάκου, ως «τυράκι» για να τον ψηφίσουν.

Το «restart» στην οικονομία «ηχεί» όμορφα στα αυτιά των μικρομεσαίων γιατί, πιεσμένοι από την δεκάχρονη κρίση, περιμένουν να ανασάνουν, αλλά και να ρεφάρουν. Όμως τι σημαίνει αυτή η σπέκουλα της Ν.Δ. με το ιδιότυπο «δεν πληρώνω» φόρους, κάτι που στην Ευρώπη θεωρείται τουλάχιστον αδιανόητο;

Σημαίνει ότι προτιμά το καθεστώς φορολογίας που προϋπήρχε και ας γιγάντωνε τη φοροδιαφυγή, ειδικά όταν ο Μητσοτάκης υπόσχεται να ξεχάσουν το ΣΔΟΕ. Σημαίνει επίσης ότι έχει πειστεί από την προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού για λιγότερο κράτος.

Το βέβαιο είναι ότι αντανακλά μια κοντόφθαλμη λογική που δεν βλέπει την επόμενη μέρα, ότι το προσωπικό του όφελος θα είναι μηδαμινό μπροστά στο κόστος που θα έχει η συνολική υποβάθμιση της ζωής, της αξιοπρέπειας όλων και η ενδεχόμενη επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας.

Ο μικροεπιχειρηματίας ονειρεύεται να γλιτώσει 200 ευρώ τον χρόνο, όταν τα «μεγάλα ψάρια» θα θησαυρίζουν γλιτώνοντας τεράστια ποσά, που αντί για επενδύσεις θα συνεχίσουν να βγάζουν στο εξωτερικό.

Η αγορά θα καταρρεύσει αφού καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις δεν πρόκειται να δει η υπόλοιπη μεσαία τάξη με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις, τα ψάρια του θα συσσωρεύονται και πάλι στον πάγκο της λαϊκής, γιατί κανείς δεν θα μπορεί να τα αγοράσει και θα αναγκαστεί να ρίξει τις τιμές, οπότε το όφελος από τη μείωση των φόρων που του τάζουν θα εκμηδενιστεί.

Τέλος, δεν βλέπει ότι η μείωση φόρων συμβαδίζει απόλυτα στο πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη με το 1 προς 5 στο Δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα αδειάσουν πάλι από γιατρούς και τα σχολεία από δασκάλους; Θα αρχίσουν οι συγχωνεύσεις στον δημόσιο τομέα φορέων, σχολείων, Νοσοκομείων κ.ά., ενώ ο Άδωνις ήδη εξήγγειλε απολύσεις των συμβασιούχων;

Με δεδομένο ότι το αφήγημα της Ν.Δ. για μείωση πλεονασμάτων κατέρρευσε με τη μη εκλογή του Βέμπερ στην προεδρία της Ε.Ε. η «συμφωνία αλήθειας» του Κυριάκου μένει στον αέρα, το μόνο που μένει είναι η επαναφορά του success story Σαμαρά που θα μας γυρίσουν άρον - άρον στο 2014.

Ο κόσμος μοιάζει να θέλει την Αριστερά να τον βγάζει από τα δύσκολα, αλλά, μόλις αρχίζει να τολμά να ονειρεύεται, οι "παχιές αγελάδες" αντικαθιστούν τα προβατάκια στον ύπνο του. Είναι σαγηνευτικές οι φρούδες ελπίδες και το «δεν πληρώνω» των πλουσίων... Το τυράκι το μυρίζουν. Μήπως να δουν και τη φάκα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL