Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: / Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: "Σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: / Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: "Σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων"

"Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που, σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας - Κύπρου, η Ε.Ε. με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε, τέτοια ξεκάθαρη απόφαση, που συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν είχε παρθεί ποτέ, ούτε στην περίοδο μετά το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, όταν η Ε.Ε. είχε κρατήσει ισορροπίες. Μίλησε για "σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην Ε.Ε. και στο διεθνές πλαίσιο" υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια "πολύ σημαντική εξέλιξη".

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε. η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση και συμπεριφορά της "αν επιλέξει να τη συνεχίσει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα". "Από πλευράς μας", είπε, "θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αλλά δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε αποφασιστικά την Τουρκία να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες και να υπάρξουν νέες συνομιλίες, εφόσον τις τερματίσει, βεβαίως, για την επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα".

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι "είναι και πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς" απαντώντας για το εάν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο προεκλογικά ή μετεκλογικά. Όπως επισήμανε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη, καμία πρόβλεψη τέτοιου είδους επεισοδίου.

Συμφωνία με Exxon Mobil

Σημείωσε ακόμα ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία Exxon Mobil. "Η Ελλάδα προχωρά στην αξιοποίηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως και η Κύπρος στη δική της ΑΟΖ" είπε χαρακτηριστικά.

"Διχαστική η υποψηφιότητα Βέμπερ"

Εκτός από τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων ωστόσο το Συμβούλιο συζήτησε χωρίς αποτέλεσμα για το θέμα των επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων. Ιδιαίτερα όσον αφορά την Κομισιόν η είδηση είναι πως "κάηκε" η υποψηφιότητα Βέμπερ, κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό και στον Αλ. Τσίπρα."Ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη, ήταν διχαστική" επανέλαβε.

Αλλαγή στο ντιμπέιτ λόγω συνόδου;

Με αφορμή τις εξελίξεις στην ηγεσία της Ε.Ε., ο Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτή την αλλαγή της ημερομηνίας του ντιμπέιτ στην Ελλάδα καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθεί η έκτακτη σύνοδος της 30ής Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το ντιμπέιτ είναι προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου.

"Ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με Skype απ' τις Βρυξέλλες" ανέφερε αστειευόμενος.

Ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στον βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL