Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Επιλογή άνευ διλήμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Επιλογή άνευ διλήμματος

Της Γεωργίας Παπαγεωργίου

«Το μη χείρον βέλτιστον» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ακόμη και σε αυτή τη ρήση όμως υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος μια απόφαση. Η επιλογή. Τι γίνεται όταν η επιλογή «κατασκευάζεται» ώστε να είναι καθοδηγούμενο το αποτέλεσμα; Όταν δηλαδή, είτε το ένα επιλέξει κανείς ή το άλλο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο;

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου «Freedom House» βάσει της οποίας η ελευθερία του Τύπου σκέπτεται από αυταρχικά καθεστώτα, αλλά και από δημοκρατικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη και κυρίως στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, στου οποίου την επιθετική στάση προς τον Τύπο αποδίδεται η έλλειψη εμπιστοσύνης στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Όμως τα Μέσα παγκοσμίως έχουν εκτεθεί ακριβώς λόγω της εξάρτησής τους από τα οικονομικά συμφέροντα, άρα και πάλι η ελευθερία του Τύπου ήταν παλιότερα σχετική. Η επιλογή γίνεται ανάμεσα σε: Μέσα εξαρτημένα από πολιτικούς ή Μέσα εξαρτημένα από επιχειρηματίες. Το αποτέλεσμα για το κοινό είναι το ίδιο. Χειραγωγούμενη ενημέρωση.

Το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική. Φαινομενικά υπάρχουν πολλές επιλογές. Οι πολιτικοί επιστήμονες πανηγύριζαν πριν μια δεκαετία, ότι ο διπολισμός / δικομματισμός πέθανε. Παρ’ όλα αυτά η μάζα στριμώχνεται δύο μεταξύ κύριων επιλογών, που και οι δύο έμπρακτα φαίνεται πως στηρίζουν τις ίδιες μεθόδους. Επομένως, επί της ουσίας, η επιλογή είναι μία.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο φύλλο της 1ης Ιουλίου 2011, επί Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, δημοσιεύεται ο Νόμος 3986, με τίτλο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015». Στο άρθρο 42 με τίτλο «Διευθέτηση του χρόνου εργασίας», αναφέρεται ότι επιτρέπεται ένας εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον του οκταώρου για περιόδους αυξημένης εργασίας (που σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνούν το εξάμηνο) σε επιχειρήσεις που εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο (έως 40 ωρών) εβδομαδιαίως. Αυτό υπό τον όρο, ότι αφαιρούνται από το οκτάωρο κατά τη διάρκεια περιόδου μειωμένης απασχόλησης. Διευκρινίζονται δε στο ίδιο άρθρο και οι ημέρες ρεπό ή άδειας μετ’ αποδοχών, που προβλέπονται ως αποζημίωση, καθώς επίσης εξηγείται ότι τυχόν άρνηση εργαζομένου δεν δικαιολογεί την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του. Από το 2011 έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε να αλλάξει τον νόμο αυτό.

«Τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία δεν μπορούν να είναι στο έλεος των πραγμάτων που έχουν μικρότερη σημασία» έλεγε ο Γκαίτε. Και προφανώς ο πολίτης έχει μικρότερη σημασία και στα δύο παραπάνω παραδείγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL