Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Τι συνδέει τον Κυριάκο με την επταήμερη εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι συνδέει τον Κυριάκο με την επταήμερη εργασία

του Γιώργου Χριστοφορίδη*

Η περίπτωση στην Κω ήταν η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε θετικά και υποστηρικτικά στην προοπτική της επταήμερης εργασίας. Η πρώτη ήταν στη διακαναλική του συνέντευξη ενόψει ευρωεκλογών, όταν θέλησε να απαντήσει στις παλαιότερες αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «ξεπερασμένο» οκτάωρο. Τότε, οι περισσότεροι είπαμε ότι πήγε να απαντήσει στο ένα και τα έκανε χειρότερα. Όμως, η αλήθεια μπορεί να είναι διαφορετική. Σκεφτείτε...

Τον Μάιο του 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ)- λέει πως αυτό που αποκαλούμε δυτικό οκτάωρο είναι πλέον ξεπερασμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί θέμα. Ο πρωθυπουργός το επικαλείται στη Βουλή.

Πλησιάζουν οι εκλογές και το θέμα φουντώνει και πάλι στο Διαδίκτυο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να μιλήσει γι' αυτό και να δώσει την εξήγησή του. Και τη δίνει στη διακαναλική συνέντευξή του. Εκεί, δεν διαψεύδει τίποτα για το οκτάωρο, που ξεπεράστηκε. Αντίθετα, συμπληρώνει την εικόνα με την κατάθεση του όρου «επταήμερο» στον δημόσιο διάλογο. Σαν να έγινε το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα έγινε στην Κω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται μια ξεκάθαρη ερώτηση - προτροπή να επιβάλει την επταήμερη εργασία και εκείνος, πάλι, δεν διαψεύδει τίποτα. Αντιθέτως, προσπαθεί να συμφωνήσει με τον νεοφιλελεύθερο οπαδό του, απλώς χρησιμοποιώντας άλλες λέξεις - μιλώντας για «οδοστρωτήρες».

Μετά από όλα αυτά, σε όποιον προσπαθήσει να συνθέσει την εικόνα, προκύπτει μια λογική απορία: Μα, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαψεύδει επιτέλους κάθετα τα πάντα για το επταήμερο και το οκτάωρο;

Η απάντηση στο ερώτημα ενδεχομένως βρίσκεται στα γραφεία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦιΜ), το οποίο λατρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, κατά την επίσκεψή του στο ΚΕΦιΜ, στις 12 Απριλίου 2018, ο πρόεδρος της Ν.Δ., ανέφερε εισαγωγικά:

"Θέλω και πάλι να σας συγχαρώ για την ποιότητα της δουλειάς σας και για την τόλμη με την οποία εκφράζετε τις απόψεις σας, πάντα με τρόπο νηφάλιο και τεκμηριωμένο. Η δουλειά που κάνετε στο ΚΕΦιΜ αποτελεί μια ανάσα ορθού πολιτικού λόγου σε ένα γενικότερο περιβάλλον θολούρας και δυσπιστίας. Οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να εκπλήσσεστε για τη σημερινή μου παρουσία σήμερα μαζί σας. Εξάλλου, κινούμαστε σε ένα κοντινό μήκος κύματος...".

Και λίγο παρακάτω...

"Είναι βέβαιο ότι σε πολλά σημεία των προτάσεων που έχω δει συγκλίνουμε (...) Στα εργασιακά ζητήματα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αποφύγουμε πισωγυρίσματα τα οποία θα ανέκοπταν τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης".

Και τώρα, ας διαβάσουμε τη σχετική μελέτη του ΚΕΦιΜ, η οποία περιγράφει την πρόταση του Κέντρου για το ωράριο εργασίας, που ενθουσίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων, προτείνεται λοιπόν...

"Ο καθορισμός γενικού κανονικού μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας 40 ωρών για περίοδο τεσσάρων μηνών, με εξασφάλιση ημερήσιας ανάπαυσης τουλάχιστον 11 διαδοχικών ωρών. Αυτονόητο είναι ότι το ημερήσιο ωράριο των εργαζομένων θα μπορεί να αυξομειώνεται, όταν ειδικές περιστάσεις το επιβάλλουν. Στην περίπτωση αυτή, στο μέτρο που δεν γίνεται υπέρβαση του μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου των 40 ωρών, δεν θα δημιουργείται υπερωρία. Αυτό σημαίνει ότι υπερωρία θα υφίσταται όταν υπάρχει υπέρβαση του προαναφερθέντος μέσου όρου των 40 ωρών".

Δηλαδή, η πρόταση του Κέντρου που αποτελεί «ανάσα ορθού πολιτικού λόγου» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταργεί την έννοια του ημερήσιου ωραρίου εργασίας και υιοθετεί ένα μέσο εβδομαδιαίο ωράριο. Χωρίς πενθήμερο, χωρίς υπερωρίες, χωρίς προγραμματισμό. Τρία τα δεδομένα, λοιπόν:

* Η πρόταση του ΚΕΦιΜ είναι υπέρ της επταήμερης εργασίας και κατά του οκταώρου.

* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λατρεύει το ΚΕΦιΜ.

* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαψεύδει τα περί επταήμερης εργασίας και οκταώρου.

Είναι άσχετα, λέτε, όλα αυτά μεταξύ τους; Δεν νομίζω...

ΥΓ.: Ας μείνει ασχολίαστη η λογική του οπαδού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κω, του ανθρώπου που θεωρεί «εκβιασμούς» τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και δεν διστάζει να το πει δημόσια... Του ανθρώπου που ζητάει -σχεδόν εκδικητικά προς τον εργαζόμενο- την επιβολή της επταήμερης εργασίας...

* Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος - οικονομολόγος, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β' Αθηνών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL