Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Το δίλημμα του αγώνα έβαλε ο Αλ. Τσίπρας από το Θησείο: / Το δίλημμα του αγώνα έβαλε ο Αλ. Τσίπρας από το Θησείο: "Όλοι μαζί ενωμένοι ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δίλημμα του αγώνα έβαλε ο Αλ. Τσίπρας από το Θησείο: / Το δίλημμα του αγώνα έβαλε ο Αλ. Τσίπρας από το Θησείο: "Όλοι μαζί ενωμένοι ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει"

Την έναρξη του νέου αγώνα "για το σήμερα και το αύριο της χώρας, για τις ζωές μας" κήρυξε χθες από το Θησείο ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιώντας όσους πιστεύουν πως το αποτέλεσμα έχει κριθεί και "ήδη ράβουν κοστούμια" ότι κάνουν "τεράστιο λάθος" θέτοντας το κεντρικό δίλημμα της κάλπης: "Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά όλοι μαζί σε αυτή τη χώρα ή θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει".

"Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες. Και θα τις γεμίσουμε εμείς. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που διψούν για ζωή. Κάθε γενιάς, κάθε κοινωνικής καταγωγής, κάθε πολιτικής διαδρομής" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ορίζοντας όμως μια βασική προϋπόθεση: "Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και ο ελληνικός λαός να πιστέψει στις δικές του δυνάμεις. Αυτός ο αγώνας μπορεί να κερδηθεί με βαθιά ψυχική ενότητα και δύναμη" είπε.

"Μπορούμε τη μεγαλύτερη ανατροπή"

Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός μπορούν να διαψεύσουν ξανά τις εκτιμήσεις και να πετύχουν "τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας: "Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε; Εμείς, λοιπόν, εδώ και τώρα, θα γυρίσουμε το παιγνίδι" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Όπως το 2015, με τρεις νίκες σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, θα κάνουμε και πάλι όλη την Ευρώπη να μιλάει για μας, για την Ελλάδα που αντιστέκεται, για την Ελλάδα που επιμένει και όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει" υπογράμμισε.

"Τώρα η απόφαση αφορά τη ζωή μας"

Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και ψήφου στις ευρωεκλογές, τόνισε: "Γνωρίζουμε ότι τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Όχι η αποτύπωση της πρώτης προτίμησης για τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή. Ούτε η εύλογη επιθυμία έκφρασης της δυσαρέσκειας. Τώρα το ερώτημα αφορά την ίδια μας τη ζωή. Τώρα η επιλογή, η απόφασή μας αφορά τη ζωή μας, το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας".

Θέτοντας το κεντρικό δίλημμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε "να βαδίζουμε μπροστά όλοι μαζί" ή εάν "θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει".

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στον δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιώματα για όλους, με προστασία για όλους "ή θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού. Στα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που κανείς δεν έχει ξεχάσει. Στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του κυνισμού και του αυταρχισμού".

"Αποφασίζει ο λαός και όχι οι δανειστές"

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε την καταστροφική, όπως είπε, για τη χώρα και τον λαό πενταετία από το 2010 έως το 2015 και τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα στην ταπείνωση, καθώς και τον σκληρό αγώνα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε "παρά τα λάθη και τις αδυναμίες, να βγάλουμε τη χώρα σε ξέφωτο και να βγάλουμε από τον λαιμό μας τη βαριά θηλιά των δανειστών".

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία στις εκλογές ο λαός, και όχι οι δανειστές ή οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, θα αποφασίσει με ποιο σχέδιο θα κυβερνηθεί η χώρα.

Στοχευμένες πολιτικές και δικαιοσύνη

Αναφέρθηκε ακόμα στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, "τώρα που δεν έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη", με τίτλο: "Μπροστά όλοι μαζί". Ένα σχέδιο που, όπως σημείωσε, θα έχει περισσότερη δικαιοσύνη και στήριξη όσων έβαλαν πλάτη και έκαναν θυσίες "για να είμαστε όλοι μαζί σε ξέφωτο, να μην αφήσουμε κανέναν μόνο και αβοήθητο", με στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, μείωσης της φορολογίας και δραστικής μείωσης της ανεργίας.

Πιστό αντίγραφο του ΔΝΤ το πρόγραμμα της Ν.Δ....

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως, ακόμα κι αν οι δανειστές δεν είναι πλέον "πάνω από το κεφάλι μας", το σχέδιό τους δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα. "Το δικό τους σχέδιο είναι εδώ, παρ' όλο που οι ίδιοι δεν είναι πια στη χώρα, και είναι το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως είναι "πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ".

...με ωραίο αμπαλάζ

"Είναι ένα σχέδιο που μας το παρουσιάζουν βέβαια σε ωραίο αμπαλάζ", αφού, όπως τόνισε, "δεν μας λένε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των δραστικών μειώσεων δαπανών, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Ποιος θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και των απολύσεων. Ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της εγκαθίδρυσης ξανά του νόμου του ισχυρού και μιας διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, που θα φοροδιαφεύγει με off shore και θα ξαναστήσει την παράγκα της λεηλασίας των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας και της οικονομίας μας".

"Δεν θα αφήσουμε ποτέ μόνο του τον κυπριακό λαό"

Αναφερόμενος στις πρόσφατες γεωστρατηγικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως "δεν θα τον αφήσουμε ποτέ μα ποτέ μόνο του τον κυπριακό λαό απέναντι σε όσους απειλούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα". Παράλληλα τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει κάθε απειλή που στρέφεται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα.

"Η Ν.Δ. να συνταχθεί στην εθνική γραμμή"

Παράλληλα καταλόγισε στη Ν.Δ. ανεύθυνη και κοντόφθαλμη συμπεριφορά στην εξωτερική πολιτική καλώντας την να "να αφήσει στα εθνικά θέματα τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να συνταχθεί στην ενιαία εθνική γραμμή".

"Τη μια μας κατηγορούν που κρατήσαμε ανοιχτό τον δίαυλο συνεννόησης και επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία. Την άλλη όμως μας λένε στελέχη τους ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο παρά τον Έλληνα πρωθυπουργό" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε παράλληλα, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πως τη μια τη θεωρούν προδοτική και να εκθρέψουν τον εθνολαϊκισμό "στο όνομα της κομματικής ενότητας ή της ψηφοθηρίας", "την άλλη μας λένε ότι το μόνο που θα κάνουν αν εκλεγούν είναι να φροντίσουν να τηρείται η κατά τα άλλα προδοτική γι' αυτούς συμφωνία. Μα, αν όντως είναι προδοτική, γιατί τόσο πολύ τους ενδιαφέρει να τηρείται;" διερωτήθηκε.

"Δεν είναι κόλπο η εθνική στρατηγική"

Απαντώντας στην κριτική για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή, σε αυστηρό τόνο υπογράμμισε πως "δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική, Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε ένα αρραγές ευρωπαϊκό και διεθνές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα".

"Οι Έλληνες είναι ασφαλείς και θα είναι ακόμη περισσότερο. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρή και θα είναι ακόμη περισσότερο όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις δείχνουν έμπρακτα ενότητα και αποφασιστικότητα στη υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων", συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας. "Δεν είναι μια λέξη σε μια διαφημιστική καμπάνια, είναι η προοπτική μας για το σήμερα και το αύριο, για την ίδια μας τη ζωή" σημείωσε χαρακτηρίζοντας "αισχρή, ανήθικη και άδικη" την προσπάθεια να την "καπηλευτούν οι ίδιοι άνθρωποι που βύθισαν τον λαό μας στην ανασφάλεια και τώρα αυτοπαρουσιάζονται ως δήθεν εγγυητές της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL