Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η "γαλάζια" αντίληψη για την ανάπτυξη: Με κατανόηση για τους εργοδότες και στραβά μάτια στην παραβατικότητα

Να απαλλάξει την επιχειρηματική δραστηριότητα από ελέγχους δεσμεύεται η Ν.Δ. - Ο "γαλάζιος" σχεδιασμός για τις εργασιακές σχέσεις περιλαμβάνει ως βασικό πυλώνα τη... γαλαντομία των εργοδοτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους επιχειρηματίες "να προσέχουν τους εργαζόμενους" και να τους δίνουν "πρόσθετες παροχές"

Το τιμόνι του... οδοστρωτήρα κρατά γερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει διατεθειμένος να σαρώσει "τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας" και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την "απελευθέρωση των επενδύσεων". Η έννοια της ανοιχτής και ελεύθερης οικονομίας ωστόσο, σύμφωνα με την αντίληψη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνει τους ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και της Επιθεώρησης Εργασίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

"Δεν μπλέκουμε στα χωράφια εργαζόμενων - εργοδοτών"

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί επταήμερου "με την σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων" άνοιξε... εργοδοτικές ορέξεις, όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησής του με τους επιχειρηματίες της Κω. Η αξίωση διευθυντή ξενοδοχείου του νησιού "να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των επτά ημερών και όχι να επικρέμαται η σπάθη του ελέγχου και του πρόστιμου" αποτύπωσε τις προσδοκίες ενός τμήματος της επιχειρηματικής κοινότητας από μια πιθανή κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε, σε δεύτερο χρόνο, ότι "θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα", χωρίς να παραλείψει να καλέσει τους συνομιλητές του "να γίνει σεβαστή η εργασιακή νομοθεσία". Ωστόσο δεσμεύτηκε ότι "δεν πρόκειται να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των εργοδοτών, οι οποίοι έχουν επιλέξει τι είναι καλύτερο για τους ίδιους".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά την ομιλία του στο 7o Export Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για "κοπτική και ραπτική" των δηλώσεών του, χωρίς να θίξει τον πυρήνα της υπόθεσης. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν ότι ο κ. Μητσοτάκης "είναι υπέρ της επταήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Για κάθε σκόπιμη παρερμηνεία, να κοιτάξετε προς τις μονταζιέρες του Μαξίμου".

Ο διευθυντής τού -επταήμερης λειτουργίας- ξενοδοχείου της Κω ίσως να μην παρερμήνευσε τις θέσεις της Ν.Δ. πριν καταθέσει το αίτημά του. Παράλληλα, η ηγεσία της "γαλάζιας" συνδικαλιστικής παράταξης στον ιδιωτικό τομέα (ΔΑΚΕ) έχει φροντίσει να διαμηνύσει προς τους ενοίκους των γραφείων της Ν.Δ. στην Οδό Πειραιώς ότι "δεν είναι ανεκτό να υπονομεύει το πενθήμερο".

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις περιλαμβάνει ως βασικό πυλώνα τη... γαλαντομία των εργοδοτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προχθεσινές δηλώσεις, κάλεσε τους επιχειρηματίες "να προσέχουν τους εργαζόμενους και "να τους δίνουν πρόσθετες παροχές". Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα θεσπίσει "κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να δίνουν μεγαλύτερα μπόνους στους εργαζόμενους". Δεν πέρασε απαρατήρητο ωστόσο ότι απέφυγε να αναφερθεί στην ανάγκη διατήρησης ή βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις...

"Δεν στέλνω τον ΣΔΟΕ"

Συν τοις άλλοις, ο "γαλάζιος" οδοστρωτήρας ετοιμάζεται να ανοίξει τον δρόμο στην ασυδοσία της αγοράς... σαρώνοντας τους οικονομικούς ελέγχους. "Εγώ, να ξέρεις, δεν στέλνω (σ.σ. τον ΣΔΟΕ). Και το κράτος δεν πρέπει να στέλνει. Πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος" απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε θορυβημένο ιδιοκτήτη επιχείρησης του Καστελλόριζου όταν τον ρώτησε: "Εσείς πόσες φορές θα μας τον στείλετε;" (σ.σ.: τον ΣΔΟΕ) Η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε δε να απαντήσει στην αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου ότι "ο κ. Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στην παραβατικότητα"...

Σημαία η αναλογία 1 προς 5

Σημαία στο πρόγραμμα της Ν.Δ. αποτελεί η επαναφορά της μνημονιακής αναλογίας "μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τις "γαλάζιες" διαθέσεις για το κοινωνικό κράτος, καθώς... υποσχέθηκε "εάν η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που προβλέπουμε, να μπορούμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις από το 1 προς 5. Αλλά δεν ξέρω αν μπορούμε να φτάσουμε στο 1 προς 1". Σημειώνεται πως σήμερα σε κάθε αποχώρηση αντιστοιχεί μία πρόσληψη.

Ωστόσο τα... μαθηματικά της Ν.Δ. σε σχέση με την ενίσχυση του δημόσιου τομέα εμφανίζουν κενά. Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να μπει στη λογική των αριθμών, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις "στην Υγεία και στην Παιδεία". Πιο συγκεκριμένος ωστόσο ήταν όταν προανήγγειλε "1.500 προσλήψεις αστυνομικών για να στελεχώσουν αμέσως την ομάδα Δίας και την ομάδα Δέλτα".

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, "αν ισχύσει ο κανόνας του κ. Μητσοτάκη θα μπορούν να προσληφθούν μόνο 1.800 και εφόσον έχει εξαγγείλει 1.500 προσλήψεις αστυνομικών, θα περισσεύουν μόνο 300 θέσεις. Αυτό σημαίνει 8.700 κενά σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ."... Στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν να δηλώνουν ότι "θα γίνουν προσλήψεις εκεί που χρειάζονται", καθώς "δεν δικαιολογείται η μισθολογική επέκταση του κράτους"...

"Γαλάζια" σιωπή στην πρόσκληση Μίτσκοσκι

Δεν σχολιάζουν ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. το μήνυμα που απέστειλε ο επικεφαλής του VMRO - DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη περί "επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών" αν εκλεγεί κυβέρνηση της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το γάντι ωστόσο που έριξε ο κ. Μίτσκοσκι προς τον ομοτράπεζό του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έσπευσε να σηκώσει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης!

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας επεδίωξε να υποκαταστήσει την ηγεσία καθώς διαμήνυσε ότι "είμαστε ανοιχτοί σε ακύρωση και επαναδιαπραγμάτευση αυτής της κακής συμφωνίας αν το ζητήσουν τα Σκόπια". Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι "εφόσον επικυρωθεί μια συνθήκη, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να αλλάξει".

Προχθές άλλωστε, κατά την ομιλία του στο 7o Export Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, περιορίστηκε να εξαγγείλει "μια καμπάνια κατοχύρωσης σε διεθνές επίπεδο της Μακεδονίας ως πόλου πολιτισμού, καινοτομίας και εξωστρέφειας"...

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεν θα ξεχάσουμε

Δεν περίμενε κανείς πολλά από τις απολογίες των νεοναζί στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ξέρετε, τα γνωστά. Η οργάνωση είναι θύμα παρεξηγήσεων και συκοφαντίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο