Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ας περιγράψουμε το μέλλον μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ας περιγράψουμε το μέλλον μας

του Νίκου Θηβαίου*

Το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ακούστηκε δυνατά και καθαρά. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την πολυετή κρίση, οι απαρχές της οποίας εντοπίζονται πριν ακόμη και από το πρώτο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε καθημερινά τη μάχη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με όλες τις δυνάμεις που διέθετε. Δεν αποφύγαμε λάθη και παραλείψεις, ωστόσο το θετικό μας αποτύπωμα είναι ολοφάνερο σε όποιον καλοπροαίρετα συγκρίνει την κατάσταση που παραλάβαμε το 2015 με αυτή που ζούμε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιστροφή μιας κατάστασης απαιτεί χρόνο και κόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αρχικά να ανακόψει την κατρακύλα της οικονομίας, να προστατέψει τους πλέον αδύναμους που είχαν φτάσει σε οριακό σημείο επιβίωσης, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά και στη θέση των ελλειμμάτων να φέρει πλεονάσματα. Οι πολίτες όμως έχουν δίκιο. Ήρθε η ώρα να δικαιωθούν όσοι υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και αυτό σήμερα μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια ότι είναι εφικτό.

Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν το μέλλον τους. Αυτή η φράση ακούγεται κλισέ, είναι όμως ίσως η πρώτη φορά που έχει τόση βαρύτητα. Ίσως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας τα προγράμματα των δύο πολιτικών πόλων είναι τόσο διαφορετικά. Και αν αυτό ισχύει, είναι γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια φτιάχνοντας τον χώρο για την ανάπτυξη των πραγματικών πολιτικών προγραμμάτων. Σήμερα, λοιπόν, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να περιγράψουμε την Ελλάδα που θέλουμε, όχι την Ελλάδα που μας επέβαλαν πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος.

Η συντηρητική παράταξη επιχειρεί λίγο πριν από τις εκλογές να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό το πραγματικό της πρόγραμμα. Ωστόσο, το έχει περιγράψει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη αποστροφή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη της Ν.Δ.: «Το δίλημμα μέχρι τις εκλογές είναι ή είσαι με τα επιδόματα και τα μέτρα στήριξης των αδύναμων ή είσαι με την ανάπτυξη και την ελπίδα». Έτσι αντιλαμβάνονται στη Ν.Δ. την ανάπτυξη. Ως ασυμβίβαστη με το κοινωνικό κράτος. Έτσι αντιλαμβάνονται στη Ν.Δ. την κοινωνική πολιτική, ως πεταμένα λεφτά. Όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν, το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι παρακολούθημα των πολιτικών του ΔΝΤ.

Για εμάς αντίθετα, η ανάπτυξη μόνο να ευνοηθεί μπορεί από μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική. Στην Υγεία, στην Παιδεία, και στην Εργασία, σε όλους τους τομείς έχουμε τις αποδείξεις και τα δείγματα γραφής για το τι καταφέραμε και για το πού θέλουμε να πάμε. Σε καμία περίπτωση δεν υποσχόμαστε επιστροφή σε μια πλαστή ευημερία με δανεικά. Μπορούμε όμως να εγγυηθούμε αξιοπρέπεια στη δουλειά χωρίς εργοδοτική αυθαιρεσία, μπορούμε να μιλήσουμε για την καθημερινότητα, για το σχολείο, το νοσοκομείο, την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, για τις δημόσιες υποδομές. Οραματιζόμαστε μια χώρα που τον τόνο δίνει η αξιοκρατία και όχι η κρατικοδίαιτη αριστοκρατία.

Το προηγούμενο διάστημα μιλήσαμε πολύ γι’ αυτά που καταφέραμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε. Να μιλήσουμε για το μέλλον μας, που επιτέλους είναι στα χέρια μας.

* Ο Νίκος Θηβαίος είναι βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL