Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Τα «παρών» του Κουτσούμπα και το ερώτημα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα «παρών» του Κουτσούμπα και το ερώτημα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ

του Μάκη Κοψίδη

120 δόσεις, αποτροπή μείωσης του αφορολόγητου, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια, 13η σύνταξη, αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου, επιδόματα στέγης και τόσα άλλα.

Πρόκειται για μέτρα που βελτιώνουν τη θέση των λαϊκών στρωμάτων. Μέτρα που δίνουν ανάσα μετά από χρόνια σκληρής λιτότητας, στους μισθοσυντήρητους, τους συνταξιούχους, τους βιοπαλαιστές. Όλους αυτούς δηλαδή που αποτελούν τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Ο Δ.Κουτσούμπας τα θεωρεί «ψίχουλα» και δεν τα ψήφισε επιλέγοντας τα αλλεπάλληλα «παρών». Όμως ένα ερώτημα, ένα τεράστιο «γιατί» για τη στάση της ηγεσίας απασχολεί τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Ερώτημα που βεβαίως δεν απευθύνεται στον Δ. Κουτσούμπα, ούτε στην ηγετική ομάδα ή τα επαγγελματικά στελέχη του ΠΑΜΕ και τον κομματικό μηχανισμό. Όλοι αυτοί μαζί με ένα τμήμα των κομματικών μελών που η ηγεσία τούς έχει μετατρέψει σε φανατικούς πολέμιους του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καθαρή θέση από το 2015. Να ρίξουν την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. Μία θέση που τους οδήγησε να συμμετέχουν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να εξαπολύουν μία λυσσαλέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού.

Κι όμως. Ούτε μία ψήφο δεν κέρδισε το ΚΚΕ από αυτή την εκστρατεία. 47.000 ψήφους έχασε από τις ευρωεκλογές του 2014 σε σχέση με τις πρόσφατες και το ποσοστό του έπεσε στο 5,35% από 6,11%. Το μόνο που τελικά κατάφερε, όπως όλοι οι σχηματισμοί που συμμετέχουν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ, ήταν να δώσει αέρα στα πανιά του Μητσοτάκη.

Στην ίδια ρότα θα κινηθεί η ηγεσία Κουτσούμπα και μπροστά στις κρίσιμες εκλογές του Ιουλίου. Ούτε ένα δακτυλάκι τους δεν θα κουνήσουν για να αποτρέψουν την παλινόρθωση αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα. Η κατάργηση του οκτάωρου, οι 7 μέρες εργασίας, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλισης, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και τόσα άλλα που έχει στη φαρέτρα του ο Μητσοτάκης τούς αφήνουν αδιάφορους. Όμως αδιάφοροι δεν είναι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Πολίτες με καθαρή ταξική συνείδηση επί το πλείστον, με σκληρούς αγώνες για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης αντιλαμβάνονται τι τους επιφυλάσσει τυχόν εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ. Το μήνυμα Κουτσούμπα «τι Τσίπρας, τι Μητσοτάκης» δεν τους αγγίζει. Σε αυτή την κρίσιμη μάχη που θα καθορίσει το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους αυτό που προέχει δεν είναι ο κομματικός πατριωτισμός αλλά η αποτροπή της επανόδου της Δεξιάς, που μόνο με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL