Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ν. Βούτσης: Κορυφαία τα ζητήματα που διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Κορυφαία τα ζητήματα που διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές

Τα διλήμματα

«Οι εξαγγελίες που έγιναν από τον πρωθυπουργό, είναι πάνω σε ένα καθαρό οικονομικό έδαφος, και μπορούν να υλοποιηθούν, υπέρ των αδυνάμων, με ταξική μεροληψία. Το πρόγραμμα μας απαντά στο κρίσιμο ζήτημα της εργασίας. Από την άλλη, το σχέδιο του νεοφιλελεύθερου μπλοκ έχει τεθεί με ωμή ειλικρίνεια», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Οι ευρωεκλογές έδωσαν τη δυνατότητα στον κόσμο να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα. Ακόμα και το σήμα της αποχής, είναι ένα σήμα πολιτικό. Αυτά μηνύματα τα πήραμε και πιστεύω ότι το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον πρωθυπουργό, είναι ένα πρόγραμμα που απαντά σε πολύ μεγάλο βαθμό στο κρίσιμο ζήτημα της εργασίας. Εκεί είναι και η μεγάλη σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη. Το 1 προς 5 και το 1 προς 1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο, ο κατώτερος μισθός, τα δημόσια νοσοκομεία είναι τα πεδία μεγάλων συγκρούσεων με το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε:

«Έχουν τεθεί κορυφαία ζητήματα. Δεν μπορεί να νοσοκομεία και τα υπουργεία μας να δοθούν σε ΣΔΙΤ. Αυτά έχουν τεθεί, και μάλιστα με ωμή ειλικρίνεια, από την πλευρά του νεοφιλελεύθερου μπλοκ. Τα δύο προγράμματα είναι απολύτως διαφορετικά. Θέλουν συμπράξεις με τους ιδιώτες, στα νοσοκομεία. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι προκλητικό, και στο 1 προς 5. Είναι εγκληματικό να παραμείνει το 1 προς 5. Δεν το ζητούν ούτε οι δανειστές να γερνάει το δημόσιο, να είναι έξω νέες τεχνολογίες και έξω από νέο προσωπικό. Θέλει να δοθούν φιλέτα από το δημόσιο σε ιδιώτες».

Οι μετατάξεις

Ο Νίκος Βούτσης σχολίασε και τις καταγγελίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε βροχή ρουσφετιών, ενόψει εκλογών. «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν φύγει από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, άλλαξε όλους τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές. Επειδή τώρα γίνεται μια συζήτηση περί ρουσφετιών, σας το λέω ευθύτατα, δουλέψαμε με αυτούς που είχε βάλει ο κ. Μητσοτάκης. Τους άλλαξε όλους πριν φύγει με το δίκαιο του υπουργού. Λοιπόν μην ακούω κορώνες από την πλευρά που έχει δώσει δείγμα γραφής σε σχέση με τα εργασιακά , τη δημόσια διοίκηση. Είναι το δείγμα που οδήγησε στη χρεοκοπία», είπε ο κ. Βούτσης και επανέλαβε ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μονίμου προσωπικού επί θητείας του στη Βουλή, ότι εντάχθηκαν στο προσωπικό οι καθαρίστριες που ως τότε απασχολούνταν μέσω εργολαβιών, και εντάχθηκαν στο προσωπικό και οι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι επί 12 χρόνια εργάζονται κάτω από ένα θολό καθεστώς.

«Κάναμε κρίσεις του προσωπικού, σε όλα τα επίπεδα, με αξιοκρατία. Είναι ψευδή όσα λέγονται για τους μετακλητούς. Η κ. Ξενογιαννακόπουλου έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία για τους μετακλητούς στο δημόσιο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι και κατά την υπουργική του θητεία και κατά τη θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής, στο γραφείο του στη Βουλή, το προσωπικό ήταν το 1/3 και σε υπαλλήλους και σε κόστος, σε σχέση με το παρελθόν. Είπε επίσης ότι «η Βουλή δεν έχει πληρώσει ούτε ένα λίτρο πετρέλαιο ή βενζίνη για τα αυτοκίνητα που μετακινείται ενώ επιλογή του ήταν να μην έχει ούτε διευθυντή στο γραφείο του».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μετατάξεων. «Έχουμε κάνει λάθη, στο θέμα των μετατάξεων θα μπορούσαμε μετά τις εκλογές να προχωρήσουμε. Η διαδικασία απαιτεί 2,5 μήνες. Όταν δίνονται εξηγήσεις, επί της ουσίας, η κοινωνία μπορεί να κατανοήσει. Από κοινού σταματήσαμε με τον πρωθυπουργό τις μετατάξεις για τις οποίες δεν είχε ακόμη εκδοθεί ΦΕΚ. Αλλά αυτές οι μετατάξεις που πάγωσαν σήμερα, θα ολοκληρωθούν, κατά νόμο και υποχρέωση μετά τις εκλογές», είπε ο Νίκος Βούτσης.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δοκιμαστεί και αποτιμηθεί πολιτικά και ιστορικά. Τα δύο μνημόνια και ιδίως το πρώτο με το οποίο ζητήθηκε μια τερατώδης προσαρμογή, δεκάδων δισ. που οδήγησε σε μείωση 25% του ΑΕΠ, έδειξαν πως δεν διαπραγματεύτηκαν. Εμείς κρατήσαμε την κοινωνία όρθια και σήμερα πλέον έχουμε βγει από το πρόγραμμα και έχουμε δημιουργήσει έναν καθαρό διάδρομο λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης ρωτήθηκε και για τον κ. Κοτζιά. «Τιμώ την προσφορά και τη συνεργασία και κυρίως την κορυφαία επίδοση του Νίκου Κοτζιά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, για τη σταθεροποίηση στην περιοχή, για τις προσπάθειες του σε διεθνές επίπεδο και κυρίως για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύω ότι στρατηγικά, ο χώρος της ομάδας γύρω από το ‘Πράττω' δεν θα αποκλίνει και δεν θα χαθούν στο δρόμο. Πιθανώς υπήρξαν παρεξηγήσεις, προφανώς υπήρξαν προβλήματα, προβληματισμοί. Είναι σαφές ότι ο κ. Κοτζιάς στηρίχθηκε από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό, ως προς τις επιθέσεις που είχε δεχθεί», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την επικριτική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε πως όσα δηλώνει είναι σε απόσταση από την ιστορία. «Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι είναι ανοιχτός και προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αισθάνεται ποιο είναι το διακύβευμα ανάμεσα στα δύο προγράμματα, αυτή τη στιγμή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική του. «Μιλάω για το πολιτικό σχέδιο να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ. Ο κ. Βαρουφάκης ήξερε το σχέδιο Σόιμπλε και ο ίδιος προσχώρησε στην άποψη ότι θα έπρεπε να πάμε στα χαρτάκια, δηλαδή, στις εσωτερικές πληρωμές με ένα δεύτερο νόμισμα. Το ό,τι παρέμεινε ο κ. Βαρουφάκης σε αυτή την άποψη και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάνανε τον επώδυνο συμβιβασμό, δείχνει μια απόσταση από την ιστορία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Βεβαίως ο Γιάνης Βαρουφάκης εκ μέρους της κυβέρνησής μας πήγαινε στις διαπραγματεύσεις. Πλην όμως όταν οριοθετήθηκε το διακύβευμα, δηλαδή ή θα μείνει η χώρα μέσα ή θα βγει εκτός, και φάνηκε το σχέδιο Σόιμπλε που είχε μαζί του 8 έως 10 χώρες, οι οποίες ήθελαν για τιμωρητικούς λόγους και για λόγους υποδειγματικούς προς τις μεγάλες οικονομίες να βρεθεί η χώρα απέξω με μια τρύπα 60 δισ. έως 70 δισ., όταν φάνηκε απολύτως ποιο ήταν το σχέδιο και μπήκαν τα χοντρά διλήμματα, το ό,τι ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμενε ότι θα μπορούσε η χώρα να περάσει σε μια ιδιότυπη έξοδο από το ευρώ, είναι κορυφαίο λάθος. Δεν είχε ποτέ ο κ. Τσίπρας αυτή την άποψη ούτε και εμείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL