Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Και η Υγεία στον οδοστρωτήρα της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και η Υγεία στον οδοστρωτήρα της Ν.Δ.

Ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες επιχειρηματίες που έκλεισαν τα διαγνωστικά τους κέντρα -επ’ αόριστον- διότι ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστάει λεφτά, όπως ισχυρίζονται;

Ποιοι καταδικάζουν εν ψυχρώ χιλιάδες συνέλληνες ασθενείς εν ονόματι των κερδών που, κατά την άποψή τους, χάνουν λόγω των σχέσεων που ισχύουν με τον ΕΟΠΥΥ;

Ποιοι επέλεξαν την προεκλογική περίοδο, με τη συμβολή μάλιστα και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Πατούλη ("γαλάζιου" περιφερειάρχη πλέον της Αττικής);

Στην πράξη, η κυβέρνηση διεκδικεί 241 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των rebate της περιόδου 2006 - 2010, οι επιχειρηματίες αντιτείνουν ότι αυτά έχουν ακυρωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ και ότι εν πάση περιπτώσει «δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα να ανακαλύπτονται δήθεν οφειλές των επιχειρήσεων και να επιβάλλονται αναδρομικά δεκατρία χρόνια μετά».

Προφανώς, οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων θεωρούν ότι είναι νόμιμο να κρατά στο συρτάρι ένας υπουργός τις πράξεις πληρωμής και παράνομο όταν ένας επόμενος υπουργός προωθεί την εφαρμογή του νόμου.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες έχουν τυπικά ένα δίκιο: ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά από πέρσι γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Τι ξεχνούν: ότι ώς το 2016 τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς αφορούσαν έως και χρήσεις του 2008, αλλά όσο κυβερνούσαν οι "θεράποντες του επιχειρείν" όλα ήταν μέλι - γάλα.

Έτσι, οποιαδήποτε κίνηση που προκαλεί κοινωνική αναστάτωση είναι θεμιτή για τη Δεξιά ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Διότι ευλόγως ο πολίτης που θα βρει κλειστή την πόρτα του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου θα αγανακτήσει. Αν μάλιστα ο «συστήσας ιατρός» του πει ότι στα δημόσια νοσοκομεία η εξέταση θα γίνει μετά από μήνες, ο άνθρωπος θα απελπιστεί. Ποιος θα φταίει; Όπως πάντα, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα δείγμα: τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν διέθεταν έως το 2016 PET/CT, ένα σύστημα ποζιτρονικής τομογραφίας που δίνει στον ασθενή πιο έγκαιρη διάγνωση.

Στην Αθήνα, τα ιδιωτικά κέντρα κοστολογούσαν την εξέταση έως και 4.000 ευρώ, εκτός του Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών, όπου η εξέταση γινόταν έως και δωρεάν για τους ανήμπορους. Όταν εξοπλίστηκε ο «Ευαγγελισμός» με το σύστημα, η τιμή έπεσε στα 1.400 ευρώ, 700 η εξέταση και 700 το αναγκαίο ραδιοφάρμακο.

Όταν το 2016 άρχισαν να λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη PET/CT, ένα στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και ένα στο αντικαρκινικό «Θεαγένειο» (ώς τότε αράχνιαζαν στα κουτιά τους), η ανακούφιση των ασθενών, κυρίως των καρκινοπαθών, ήταν τεράστια, διότι στα ιδιωτικά θεραπευτήρια έπρεπε να πληρώσουν τα 1.400 ευρώ και να περιμένουν να τα λάβουν από τον ΕΟΠΠΥ. Όταν ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται η παραγωγή και του ραδιοφαρμάκου στη Θεσσαλονίκη, τότε ξεσηκώθηκαν πάλι οι έμποροι της ζωής μας. Διότι το ραδιοφάρμακο το πλήρωναν τα νοσοκομεία στους ιδιώτες 700 ευρώ τη δόση, ενώ στα εργαστήρια του «Παπαγεωργίου» θα παρασκευάζεται με 200 ευρώ! Το ίδιο θα γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Κρήτης! Δηλαδή, από 1.400 ευρώ, η εξέταση θα χρεώνεται 900.

Ενοχλεί τους εμπόρους της Υγείας, αυτούς στους οποίους θα αναθέσει ο κ. Μητσοτάκης τη λειτουργία των νοσοκομειακών διαγνωστικών εργασιών, ότι τούτη η κυβέρνηση έριξε το βάρος και στην προμήθεια αναγκαίων διαγνωστικών μηχανημάτων (και με την αξιοποίηση δωρεών ιδρυμάτων), όπως π.χ. οι τομογράφοι, κάτι που συρρικνώνει τον τζίρο τους.

Στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά, οι τομογράφοι των δημόσιων νοσοκομείων χαλούσαν πολύ συχνά και οι ασθενείς μεταφέρονταν όχι σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο, αλλά σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Το παρεμπόριο της Υγείας σε πλήρη άνθιση, τα κέρδη του κυκλώματος τεράστια και απολύτως αδιαφανή.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστό αν η σύναξη εκπροσώπων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων αποφάσισε συνέχιση ή όχι της αντιδεοντολογικής μη παροχής ιατρικών πράξεων. Ήδη έχουν μαζί τους για το αύριο τον "οδοστρωτήρα" της Ν.Δ.

Στο χέρι μας είναι να μην περάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL