Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου / Προγραμματική αντιπαράθεση και πανστρατιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου / Προγραμματική αντιπαράθεση και πανστρατιά

Στις 17 Ιουλίου θα συνεδριάσει με τη νέα της σύνθεση η Βουλή, σύμφωνα με όσα ορίζει το Π.Δ. Χθες θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με τη διάλυση της Βουλής

Την εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου σηματοδότησε και τυπικά η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής χθες το απόγευμα, έπειτα από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου κατέθεσε το σχετικό αίτημα στον Πρ. Παυλόπουλο.

Έτσι και επίσημα πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις πρόωρες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, η Βουλή, με τη νέα σύνθεσή της, θα συνεδριάσει την Τετάρτη 17 Ιουλίου, οπότε θα γίνει και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Αμέσως μετά θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του προεδρείου του Κοινοβουλίου.

Εκκρεμότητες

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος στο Μέγαρο Μουσικής σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να "κλείσουν" τα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψηφιότητες έχουν καταλήξει σχεδόν στο σύνολό τους για την περιφέρεια με μερικές μικρές εκκρεμότητες στην Αττική. Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο επικρατείας, αυτό δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί στο σύνολό του αργότερα.

Ονόματα

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις όσον αφορά τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, αλλά και για τους εκπροσώπους τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης.

Έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές επικρατέστερα ονόματα ήταν για τη θέση του Αλέξη Χαρίτση ο γνωστός νομικός Αντώνης Ρουπακιώτης -είχε ακουστεί και το όνομα του Μιχ. Σταθόπουλου- και για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης η Έφη Αχτσιόγλου και ο Λευτέρης Κρέτσος αντίστοιχα.

Στρατηγική

Η εκδήλωση της Δευτέρας, που έδωσε το σύνθημα ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι απόφαση για τις ζωές μας, σηματοδότησε και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον δρόμο για τις κάλπες. Αυτή δεν είναι άλλη από την προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. προκειμένου να αναδειχθούν το κυβερνητικό έργο, ο σχεδιασμός της επόμενης τετραετίας, αλλά και οι "κρυφές" θέσεις του Κ. Μητσοτάκη. Η χθεσινή του δέσμευση άλλωστε για "οδοστρωτήρα" σε όσους "εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα", ως απάντηση σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Κω που ζήτησε επταήμερη εργασία, φανερώνει για ακόμη μια φορά το βαθιά αντικοινωνικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Δεύτερο σκέλος αυτής της στρατηγικής είναι φυσικά η ενεργοποίηση όλου του κομματικού μηχανισμού αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας στη βάση της κοινωνίας με περιοδείες, ανοιχτές συνελεύσεις που ήδη διεξάγονται καθημερινά και επαφή με τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο θα παίξει κεντρικό ρόλο βέβαια ο Αλ. Τσίπρας, πλαισιωμένος από μια δυναμική ομάδα στελεχών με εμπειρία αλλά και από τη νεότερη γενιά. Παράλληλα στην πρώτη γραμμή βρίσκονται υπουργοί, ανώτατα στελέχη και φυσικά οι οργανώσεις και οι κοινωνικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μάχη στην οποία δεν περισσεύει κανείς.

Στήριξη

Μόλις χθες προσωπικότητες με δράση από την περιοχή του Ιλίου, δημοκράτες, ανένταχτοι αριστεροί, σοσιαλιστές των αρχών της 3ης Σεπτέμβρη και πράσινοι οικολόγοι εξέδωσαν ανακοίνωση για κριτική στήριξη στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:Σχεδιάζουμε το αύριο στη βάση μιας σταθεροποιημένης οικονομίας

* Ν. Ηλιόπουλος: "Το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει φοροαπαλλαγές για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς" * Π. Ρήγας: "Να μην περάσει η χώρα στα χέρια αυτών που τη χρεοκόπησαν"

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, προτάσσοντας το προγραμματικό σχέδιο που παρουσιάστηκε, μίλησε για μέτρα πολλά από τα οποία είναι ήδη ψηφισμένα και έχουν δρομολογηθεί. "Αν εξαιρέσει κανείς τον στόχο για τις 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, γιατί γενικά και αόριστα δεν μπορούμε να μιλάμε για θέσεις εργασίας αν δεν βάλουμε και την παράμετρο τι είδους θέσεις εργασίας" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Από το 2015 μέχρι τώρα είχαμε 320 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό ήταν το θετικό ισοζύγιο, το πλεόνασμα των νέων θέσεων εργασίας". Τόνισε δε ότι πάνω από το 50% είναι πλήρους απασχόλησης. "Το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, από το '10 έως το '15. Από αυτές οι 700 χιλιάδες ήταν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μεσοστρώματα, τη λεγόμενη μεσαία τάξη, επί των ημερών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ." σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις θέσεις της Ν.Δ. όσον αφορά τις φορολογικές μειώσεις μίλησε για "γενικές και αόριστες" προτάσεις τονίζοντας πως, όταν κόβεις τα έσοδα, δημιουργείται μια "τρύπα". "Τι θα κάνω λοιπόν; θα κόψω τις επενδύσεις; Θα κόψω δαπάνες, από πού; Οι δαπάνες είναι πολύ συγκεκριμένες, είναι συντάξεις, είναι οικογενειακά επιδόματα, είναι επιδόματα αναπηρίας, είναι το εισόδημα αλληλεγγύης. Από πού θα κοπούν; Ή θα στρώσει τον δρόμο, εκμεταλλευόμενος και τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, που ξαναθέτουν το θέμα του αφορολόγητου;" σημείωσε.

Αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια

«Στα εργασιακά το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πολύ αυστηρό και ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1. "Το δικό μας πρόγραμμα έχει ένα τρίπτυχο που είναι αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ασφάλεια. Ασφάλεια, όμως, με τη συνολική έννοια, καθώς ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνόμευση" είπε χαρακτηριστικά. "Το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει φοροαπαλλαγές για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς" πρόσθεσε τονίζοντας πως είναι ακριβώς το αναπτυξιακό πρόγραμμα που εφάρμοσε η ελληνική οικονομία από το 1993 έως το 2008 "όπου είχαμε μία οικονομία με συνολική ανάπτυξη 60% του ΑΕΠ από το 1993 έως το 2008, κι όμως αυτή η οικονομία χρεοκόπησε, γιατί δεν είχε κανέναν παράγοντα κοινωνικής συνοχής, καμία προστασία για την εργασία και καμία κοινωνική προστασία".

Να μην διευρυνθούν οι ανισότητες

"Είναι πολύ σημαντικό η χώρα να μην ξαναπεράσει στα χέρια εκείνων που την οδήγησαν στη χρεοκοπία" σημειωσε ο Π. Ρήγας. Μιλώντας στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι βασικό στόχο αποτελεί η μη διεύρυνση των ανισοτήτων, "καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χώρα έχει σοβαρά προβλήματα στην αναπτυξιακή της πορεία, γεγονός που δεν καταλαβαίνει η Ν.Δ.".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL