Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Για την τετραετία της μεσαίας τάξης

EUROKINISSI

Το κριτήριο της ψήφου των πολιτών είναι η εξειδίκευση των μέτρων που αναγγέλλει κάθε κόμμα

Πόσο μπροστά μπορεί να πάει μια κυβέρνηση που διορίζει επίτροπο στην Ε.Ε. τον Αντώνη Σαμαρά; Με υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης τον Μπάμπη Παπαδημητρίου; Μη γελιέστε, για να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, όπως είναι το σχέδιο της Ν.Δ., χρειάζονται πολιτικοί με ιδεοληψίες και ταξική μεροληψία (υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών).

Όλο το γραβατοφορεμένο σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα (πολιτικό προσωπικό, τραπεζίτες, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, πρωταγωνιστές και δημιουργοί οικονομικών σκανδάλων κ.λπ.) στρατεύεται σήμερα με τη Ν.Δ. και κυρίως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί με αυτόν;

Διότι είναι ο πολιτικός που όντως πιστεύει σε αυτή την πολιτική, η οποία ρίχνει τα βάρη στους αδύναμους (συνταξιούχους, κατώτερα στρώματα κ.ά.) για να δημιουργήσει ζωτικό οικονομικό χώρο στους ισχυρότερους της κοινωνικής πυραμίδας. Και καλύπτουν το ότι είναι κοινωνική και πολιτική μειοψηφία μέσω της χειραγώγησης των ΜΜΕ.

Η απάντηση σε αυτή την ταξικά μεροληπτική πολιτική είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα χωρά τους περισσότερους. Όχι μόνο τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και αυτούς που τα έβγαλαν πέρα τα χρόνια του Μνημονίου χωρίς να λάβουν ούτε μία κοινωνική στήριξη. Είναι τα μεσοστρώματα (πτυχιούχοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.) που δικαιούνται πια να έχουν ελαφρύνσεις.

Το εκλογικό παιχνίδι θα κριθεί σε αυτά τα στρώματα, όσο και αν στις ευρωεκλογές στράφηκαν αποφασιστικά προς τη Ν.Δ. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν περισσότερο γι’ αυτά που υπόσχεται να κάνει μια κυβέρνηση και λιγότερο γι’ αυτά που έκανε.

Επίσης οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν γιατί φοβούνται. Αυτό έπιασε μόνο στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Στις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις -παλαιότερες και επόμενες του 2012- οι ψηφοφόροι δήλωναν ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει, όχι ποιος δεν θέλουν να τους κυβερνήσει.

Το κριτήριο της ψήφου των πολιτών είναι η εξειδίκευση των μέτρων που αναγγέλλει κάθε κόμμα. Ακόμη και η Ν.Δ., που σήμερα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες, θα υποστεί βαριά ήττα αν συνεχίσει να μένει στα γενικόλογα που διατυπώνει σήμερα. Αλλά αυτό θα συμβεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αρθρώσει ένα απλό και απτό προγραμματικό λόγο, με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες δεσμεύσεις προς τα μεσοστρώματα της κοινωνίας.

Αυτή η σύγκριση των προγραμμάτων θα είναι καταλυτική.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις