Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπουργός Τουρισμού και πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.: / Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Η μάχη θα είναι καθαρά προγραμματική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπουργός Τουρισμού και πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.: / Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Η μάχη θα είναι καθαρά προγραμματική

Ο υπουργός Τουρισμού και πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., που δηλώνει ότι θα δώσει τη μάχη από τη Β’ Αθηνών στον Νότιο Τομέα, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να εστιάσει “στην προγραμματική αντιπαράθεση για να αναδειχθούν τα δύο σχέδια για τη χώρα”.

Σημειώνει ότι το διακύβευμα “είναι αν στη χώρα θα εφαρμοστεί ένα προοδευτικό ή ένα συντηρητικό σχέδιο. Είναι Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης για πρωθυπουργός. Επικράτηση της Δεξιάς και της οικογενειοκρατίας για λίγους ή της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς”.

Αναφέρει ότι το μήνυμα από την ήττα των ευρωεκλογών ελήφθη αμέσως και εμπράκτως και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. “Τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου”, υποστηρίζει, “πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι η αντιαριστερή πολιτική ευνοεί μόνο τη Δεξιά”. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος προσθέτει μεταξύ άλλων ότι πρέπει “να αποφεύγονται συμπεριφορές που δίνουν πάτημα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κουνούν το δάχτυλο στον κόσμο της Αριστεράς”.

“Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απομάκρυνε τον Βενιζέλο, αλλά κράτησε την πολιτική Βενιζέλου” σχολιάζει και υποστηρίζει πως αν εγκατέλειπε τη “βαθιά ανιστόρητη θέση για στρατηγική ήττα της Αριστεράς” και συνεισέφερε σε μια ευρεία προοδευτική συμμαχία, θα ήταν ωφέλιμο για τη χώρα. “Αλλά δεν το βλέπω” παρατηρεί.

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΛΙΟΝΑΚΗ

* Περιμένατε αυτή την ήττα στις ευρωεκλογές;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο. Οι ευρωεκλογές διαχρονικά όμως αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μηνύματα δυσαρέσκειας σε πτυχές της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι σε αυτές δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Το μήνυμα αυτό ελήφθη αμέσως και εμπράκτως από τον ίδιο μάλιστα τον πρωθυπουργό με τις δηλώσεις του και με την ανακοίνωση για βουλευτικές εκλογές. Οφείλουμε χωρίς εσωστρέφειες να βγάλουμε και τα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες του για να τις αντιμετωπίσουμε ώστε να πετύχουμε την ανατροπή.

* Τι έφταιξε κατά τη γνώμη σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εφαρμόσει το Μνημόνιο με κοινωνική δικαιοσύνη, μείωσε την ανεργία και τη φτωχοποίηση μερίδας του πληθυσμού, οδήγησε τη χώρα στην έξοδο από τον μνημονιακό εναγκαλισμό, αλλά οι θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία κυρίως τώρα αρχίζουν να φαίνονται. Υπήρξε συσσωρευμένη δυσαρέσκεια σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας από το 2010 και έπειτα.

Όταν σήμερα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, αλλά πάλι δεν τα βγάζεις πέρα, όταν βρίσκεις δουλειά, αλλά πάλι δεν τα βγάζεις πέρα, τότε είσαι δυσαρεστημένος και θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα, ειδικά στις ευρωεκλογές. Επίσης, είχαν δημιουργηθεί παλιότερα προσδοκίες για εύκολες λύσεις, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του πληθυσμού να απογοητευτεί. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές που δίνουν πάτημα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να κουνούν το δάχτυλο στον κόσμο της Αριστεράς. Τέλος, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη μεσαία τάξη, που χτυπήθηκε στα χρόνια της κρίσης.

* Θεωρείτε ότι κέρδισε η Ν.Δ. ή ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έλαβε ποσοστό 24%, όταν το ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε Μνημόνια, οδηγήθηκε σε μονοψήφια ποσοστά και η Ν.Δ. είχε φτάσει στο 18%. Έλαβε ποσοστό περίπου όσο και στις προηγούμενες ευρωεκλογές, του 2014. Υπήρξε μια κοινή αντιαριστερή πολιτική της Ν.Δ. με δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, όπως το ΚΚΕ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., από την οποία ευνοήθηκε μόνο η Ν.Δ. Αυτό είναι ένα μήνυμα που οφείλουν να λάβουν τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου ότι η αντιαριστερή πολιτική ευνοεί μόνο τη Δεξιά.

Ο κόσμος της προοδευτικής παράταξης εκφράστηκε από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Μια κριτική και αυτοκριτική βέβαια είναι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο αν η Προοδευτική Συμμαχία είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, με απομάκρυνση των ΑΝ.ΕΛΛ. και το Πάνου Καμμένου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να γίνει κτήμα της κοινωνίας.

Η στρατηγική επιλογή όμως της Προοδευτικής Συμμαχίας, μια επιλογή που την έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι εκείνος ο δρόμος στον οποίο θα πρέπει να μείνουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι για μια ισχυρή και μεγάλη προοδευτική παράταξη προς όφελος της κοινωνίας.

* Υπάρχει η άποψη ότι στις ευρωεκλογές ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και ότι συνεπώς η εικόνα θα είναι διαφορετική στις 7 Ιουλίου. Ποιο είναι το διακύβευμα στις βουλευτικές κάλπες;

Πράγματι, ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια, καθώς η ψήφος του τώρα έχει άμεση επίπτωση στη ζωή του. Το διακύβευμα είναι αν στη χώρα θα εφαρμοστεί ένα προοδευτικό ή ένα συντηρητικό σχέδιο. Είναι Αλέξης Τσίπρας ή Κυριάκος Μητσοτάκης για πρωθυπουργός. Επικράτηση της Δεξιάς και της οικογενειοκρατίας για λίγους ή της Αριστεράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς.

* Συνεπώς πού πρέπει να εστιάσετε στη μάχη για τις εθνικές εκλογές;

Στην προγραμματική αντιπαράθεση για να αναδειχθούν τα δύο σχέδια για τη χώρα. Το προοδευτικό σχέδιο για περαιτέρω μείωση της ανεργίας με δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, που έχουν πληγεί από την κρίση, εξασφάλιση συντάξεων και αύξησή τους, αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πολλούς με επίτευξη δίκαιης ανάπτυξης, προάσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Παιδείας. Και το συντηρητικό σχέδιο, που όσο και να προσπαθούν να το κρύψουν συνεχώς το αποκαλύπτουν.

Η Ν.Δ. έχει γίνει το κόμμα της ορθής επανάληψης για να διορθώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποκαλύπτει συνεχώς τις προθέσεις του κόμματος για επτάημερη εργασία, απολύσεις στο Δημόσιο ακόμη και εκπαιδευτικών, για το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, για τις 120 δόσεις, για τη μείωση δαπανών κοινωνικών: μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Η μάχη θα είναι καθαρά προγραμματική.

* Πώς αξιολογείτε τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Θεωρείτε ότι η κίνηση απομάκρυνσης του Ευ. Βενιζέλου θα φέρει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Φ. Γεννηματά;

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απομάκρυνε τον Βενιζέλο, αλλά κράτησε την πολιτική Βενιζέλου. Μια πολιτική μονομέτωπη με στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική που ηττήθηκε στις εκλογές, καθώς δεν υπήρχε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στον προοδευτικό χώρο, με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά. Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποχώρησε η αριστερή του πτέρυγα, η ΔΗΜ.ΑΡ., η κεντρώα το Ποτάμι, και τώρα ο Βενιζέλος.

Αποχωρεί όμως κυρίως ο προοδευτικός κόσμος που επιδιώκει την ήττα της Δεξιάς και δεν συμφωνεί με τη βαθιά ανιστόρητη θέση για στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Θα ήταν ωφέλιμο για τη χώρα αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. άλλαζε θέση και συνεισέφερε σε μια ευρεία προοδευτική συμμαχία. Αλλά δεν το βλέπω.

* Θα είστε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο σε σχέση με την υποψηφιότητά σας;

Ναι, όπως έχω ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή, θα είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με σταυρό, γιατί στην Αριστερά έχουμε μάθει να βάζουμε πλάτη στα δύσκολα και να επιδιώκουμε τη λαϊκή ετυμηγορία, κάτι το οποίο δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να το καταλάβουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

Ζω με την οικογένειά μου και δραστηριοποιούμαι στη Β' Αθηνών, στον Νότιο Τομέα, όπου και θα δώσω τη μάχη για τη νίκη της Αριστεράς απέναντι στη συντηρητική παράταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL