Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Δεν κινδυνεύει ο επόμενος "Παστίτσιος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Δεν κινδυνεύει ο επόμενος "Παστίτσιος"

Στα ψιλά του νέου Ποινικού Κώδικα πέρασε η κατάργηση της κακόβουλης βλασφημίας, της καθύβρισης θρησκευμάτων, καθώς και η περιύβριση νεκρών. Μια αλλαγή που ήρθε να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτημα οργανώσεων και φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς η Ελλάδα ήταν μέχρι χθες μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ισχύ νόμοι περί βλασφημίας που προβλέπουν ποινές φυλάκισης μέχρι και δύο χρόνια (άρθρο 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα).

Είναι γεγονός πως στη χώρα μας τα συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα είχαν λειτουργήσει περιοριστικά στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης αλλά και στην ποινικοποίηση της σάτιρας, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που οδηγήθηκαν κατηγορούμενοι σε δικαστικές αίθουσες επειδή κάποιο θεατρικό έργο, κάποιος πίνακας ή κάποιο κείμενο «προσέβαλε» τα θεία.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις βλασφημίας που κατέληξαν στα δικαστήρια με κορυφαία αυτή του διαχειριστή της σελίδας στο Facebook «Γέροντας Παστίτσιος», κατά κόσμον Φίλιππου Λοΐζου, που βρέθηκε στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής και, μετά από ερώτηση στη Βουλή του Χρήστου Παππά, συνελήφθη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (μετά από προσωπική παρέμβαση του πρώην επικεφαλής της Μανώλη Σφακιανάκη) το 2012.

Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλο κύμα διαμαρτυριών στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης. Ο Λοΐζος καταδικάστηκε τελικά σε 10 μήνες με αναστολή για εξύβριση θρησκεύματος κατ' εξακολούθηση. Αθωώθηκε από το Εφετείο για λόγους δικονομικούς (παραγραφή).

Άλλο παρόμοιο παραδείγματα η θεατρική παράσταση "Corpus Christi", που είχε προκαλέσει το 2012 χρυσαυγίτικες επιθέσεις στο θέατρο "Χυτήριο" και εξαιτίας της οποίας οι συντελεστές διώχθηκαν για «καθύβριση θρησκεύματος και κακόβουλη βλασφημία» έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως η πρώτη φορά που καταργήθηκε η βλασφημία στην Ευρώπη ήταν στη Γαλλία, αμέσως μετά την Επανάσταση του 1789. Παρότι επανήλθε το 1830, καταργήθηκε οριστικά το 1881 από το γαλλικό κράτος. Το παράδειγμα της Γαλλίας ακολούθησε η Σουηδία το 1970, που αποποινικοποίησε τη βλασφημία με τη λογική ότι η θρησκεία αποτελεί ιδιωτικό ζήτημα, το Ηνωμένο Βασίλειο το 2008, η Ολλανδία το 2014, η Νορβηγία και η Ισλανδία το 2015, η Μάλτα το 2016 και η Δανία το 2017. Σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Αυστρία, ως ποινή δεν προβλέπεται φυλάκιση, αλλά μόνο χρηματικό πρόστιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL