Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νέοι ποινικοί κώδικες

Eurokinissi

Με τους νέους ποινικούς κώδικες επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ποινών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Του Γιώργου Η. Παπαηλιού*

 

Με τους νέους Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επιδιώκεται η επίτευξη αντεγκληματικών και εγγυητικών για τα δικαιώματα σκοπών. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ποινών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με τρόπο ώστε να ισορροπούνται αφενός οι αρχές του κράτους δικαίου με την ανάγκη ασφάλειας του πολίτη και αφετέρου η υπερβολική αυστηρότητα της απειλούμενης ποινής με την υπερβολική επιείκεια κατά την εκτέλεσή της. Επιπλέον, επιδιώκεται η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται ενδεικτικά:

* Ποινή κάθειρξης για το αδίκημα της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων.

* Αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας και στον ιδιωτικό τομέα προς αποφυγήν καταχρήσεων, κυρίως εκ μέρους οργάνων της διοίκησης μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.

* Αυστηρότερη αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος.

* Βελτίωση των διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, την παροχή κοινωφελούς εργασίας, την υφ’ όρον απόλυση και τη μεταχείριση των ανηλίκων.

* Κατάργηση της μετατροπής της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική και η πρόβλεψη μετατροπής της σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

* Αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματικές οργανώσεις.

* Ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων έναντι της γενετήσιας εκμετάλλευσής τους.

* Απαγόρευση υπαγωγής στην ποινική διαπραγμάτευση εγκλημάτων αυξημένης ηθικοκοινωνικής απαξίας και εγκλημάτων μετά από διάταξη του εισαγγελέα βάσει των περιστάσεων τέλεσης και την προσωπικότητα του κατηγορουμένου.

Η αποχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη συζήτηση στη Βουλή για τους νέους κώδικες είναι αντικοινοβουλευτική, καιροσκοπική, προσχηματική και υποκριτική. Ταυτόχρονα, η αποχή τους εκπέμπει και μηνύματα συγκρουσιακής και όχι συναινετικής λογικής αλλά και αντίθεσης προς την προοδευτική φυσιογνωμία των νέων κωδίκων.

Όλα αυτά «προς γνώσιν» και ενόψει εκλογών.

 

* Ο Γιώργος Η. Παπαηλιού είναι δικηγόρος - διδάκτωρ Νομικής και βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε όλα τα σχόλια