Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ο αντίλογος του ΣΥΡΙΖΑ στην εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αντίλογος του ΣΥΡΙΖΑ στην εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

Τελείωσε και ο δεύτερος κύκλος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έκλεισε έτσι ένα κεφάλαιο που μας έδειξε την τάση της κοινωνίας τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία είναι καθοριστική για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και όλων μας. Φυσικά, αυτή η τάση εκδηλώθηκε στις ευρωεκλογές, όπου η ψήφος είθισται να είναι χαλαρότερη γιατί δεν εκλέγει κυβέρνηση, δίνει όμως μηνύματα.

Πολλά από αυτά δεν τα περιμέναμε, αλλά ας είναι καλά τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση που πέτυχαν να μην ακουστεί τίποτα θετικό για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγχρόνως να σβηστούν σαν να μην υπήρξαν τα χρόνια που κυβερνούσαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Πέτυχαν το ακατόρθωτο, που ήταν ο στόχος τους: να κάνουν το άσπρο μαύρο, κάτι που μάλλον δεν υπολογίσαμε όσο έπρεπε. Είναι όμως δυνατόν να περιμένει κάποιος ότι θα ξαναψηφίσουν οι συμπολίτες μας τη Ν.Δ., που έχει απολύτως ξεκάθαρη πολιτική και δεν έχει κρυφτεί. Άλλωστε, ως κυβέρνηση υλοποίησαν με πάθος ό,τι πιο αντιδραστικό και αντικοινωνικό. Υποστήριζαν δε ότι αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο θα έπρεπε να το έχουν εφεύρει. Λατρεύουν τα Μνημόνια γιατί είναι το τέλειο άλλοθί τους για να υλοποιούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την κατακερμάτιση του κοινωνικού κράτους και τη διάλυση της δημόσιας Υγείας - Παιδείας.

Αυτά όλα είναι γνωστά. Αναρωτιέμαι όμως πώς σβήστηκαν από τη μνήμη των συμπολιτών μου, τι άλλαξε τόσο πολύ την κρίση τους. Είμαι πλέον απόλυτα πεισμένη ότι η εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ αποδείχθηκε ο χειρότερος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ και ο καλύτερος οπαδός της Ν.Δ. αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από τις 26 Μαΐου έχει μπει σε εξέλιξη το τελικό σχέδιο αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές όπως “βάφτηκε μπλε όλη η Ελλάδα”, “συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ”, “η Ν.Δ. οδεύει προς την αυτοδυναμία” κ.λπ. Μέχρι τις εκλογές, αυτή τη δουλειά θα κάνουν τα ΜΜΕ και εδώ πρέπει να υπάρξει συστηματική και προγραμματική αντίδραση. Αυτή η καταιγίδα παραπληροφόρησης, δημιουργίας ψευδών ειδήσεων και εντυπώσεων και η παρουσίαση μιας τετελεσμένης κατάστασης -σε σημείο να εμφανίζονται ως διεκπεραίωση οι εθνικές εκλογές με σίγουρο νικητή- πρέπει να έχει ισχυρό αντίλογο και πρέπει να καταρρεύσει στα μάτια των συμπολιτών μας.

Ο αντίλογός μας είναι το κυβερνητικό έργο που έχει γίνει και μια σειρά πολύ σημαντικών νομοθετημάτων -πολλά εν μέσω Μνημονίων το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η εξειδίκευσή του ανά επαγγελματική και κοινωνική ομάδα σε σύγκριση με το πρόγραμμα της Ν.Δ. Δεν χρειάζονται μεγάλες κουβέντες και ατάκες, αλλά, αντίθετα, απλά λόγια τα οποία καταλαβαίνουν όλοι.

Όλα αυτά να λέγονται στον κόσμο καθημερινά, στην αγορά, στο καφενείο, στη γειτονιά, την πλατεία του χωριού. Πολλοί λένε ότι χάθηκε η επαφή με τον κόσμο και γι' αυτό δεν έγινε αντιληπτό ότι η ψυχολογία του κόσμου δεν άλλαξε. Δεν ένιωσε ελπίδα, δεν ένιωσε ότι κάτι αλλάζει. Είναι πολλά τα χρόνια της κόπωσης και ο κόσμος γίνεται αυστηρός με αυτό το κόμμα που συμβολίζει την εξουσία τη δεδομένη στιγμή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει και το κλίμα να αντιστραφεί. Είναι στο χέρι μας να συσπειρωθούμε, να βγούμε στην κοινωνία, να τους πούμε το έργο και το πρόγραμμά μας και στη συνέχεια, γνωρίζοντας, ο πολίτης να συγκρίνει και να αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Αυτό οφείλουμε να κάνουμε για τους συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν κι αυτό θα κάνουμε. Είναι υποχρέωσή μας στην κοινωνία, σε όσους μας στήριξαν το 2015 και σήμερα είναι διστακτικοί, σε όλους τους προοδευτικούς συμπολίτες μας που περιμένουν από εμάς. Η χώρα μας δεν πρέπει να γυρίσει πίσω και συγχρόνως να καταστραφούν όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL