Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Δριμεία κριτική από τον υπουργό Δικαιοσύνης / Παιχνίδια εντυπώσεων και πολιτικής σκοπιμότητας με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δριμεία κριτική από τον υπουργό Δικαιοσύνης / Παιχνίδια εντυπώσεων και πολιτικής σκοπιμότητας με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Κριτική στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής για τους Ποινικούς Κώδικες και στα κίνητρά της έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου εκφράζοντας παράλληλα τη «λύπη» του για τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων. Η Ν.Δ. δεν προσήλθε καν στη συζήτηση, ενώ ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ αποχώρησαν, αφού πρώτα άσκησαν κριτική στην εσπευσμένη χρονικά διαδικασία και στη συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής παρά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. Από τη συζήτηση αποχώρησε κι η Χρυσή Αυγή, ενώ παρέμεινε το Ποτάμι.

Ο Μ. Καλογήρου σημείωσε ότι η απουσία της αντιπολίτευσης από την ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου «δίνει το περιθώριο να μπορούν να επικαλεστούν όποια θέση επιθυμούν την επόμενη ημέρα, να δημιουργήσουν όποιο παιχνίδι εντυπώσεων και πολιτικής σκοπιμότητας θα μπορούσε να στηθεί και να κατασκευαστεί την επομένη». Μάλιστα, ο Μ. Καλογήρου θύμισε τις παλιότερες ανακοινώσεις Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., που όχι μόνο εξέφραζαν τη συμφωνία τους με τους Ποινικούς Κώδικες, αλλά διαμαρτύρονταν και για την καθυστέρηση της κατάθεσής τους στη Βουλή.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια καινούργια κατάσταση όσον αφορά στο πολιτικό ζήτημα, περί δήθεν μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της Βουλής να νομοθετήσει» πρόσθεσε δηκτικά ο Μ. Καλογήρου. Κι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, από τη μεριά της, καταλόγισε στη Ν.Δ. «διαφωνία με τον Κώδικα, η οποία, όσο και αν προσπαθεί να κρυφτεί, όλο και από κάπου προκύπτει».

Αιχμές για την Ένωση Εισαγγελέων

Όσον αφορά τη στάση της Ένωσης Εισαγγελέων, ο Μ. Καλογήρου αναρωτήθηκε «υπό ποιες προϋποθέσεις η ανακοίνωση αυτή ήρθε την τελευταία στιγμή» καθώς και πόσα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης συμφώνησαν με την ανακοίνωση. Ο Μ. Καλογήρου μίλησε για «ποινικά αρχαιολογικά μνημεία» και αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα και στο χαώδες πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα θέτοντας το ερώτημα: «Και έρχεται η Ένωση να καταγγείλει τι; Ότι θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία να παραγράψει υποθέσεις; Λυπάμαι εξαιρετικά».

Αποχώρηση ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Θόδωρος Παπαθεοδώρου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν πραγματικά ήθελε συναίνεση, «δεν θα περίμενε την εσχάτη ώρα», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πήρε έτοιμους τους Κώδικες, αλλά κάθε νέος υπουργός Δικαιοσύνης άλλαζε και τη σύνθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Μάλιστα, ο Θ. Παπαθεοδώρου αντιπαρέβαλε την υποτιθέμενη αργοπορία της κυβέρνησης με τους Κώδικες με τη «σπουδή» της για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ο Θ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι μετά τις εκλογές «χρειάζεται να ξαναδούμε» τους Κώδικες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επέκρινε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ως «αντιδραστικές» υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε «συρρίκνωση των δικαιωμάτων» και «ενίσχυση του ταξικού χαρακτήρα της Δικαιοσύνης». Ο Μ. Συντυχάκης ισχυρίστηκε ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι «ένα πολύ σοβαρό νομοθέτημα για να τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης» προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει την «απαράδεκτη διαδικασία fast track».

Αντιπολίτευση σε διεθνείς συμβάσεις!

Θέμα λειτουργίας της Βουλής παρά την προαναγγελία των πρόωρων εκλογών έθεσε η αντιπολίτευση και στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση δύο διεθνών συμβάσεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η Βουλή έμεινε ανοιχτή γιατί «θεωρείτε ότι μέσα από ρουσφέτια τελευταίας στιγμής ή εξυπηρετήσεις ή και σωστές ρυθμίσεις, που έρχονται όμως τώρα, στο παρά ένα ή στο και ένα, στο και πέντε, μήπως και καμία ψήφος παραπάνω θα πέσει». Για «θερινή σύναξη τακτοποιητών και συμφεροντοφυλάκων» έκανε λόγο η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ.

Καμία βουλευτική τροπολογία δεν έκανε δεκτή ο Σ. Φάμελλος

«Προστασία της κυβέρνησης από την κακοπροαίρετη κριτική της αντιπολίτευσης»

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δεν έκανε δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία, παρά τα σχετικά αιτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνταν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «διευθετήσεων» και «ρουσφετιών».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε στους βουλευτές ότι αυτό είναι «μια διαδικασία προστασίας της κυβέρνησης και της Βουλής» από την «κακοπροαίρετη κριτική» της αντιπολίτευσης, η οποία γίνεται «με μοναδικό σκοπό να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα». Ο Σ. Φάμελλος παρότρυνε τους βουλευτές να απευθυνθούν στα υπουργεία ώστε επείγουσες ρυθμίσεις να κατατεθούν ως υπουργικές τροπολογίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL