Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Vanya Grigorova: Η Παγκοσμιοποίηση είναι το αντίθετο του Διεθνισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Vanya Grigorova: Η Παγκοσμιοποίηση είναι το αντίθετο του Διεθνισμού

- Πρέπει να αγωνιστούμε κατά των επιζήμιων συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, την οποία βλέπω ως το αντίθετο του διεθνισμού. Ο πρώτη υπηρετεί εταιρείες, ο δεύτερη υπηρετεί τους εργαζομένους. Η κινητικότητα του κεφαλαίου πρέπει να περιοριστεί ή να σταματήσει μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών που έχουμε στη διάθεσή μας στην Ε.Ε., διότι αυτό αποτελεί την πραγματική πηγή του κοινωνικών και μισθολογικών πρακτικών ντάμπινγκ. Όταν μια δυτική εταιρεία αναθέτει την παραγωγή της σε τρίτες χώρες όπου τα κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα είναι χαμηλότερα, τα προϊόντα που παράγονται εκεί δεν πρέπει να πωλούνται στην Ε.Ε. Υπάρχουν εμπορεύματα που προκαλούν μεγάλη βλάβη στο περιβάλλον, και υπάρχουν εμπορεύματα που βλάπτουν τη ζωή των ανθρώπων. Η κυκλοφορία τους στην Ε.Ε. πρέπει να απαγορευτεί.

Από το 1989, η βουλγαρική πολιτική σκηνή αποτελούσε ένα ζοφερό τοπίο για την Αριστερά. Με όλα τα κυρίαρχα κόμματα να είναι ενωμένα κάτω από τα ίδια νεοφιλελεύθερα δόγματα, η μόνη διαφορά έγκειται στη μεγαλύτερη ή μικρότερη δέσμευσή τους με αντιδραστικές πολιτιστικές προκαταλήψεις. Η κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός μεταξύ του κεντροδεξιού GERB (Πολίτες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Βουλγαρίας) και τριών ακροδεξιών κομμάτων. Ενώ το GERB αντιπροσωπεύει τη λιτότητα, οι δεξιοί εταίροι του συνασπισμού στηρίζουν τη λιτότητα, αλλά είναι και ανοικτά υπέρ του ρατσισμού.

Η κύρια αντιπολίτευση, το υποτιθέμενα κεντροαριστερό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν είναι και πολύ καλύτερο. Διάδοχος του παλιού Κομμουνιστικού Κόμματος, στην κυβέρνηση της δεκαετίας του 2000, θέσπισε έναν επίπεδο φόρο εισοδήματος 10%, ευνοώντας κυρίως τους κερδισμένους των ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν μετά το 1989. Υποσχόμενο περισσότερα απ’ τα ίδια στις ευρωεκλογές αυτού του μήνα, το ΒΣΚ απέσυρε την υποστήριξή του από το μόνο αριστερό ευρωβουλευτή του. Οι υποψήφιοί του περιλαμβάνουν, ωστόσο, έναν ειδικό στα επενδυτικά ταμεία και έναν εθνικιστή πολιτικό και τηλεπαρουσιαστή.

Αυτό είναι συνηθισμένο ανάμεσα στα κύρια κόμματα της Βουλγαρίας, που έχουν επικεφαλής κληρονομικές ελίτ που μοιράζουν τις ζωές τους ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες και στα δημόσια αξιώματα. Η χώρα δεν έχει καμία σημαντική αντιπολίτευση από τα αριστερά, και οι φωνές για πολιτικές όπως η δικαιότερη κατανομή του πλούτου και η προστασία του περιβάλλοντος φιμώνονται.

Αλλά για την ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, Vanya Grigorova, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Σε αντίθεση με τις πολιτικές ελίτ της Βουλγαρίας, μεγάλωσε σε εργατική οικογένεια, δουλεύοντας πρώτα ως επιστάτης σε δημόσιο σχολείο και αργότερα στα Μακ Ντόναλντς, πριν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι μια από τις πιο γνωστές συνδικαλίστριες στη Βουλγαρία, και δραστηριοποιείται στο Podkrepa, τη δεύτερη μεγαλύτερη συνομοσπονδία σωματείων της χώρας, η οποία έχει πάνω από 80.000 μέλη. Η Grigorova ήταν στην πρώτη γραμμή των βασικών προοδευτικών κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, όπως τα κινήματα κατά της TTIP και της CETA, καθώς και του «Ας σταματήσουμε τη μηχανή της ανισότητας», μια ευρεία εκστρατεία για δίκαιη φορολογία που ξεκίνησε το 2017. Τώρα σχεδιάζει να φέρει το πνεύμα αυτών των εκστρατειών στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Madlen Nikolova και ο Georgi Medarov μίλησαν μαζί της στη Σόφια για να μάθουν περισσότερα για την υποψηφιότητά και το όραμά της για αυτή την χώρα που αγωνίζεται στην άκρη της Ευρώπης.

Είστε υποψήφια για το Ευρωκοινοβούλιο ως γυναίκα, συνδικαλίστρια και υποψήφια από μια μικρή, περιφερειακή χώρα της Ε.Ε. Τι ελπίζετε να καταφέρετε;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδα πώς οι οδηγίες που έρχονταν από την Ε.Ε. αποφάσιζαν τι συμβαίνει στη Βουλγαρία, και γιατί πρέπει να είμαστε στις Βρυξέλλες για να αλλάξουμε τα πράγματα. Για παράδειγμα, η κοινοτική οδηγία που άλλαξε το πώς υπολογίζεται ο χρόνος εργασίας στη Βουλγαρία. Παρά την αρχική πρόθεση να περιοριστούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες εκ μέρους των εργοδοτών, έκανε τις συνθήκες για τους εργαζόμενους ακόμα πιο επισφαλείς. Μια κοινοτική οδηγία τροφοδότησε την άνοδο των εργολαβικών εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων.

Συχνά οι Βρυξέλλες δεν αντιλαμβάνονται πώς έχει η κατάσταση στα διαφορετικά κράτη-μέλη. Για παράδειγμα, η οδηγία για Διαφανείς και Προβλέψιμους Όρους Εργασίας περιορίζει τη δοκιμαστική περίοδο των εργαζομένων στους έξι μήνες, αλλά επίσης επιτρέπει την παράταση. Στη Βουλγαρία έξι μήνες ήταν ήδη η μέγιστη, οπότε το μέτρο βοήθησε πραγματικά τους εργοδότες να επεκτείνουν την επιτήρηση, καθιστώντας το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων ακόμη λιγότερο σταθερό. Οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. ανοίγουν παραθυράκια για επιχειρήσεις που δεν υπήρχαν πριν στην Ανατολική Ευρώπη. Έτσι, με ανησυχεί το ότι δεν έχουμε κανέναν συνειδητοποιημένο αντιπρόσωπο που να μας υπερασπίζεται.

Αυτό ελπίζω να κάνω, θίγοντας ζητήματα που είναι σημαντικά για τους απλούς Βούλγαρους. Ακόμη κι αν δεν εκλεγώ, η εκστρατεία θα πιέσει τους ευρωβουλευτές της Βουλγαρίας να αναγνωρίσουν τις ισχυρές προοδευτικές τάσεις στη χώρα. Δεν θα αμελήσουν τα κοινωνικά θέματα όπως μέχρι τώρα. Μόνο ένας από τους σημερινούς Βούλγαρους ευρωβουλευτές, ο Georgi Pirinski, αγωνίστηκε για τα κοινωνικά και τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά το ΒΣΚ αποφάσισε να μην τον χρήσει υποψήφιο αυτή τη φορά.

Η Αριστερά είναι διχασμένη στο ζήτημα της ενοποίησης της Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες. Η χώρα σας είναι μέλος της Ένωσης εδώ και δώδεκα χρόνια. Πώς αξιολογείτε την εμπειρία της ως κράτους - μέλους στην περιφέρεια της Ε.Ε.;

Επί του παρόντος, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στη Βουλγαρία για τους πολιτικούς και τους πλούσιους ανθρώπους που χτίζουν «ξενώνες» χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στην επαρχία. Περιττό να πω ότι ποτέ δεν είχαν σκοπό να δημιουργήσουν οικογενειακές επιχειρήσεις, απλά καταχράστηκαν δημόσιους πόρους για να χτίσουν εξοχικά σπίτια. Φαίνεται ότι η κοινοτική χρηματοδότηση αποτελείται από φορολογικές εισφορές φτωχών ανθρώπων σε πλούσιες χώρες, οι οποίες στη συνέχεια καταλήγουν στα χέρια πλούσιων ανθρώπων σε φτωχές χώρες.

Αλλά ακόμη και μια χώρα στην περιφέρεια μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της ως μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς κοινότητας. Δυστυχώς, οι τωρινοί βουλευτές μας στις Βρυξέλλες εκπροσωπούν επιχειρήσεις, όχι εργαζομένους. Δεν υπάρχει ισχυρή συμμαχία εργατών για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους, αλλά υπάρχει μια ισχυρή συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών και των Επιτρόπων για τη διασφάλιση ενός «καλού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Αυτή είναι συνήθως σε βάρος των εργαζομένων και μοιάζει με την «εθνική στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα» - χαμηλή φορολογία και χαμηλοί μισθοί, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν.

Η Ε.Ε. έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι αυτό το είδος στρατηγικής οδηγεί στην περιθωριοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και σε ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στη διάλυση της Ε.Ε. Πρέπει, όμως, να προσπαθήσουμε για την μεταμόρφωση της ΕΕ, όχι για τη διάλυση της. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε.

Τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι κρίσιμα για την ακεραιότητα της Ε.Ε. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε μια «κοινωνική Ευρώπη», ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως άνοιγμα για προοδευτική αλλαγή. Άλλη μια θητεία όμως με «μια από τα ίδια» θα υπονόμευε κάθε προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας «κοινωνικής Ευρώπης».

Έχετε ήδη αγωνιστεί εναντίον και έχετε γράψει για κρίσιμα ζητήματα όπως η TTIP και η CETA και για τον πιθανό αντίκτυπό τους στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα. Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της TTIP ήταν κατά κάποιο τρόπο επιτυχής και οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Ποια θετική κατεύθυνση θα θέλατε να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την εμπορική πολιτική;

Ήμουν η εθνική συντονίστρια της εκστρατείας Stop TTIP and CETA στη Βουλγαρία. Δημιουργήσαμε ένα συνασπισμό οργανώσεων που εργάζονταν για να σταματήσει η κύρωση αυτών των συμφωνιών, οι οποίες θα ήταν επιβλαβείς για τους απλούς ανθρώπους. Προστατεύουν τα εταιρικά συμφέροντα, ενώ η «υποστήριξή» τους για τους ανθρώπους περιορίζεται στο επίπεδο των δηλώσεων. Πώς πρέπει να αλλάξει η εμπορική πολιτική; Όλες οι ολοκληρωμένες συμφωνίες αυτού του είδους οφείλουν να εγγυώνται την πραγματική προστασία των εργατικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε πολυεθνικές εταιρείες να πηγαίνουν κράτη στα δικαστήρια. Παράδειγμα η Ρουμανία, η οποία κρίθηκε ένοχη σε ένα υπερεθνικό διαιτητικό δικαστήριο και της επιβλήθηκε πρόστιμο για την ανάκληση των κινήτρων από μια επένδυση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι εάν η Ρουμανία καταβάλει αυτά τα πρόστιμα, θα παραβιάσει τους κοινοτικούς κανόνες, καθώς θα θεωρούνται κρατικές επιδοτήσεις. Η Ρουμανία πρέπει να αποφασίσει αν θα καταβάλει το πρόστιμο στην εν λόγω εταιρία και θα τιμωρηθεί από την Ε.Ε. ή δεν θα καταβάλει το πρόστιμο και θα διακινδυνεύσει τη δήμευση των ακινήτων της στις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. συνεχίζει να μας παρασύρει σε τέτοιες καταστάσεις που μοιάζουν με λαβύρινθο, από τις οποίες οι μεμονωμένες χώρες πρέπει να βγουν. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Πρέπει να αγωνιστούμε κατά των επιζήμιων συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, την οποία βλέπω ως το αντίθετο του διεθνισμού. Ο πρώτη υπηρετεί εταιρείες, ο δεύτερη υπηρετεί τους εργαζομένους. Η κινητικότητα του κεφαλαίου πρέπει να περιοριστεί ή να σταματήσει μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών που έχουμε στη διάθεσή μας στην Ε.Ε., διότι αυτό αποτελεί την πραγματική πηγή του κοινωνικών και μισθολογικών πρακτικών ντάμπινγκ. Όταν μια δυτική εταιρεία αναθέτει την παραγωγή της σε τρίτες χώρες όπου τα κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα είναι χαμηλότερα, τα προϊόντα που παράγονται εκεί δεν πρέπει να πωλούνται στην ΕΕ. Υπάρχουν εμπορεύματα που προκαλούν μεγάλη βλάβη στο περιβάλλον, και υπάρχουν εμπορεύματα που βλάπτουν τη ζωή των ανθρώπων. Η κυκλοφορία τους στην Ε.Ε. πρέπει να απαγορευτεί. [...]

Μπορεί η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των πολιτικών του κοινωνικού ντάμπινγκ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης;

Η Ε.Ε. μπορεί να επηρεάσει τις φορολογικές πολιτικές. Υπήρξε μια πρόταση της Ε.Ε. για τα κατώτατα επίπεδα φορολογίας, αλλά το βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομικών αντιτάχθηκε σθεναρά, καθώς η Βουλγαρία είναι ηγέτιδα όσον αφορά το φορολογικό ντάμπινγκ. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να επιβάλει προοδευτικά στοιχεία στο φορολογικό μας σύστημα, αν η κυβέρνησή μας δεν συμφωνεί. Ωστόσο, αν η EΕ θέλει να κάνει κάτι, θα βρει τρόπους να το κάνει. Αυτό κατέστη εμφανές το 2013, όταν αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με τη Βουλγαρία για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού του προϋπολογισμού, αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση του ΒΣΚ να παραιτηθεί. Στη συνέχεια, η συμφωνία υπεγράφη μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη της θητείας της επόμενης κυβέρνησης. Αν μπορούν να αναγκάσουν μια κυβέρνηση να παραιτηθεί, μπορούν να επιβάλουν ένα προοδευτικό στοιχείο στο φορολογικό μας σύστημα. [...]

Εκπρόσωποι επιχειρηματικών συμφερόντων, των οποίων μέλη έχουν μέσα ενημέρωσης, αρνούνται να συζητήσουν μαζί σας δημοσίως, καθώς έχετε την τάση να τους επιτίθεστε σε θέματα όπως οι μισθοί, ο χρόνος διακοπών, τα επιδόματα αναπηρίας κ.λπ. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τη δημοσιότητα της καμπάνιας σας; Ποιες προκλήσεις έχετε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής όσον αφορά την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης;

Κάποιοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων αρνούνται να συζητήσουν μαζί μου εδώ και ενάμιση χρόνο, καθώς είμαι συνδικαλίστρια. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να με καλούν να μιλήσω, γιατί είμαι σαφής και αποφασισμένη να υπερασπιστώ τις θέσεις μου. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε όμως η υποψηφιότητά μου, η πρόσβασή μου στα ΜΜΕ περιορίστηκε. Ακόμα με καλούν σε περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εμφανίστηκα σε μια εκπομπή σε ένα φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι, αλλά ο στόχος τους ήταν να δυσφημίσουν το μήνυμά μου.

Θα αρχίσω να αισθάνομαι το αποτέλεσμα της έλλειψης της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης πιο έντονα σύντομα, καθώς τα ΜΜΕ περιμένουν από μας να πληρώνουμε για να βγαίνουμε στον αέρα και εμείς δεν έχουμε κεφάλαια. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους ταξιδεύοντας στις πόλεις τους, και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έλλειψη κεφαλαίων δεν θα μας αποθαρρύνει. Μιλώ για «εμάς» καθώς υπάρχουν πολλοί έμπειροι αριστεροί ακτιβιστές, συνδικαλιστές και οργανισμοί που βοηθούν στην εκστρατεία. [...]

Η υποψηφιότητά σας υποστηρίζεται από μια εκλογική επιτροπή που αποτελείται αποκλειστικά από εργαζομένους. Από ποιους τομείς προέρχονται και ποιους εκπροσωπούν;

Η επιτροπή της εκστρατείας αποτελείται από ανθρώπους που συνάντησα σε διαφορετικούς αγώνες. Βασικά είναι εργαζόμενοι, αλλά θα μπορούσαν ταυτόχρονα να είναι μητέρες, γιαγιάδες ή ΑμεΑ. Είναι όμως ενωμένοι σε μια εκστρατεία που επικεντρώνεται στα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ένας από αυτούς εργάζεται σε εργοστάσιο ενδυμάτων. Άλλος εργάζεται σε ορυχείο. Ένας άλλος είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος, μεταφραστής και οικονομολόγος. Το τέταρτο μέλος είναι καμαριέρα σε ξενοδοχείο στο Ρούσε - πρόσφατα έγινε μέλος της Podkrepa, αφού το αφεντικό της προσπάθησε να την απολύσει. Το πέμπτο μέλος είναι ένας πρώην υπάλληλος μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Τον γνώρισα επειδή εργάστηκε σε μια παρόμοια εταιρεία και αντιμετώπισε τα ίδια εμπόδια με εμένα που προσπαθούσα να λάβω την αποζημίωση που μου χρωστούσαν, όταν ο εργοδότης μου χρεοκόπησε. Το έκτο μέλος τώρα εργάζεται ως καθαριστής.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι μια γιατρός που είναι επίσης ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και εργάζεται στη Βουλγαρική επιτροπή που αξιολογεί τις αναπηρίες. Έχει κάνει αγώνα κατά των περικοπών στα επιδόματα αναπηρίας. Αυτό ήταν σημαντικό ζήτημα πέρυσι, όταν η κυβέρνηση μείωσε δραστικά τα επιδόματα για τα ΑμεΑ. Η δουλειά της είναι πολύ κακοπληρωμένη στη Βουλγαρία. Παρά την επαγγελματική της εμπειρία, κερδίζει μόνο 850 λέβα το μήνα (περίπου 435 ευρώ).

Πιστεύετε ότι η υποψηφιότητά σας θα έχει πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως μια αλλαγή στη ρητορική άλλων πολιτικών παραγόντων;

Έχω χάσει κάθε ελπίδα να αλλάξω το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ειδικά αφού ακολουθώ τις πολιτικές τους στενά. Δεν πιστεύω ότι τα μέλη του είναι κακά, διεφθαρμένα ή δεξιά - το αντίθετο. Αλλά η ηγεσία του Κόμματος σίγουρα είναι. Όταν ένας φίλος μου με εισήγαγε σε αυτό, βρήκα παλιομοδίτικες συνεδριάσεις που κυριαρχούνταν από γέρους, και ακόμη και η νεολαία διοικούνταν από τα παιδιά της ελίτ του Κόμματος, που νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να το διοικήσουν σαν να είναι ιδιοκτησία τους.

Θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό, αλλά στη Βουλγαρία υπάρχει ένα στίγμα που σχετίζεται με το σοσιαλιστικό παρελθόν -εάν είσαι αριστερός, είσαι αυταρχικός, όχι προοδευτικός, είσαι αντιδημοκρατικός. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι Βούλγαροι πολίτες είναι εντελώς μπερδεμένοι σχετικά με τους όρους «αριστερά» και «δεξιά». Εδώ, το «αριστερό» κόμμα προωθεί δεξιά μέτρα. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι βλέπουν ότι τα δεξιά κόμματα έχουν κάνει κάποιες χειρονομίες στήριξης των απλών ανθρώπων, παρόλο που έχουν να κάνουν περισσότερο με δημαγωγία. Έτσι, πρέπει να δείξουμε συγκεκριμένα τι σημαίνει προοδευτική πολιτική, και να αλλάξουμε τη συζήτηση. [...]

Πηγή: Jacobin

Μετάφραση: Κώστας Ψιούρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL