Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / Οι κάλπες που μάς έπιασαν στον... ύπνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ / Οι κάλπες που μάς έπιασαν στον... ύπνο

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Και ξαφνικά, όταν άνοιξαν οι κάλπες, αποκαλύφθηκε ότι η εικόνα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας για την εκλογική δυναμική του κόμματός του απείχε παρασάγγας (9,5 ποσοστιαίες μονάδες) απ’ την πραγματικότητα... Ότι ήταν μια εικόνα λανθασμένη, απατηλή, ψεύτικη... Αλλά πώς σχηματίστηκε αυτή η εικόνα; Ποιοι την «έπλασαν» και την «επικοινώνησαν» στον πρόεδρο και -δι’ αυτού- στο εκλογικό σώμα;

«Τι λένε οι ‘άνθρωποι του προέδρου’ για την ήττα; Θα αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί; Θα παραιτηθούν ή θα συνεχίσουν το... ριζοσπαστικό έργο τους και στις εθνικές εκλογές;», ήταν η δημοσιογραφική μου αντίδραση στους αφασικούς αυτοκριτικούς ψιθύρους των τεχνικών της κυβερνητικής εξουσίας που έφταναν ώς τ’ αυτιά μου το βράδυ και την επομένη των εκλογών. Αλλά και η πολιτική μου αντίδραση (ως απλού ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ) ταυτιζόταν απολύτως με αυτή...

Πιστεύω στη δύναμη της κριτικής, της αυτοκριτικής όχι: η αυτοκριτική των πολιτικών μοιάζει σαν την εξομολόγηση στη θρησκεία. Όπως η εξομολόγηση εξασφαλίζει την παραμονή του θρησκευόμενου στους κόλπους της Εκκλησίας, έτσι και η αυτοκριτική εξασφαλίζει την παραμονή του πολιτικού στους κόλπους της πολιτικής... Δεν σας κρύβω, λοιπόν, ότι εκτίμησα δεόντως την άμεση (αυστηρή μεν, θαρραλέα δε) κριτική παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά για τις λανθασμένες εκτιμήσεις των “ανθρώπων του προέδρου” πριν και μετά τις κάλπες: «Μπορεί να χάνεις με 9,5% και να μην φταίει κανένας; Και να φταίει μόνο ο λαός που δεν κατάλαβε;».

Ο πληθωρικός πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης είπε έξω απ’ τα δόντια (στον τηλεοπτικό Kontra) αυτά που όλοι εμείς «οι απ’ έξω» (οι εκτός κομματικών μηχανισμών αριστεροί) ψιθυρίζουμε αυτές τις μέρες μεταξύ μας∙ ζαλισμένοι ακόμα, απ’ την απρόσμενη κεραμίδα της κάλπης: «Ένα κομμάτι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αλαζονική συμπεριφορά. Θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα πολύ καλά. (...) Αν δεν συνέλθουν, να πάρει μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι χαρισματικός».

Και στη συνέχεια: «Κάποιοι υπουργοί, όπως αυτοί που έπεισαν τον Αλέξη ότι είναι ντέρμπι το αποτέλεσμα της Κυριακής (και έκανε τη δήλωση ότι είναι δημοψήφισμα οι εκλογές), θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από μόνοι τους. Δεν υπάρχει κανείς που να έκανε φάουλ σε αυτή την ιστορία; (...) Αν δεν τα καταλάβουν αυτά, θα έχουμε ξανά πρόβλημα».

Αν δεν τα καταλάβουν αυτά, δεν θα καταλάβουν και δεν θα κεφαλαιοποιήσουν και τα θετικά του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, λέω εγώ. Γιατί το «ΣΥΡΙΖΑ: 23,77%», ως αποτέλεσμα ευρωεκλογών, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αποτέλεσμα για την ελληνική Αριστερά και το πολιτικό μέλλον της: σταθεροποιεί ως ηγεμονικό πόλο της δημοκρατικής παράταξης τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και εδραιώνει το κυβερνητικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ..

Λοιποοοόν... Και μια και συζητάμε για κριτική, ελάτε τώρα να... ολοκληρώσουμε, μιλώντας για τον επικοινωνιακό χειρισμό της 13ης σύνταξης με τα λόγια και τη σκέψη (σχόλιο δημοσιευμένο στο Facebook) της Ευγενίας Χριστοπούλου. Μιας συναδέλφου και φίλης, της υγιούς (λέω εγώ τώρα) αριστερής κουλτούρας, που με εκφράζει απολύτως:

«Κανείς από τους συνταξιούχους δεν μπορεί να πει ότι δεν χάρηκε που πήρε αυτά τα έξτρα λεφτά. Καταχάρηκε. Γιατί ο συνταξιούχος υπέφερε στην κρίση και υποφέρει. Και πάει στο ΑΤΜ και βλέπει το μισό απ´ όσα του είπαν ότι παίρνει.
Ποιος είναι αυτός ο βλακάκος, ο κουτοπονηρούλης, ο ταραμοκεφτές, που σου είπε, Αλέξη μας, μην τους πεις για τις κρατήσεις... θα θυμώσουν.

Λοιπόν, Αλέξη μας, έπρεπε να τους το πεις και να μην σχεδιάσουν ότι θα πληρώσουν ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και τελικά δεν τα κατάφεραν. Πίστεψέ με, Αλέξη, αυτό ίσως τους θύμωσε πιο πολύ απ’ όλα. Αυτά τα επικοινωνιακά κολπάκια ποιος τα κανονίζει; Φά’ τον γρήγορα και λέγε συνεχώς αλήθειες στους πολίτες. Όσο μαλάκας κι αν είναι ο Έλληνας, έχει αυτό που λέμε φιλότιμο. Θα σε συγχωρήσει για το λάθος σου, αν του έχεις πει την αλήθεια...

Την αλήθεια κι ας πονάει: Θα σε νικάει ο εκάστοτε αντιπαθής -αλλά ειλικρινής- Κυριακούλης, αν κάνεις κολπάκια άνευ λόγου.

Υ.Γ.: Μού ’λεγε ένας φίλος συνταξιούχος όταν πήραμε την 13η, ρε συ Ευγενία, ήθελα να βγω με τους κολλητούς μου να πάμε για παϊδάκια στο Θησείο να γουστάρουμε. Αλλά δεν ήταν τα φράγκα όσα περίμενα και προτίμησα να κάνω σέρβις στο αμάξι που τα έχει φτύσει»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL