Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Άμα χάσεις την ψυχή σου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άμα χάσεις την ψυχή σου...

Του Στέλιου Χριστογιώργου

Το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλά κυρίως των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου σκόρπισε θλίψη και προβληματισμό στον κόσμο της Αριστεράς και κυρίως σε εκείνο το τμήμα της Αριστεράς που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια με κατανόηση, σφιγμένα δόντια και τεράστιο απόθεμα ψυχικής αντοχής τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, μετά τις εκλογές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά το αποτέλεσμα και προσπαθεί να διερευνήσει τα αίτια μιας συντριπτικής ήττας. Όπως διατείνονται ηγετικά στελέχη της παράταξης, η Αριστερά, όπως πρέπει να μάθει να κερδίζει, πρέπει να μάθει και να χάνει.

Θεωρώ ότι αν θέλει κανείς σε πρώτη ανάγνωση να δει το κύριο μήνυμα που οι ψηφοφόροι έστειλαν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα για τις πολιτικές της πρωτοβουλίες το τελευταίο εξάμηνο, δεν έχει παρά να αναζητήσει τη σειρά κατάταξης των ευρωβουλευτών στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα διαφωνήσω με κάποιες νύξεις που ο καλός φίλος Νίκος Φίλης έκανε στις πρώτες του δηλώσεις περί των βασικών αιτίων αυτής της ήττας. Σίγουρα η μνημονιακή στροφή του καλοκαιριού το 2015 πλήγωσε την αριστερή συνείδηση του κόσμου και τραυμάτισε την αξιοπιστία. Οπωσδήποτε η συγκυβέρνηση για τέσσερα χρόνια με ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα τραυμάτισε τον κόσμο της παράταξης, ακόμα και αν παρουσιάστηκε ως αναγκαίο κακό. Η άτυπη ασυλία της διακυβέρνησης Καραμανλή και η γενναία αξιοποίηση επιφανών στελεχών που συνδέονται με αυτήν σε κυβερνητικές θέσεις εξακολουθεί να δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Το ποτήρι όμως ξεχείλισε το τελευταίο εξάμηνο με την περίφημη διεύρυνση της παράταξης και τη συγκρότηση της αξιοδάκρυτης Γέφυρας. Τι επιχειρήθηκε και δυστυχώς συνεχίζει να επιχειρείται μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό; Ο προσεταιρισμός σε προσωπικό επίπεδο, με ανταλλάγματα, διάφορων αμφιλεγόμενων προσώπων, ανθρώπων που χρησιμοποιήθηκαν από το προηγούμενο πολιτικό σύστημα και ήταν στην αφάνεια για πολύ καιρό, με πρόσχημα τη συμφωνία τους με τους χειρισμούς αναφορικά με τα εθνικά θέματα. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι περιπλανώμενοι πολιτικοί και έως πρόσφατα «υβριστές» του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μάλιστα κανένα ίχνος αυτοκριτικής για τη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια, να αποκτήσουν σημαίνουσα θέση στα τεκταινόμενα. Άλλοι εξ αυτών απέκτησαν υπουργικές θέσεις σε μια νύχτα και άλλοι απέκτησαν μόνιμο «στασίδι» στα τηλεοπτικά πάνελ από τα οποία είχαν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, υπερασπιζόμενοι την παράταξη και την πολιτική της, την οποία έως πρόσφατα χλεύαζαν και λοιδορούσαν. Όλα αυτά όμως, πέρα από το ότι συσπείρωσαν -και αυτό είχε έκφραση στο εκλογικό αποτέλεσμα- το Κίνημα Αλλαγής, παράλληλα, και αυτό μας αφορά, τραυμάτισαν, και ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα, την ψυχή των ανθρώπων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις δύσκολες μέρες κόντρα σε όλους και σε όλα.

Καλύτερο καθρέφτισμα αυτού του τραυματισμού δεν θα μπορούσε να υπάρξει από τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η εξάδα των ευρωβουλευτών που εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μόνο ένας εξ αυτών αντιπροσωπεύει στοιχεία της ιστορίας του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι (προβεβλημένοι δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. ή γόνοι επιχειρηματικών οικογενειών) είναι πολύ μακριά από αυτό που αντιπροσωπεύει την ψυχή της παράταξης. Εμβληματικές μορφές που κόσμησαν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τεράστιο έργο επιστημονικό και κοινωνικό (Δημήτρης Πλουμπίδης, Γιάννης Μουζάλας κ.ά.), δεν τιμήθηκαν με την προτίμηση του νέου εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την εκλογική μάχη. Αυτό ήταν επόμενο. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας ήταν ο Μανόλης Γλέζος και τώρα η βασική συζήτηση ήταν αν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο ένας γνωστός ηθοποιός, ένας γνωστός μπασκετμπολίστας ή ένας γνωστός επιχειρηματίας. Η μέρα με τη νύχτα. Ο Γκράμσι έλεγε ότι το παλιό έχει πεθάνει και το καινούργιο δεν έχει γεννηθεί, είμαστε στην εποχή των τεράτων. Εδώ στην Ελλάδα το καινούργιο γεννήθηκε με την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην το σκοτώσουμε πριν ακόμα προλάβει να περπατήσει. Άμα χάσεις την ψυχή σου, τα χάνεις όλα. Υπάρχει χρόνος για αναθεώρηση; Ο κόσμος της Αριστεράς είναι σε αναμονή.

* Ο Στέλιος Χριστογιώργος είναι αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL