Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Σφάξε με, αγά μου, ν' αγιάσω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφάξε με, αγά μου, ν' αγιάσω

Του Ανδρέα Πιλάλη

Μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζονται μειωμένα και υπολείπονται κατά εννέα μονάδες από αυτά της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτικοί αναλυτές, δημοσιολογούντες και μη, απλοί άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τα αίτια, να εξηγήσουν το πολιτικό μήνυμα αυτών των εκλογών.

Η μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και η χαμηλή συσπείρωση καταδεικνύουν την παρατεταμένη κόπωση χρόνων από τα Μνημόνια και την απογοήτευσή τους ότι το φως στο τούνελ των δυσκολιών έρχεται με αργούς ρυθμούς.

Μετά τον αναγκαίο συμβιβασμό του 2015 για τη συνέχεια του κράτους και την απαραίτητη κοινωνική συνοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε τα Μνημόνια με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για τους αδύναμους, με στήριξη σε κοινωνικές ομάδες που ήταν στο περιθώριο την εποχή Σαμαρά - Βενιζέλου, με μέτρα εμβάθυνσης της δημοκρατίας, αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη.

Πολλά θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος για τα θετικά μέτρα που πήρε αυτή η κυβέρνηση στο επίπεδο της οικονομίας, της μείωσης της ανεργίας, των επενδύσεων, των εξαγωγών, της προσπάθειας για δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, την έξοδο τελικά από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Πράγματα που δυστυχώς λόγω αδυναμιών, λαθών και παραλείψεων δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να τα επικοινωνήσει με τον απλό κόσμο που ωφελήθηκε αυτά τα χρόνια.

Παρά την επικοινωνιακή υπεροπλία του αντιπάλου, με τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστοσελίδες και πληρωμένους κονδυλοφόρους, που διαστρεβλώνουν αλήθειες και γεγονότα, ειδήσεις, νομοσχέδια και αποφάσεις υπέρ των αδύναμων, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ευφυή και καθαρή κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές, πρέπει να αυξήσει στροφές στις μηχανές και να πάρει αλλιώς το τιμόνι.

Το δίλημμα πρέπει να είναι σαφές. Το πρόγραμμα του Μητσοτάκη θα μας φέρει σε πισωγύρισμα, θα μας ρίξει πάλι στο πηγάδι της χρεοκοπίας, ο νεοφιλελευθερισμός θα κυριαρχήσει και η Ακροδεξιά θα σηκώσει κεφάλι. Άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, οι συνθήκες εργασίας που σιγά - σιγά έχουν αρχίσει και ομαλοποιούνται καθώς και τα ωράρια θα καταστούν όνειρα θερινής νυκτός, οι υπηρεσίες υγείας και παιδείας θα ιδιωτικοποιηθούν, οι συντάξεις και τα δώρα θα ξεχαστούν, το ΔΝΤ θα επιστρέψει και θα κάνει τον δερβέναγα όπως στην Αργεντινή του Μάκρι, η κοινωνική ειρήνη θα διαρραγεί...

Έστω και αργά, τώρα, για τριάντα μέρες πρέπει όλοι, μα όλοι οι δημοκράτες, άνδρες και γυναίκες, με όσα μέσα διαθέτουν να γίνουν κήρυκες πειθούς αυτών που επέλεξαν την αποχή ή τη διαμαρτυρία με την ψήφο τους ότι η επιλογή της Δεξιάς είναι λάθος.

Είναι ο λύκος που φοράει προβιά, είναι ο αγάς που εξουσιάζει και τιμωρεί. Και ο ελληνικός λαός, που στην πλειοψηφία του έχει δημοκρατικές καταβολές, δεν θα πιαστεί κορόιδο να επιλέξει ξανά αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία που βιώνει. Αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα και τις ρεμούλες, για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων τους. Αυτούς που έχουν στερητικό σύνδρομο εξουσίας και αδημονούν να πάρουν τη ρεβάνς και την κουτάλα, όπως λέει και ο λαός.

Ο λαός γνωρίζει καλά τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός και Δεξιά, δεν θα δείξει παθητικότητα και ηττοπάθεια αυτή τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. Με αξιοπρέπεια, αίσθημα νίκης και αισιοδοξίας θα αντισταθεί και δεν θα περιμένει τον αγά να τον σφάξει για να αγιάσει. «Όχι, δεν θα απλώσω εγώ στο Χάρο το λαιμό μου σαν αρνί και να του πω σφάξε με αγά μου να αγιάσω» γράφει ο Καζαντζάκης στο μυθιστόρημά του Αλέξης Ζορμπάς.

Ο ελληνικός λαός μπροστά στο σκοτάδι θα διαλέξει το φως, δεν θα επιζητήσει το μαρτύριο για να... δοξαστεί, αλλά με υπομονή, κριτική σκέψη και συμμετοχή θα διαμορφώσει το μέλλον του!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL