Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ο Τσίπρας πάει για τη ρεβάνς στο γήπεδό του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τσίπρας πάει για τη ρεβάνς στο γήπεδό του

του Γιώργου Χριστοφορίδη*

Είναι μια πεντακάθαρη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Δεν χωρά αμφιβολία ως προς αυτό. Ως προς το μέγεθος της ήττας, όμως, χωρούν κάποιοι αστερίσκοι...

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο κακό

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνει ένα ποσοστό πέριξ του 24%. Αυτό είναι:

* Μεγαλύτερο από το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2014, όταν εκείνη δοκιμαζόταν για πρώτη φορά στην κάλπη μετά την εφαρμογή του δικού της προγράμματος προσαρμογής. Τότε η Ν.Δ. έπιασε 22,72%.

* Κατά πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου (Ιούνιος 2012), που είχε πέσει στο 12,28%. Και μετά, στα μονοψήφια βέβαια...

* Ελάχιστα μικρότερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014, πριν την εφαρμογή του δικού του προγράμματος, όταν είχε πιάσει 26,56%.

Να θυμίσουμε και κάτι ακόμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από λίγα χρόνια, βρισκόταν στο 3%. Πραγματική κομματική «κατάρρευση», λοιπόν, θα είχαμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεφε σε μονοψήφια νούμερα, όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ πρόσφατα. Το ότι καταφέρνει, μετά το πέρας τριετούς προγράμματος προσαρμογής, συνυπολογίζοντας την τεράστια μιντιακή πολεμική που δέχθηκε, να διατηρεί τα ποσοστά του στα επίπεδα του 25% είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί κανείς να το πετάξει. Ακόμη και μέσα στη μεγάλη ήττα, είναι ένα θετικό σημείο αναφοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κεντροαριστερού χώρου, ο μεγάλος αντίπαλος της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας στην Ελλάδα.

Η τάση είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Το δεδομένο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 9,5 μονάδες διαφορά στις 26 Μαΐου 2019, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει πλήρως τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών.

Η ερώτηση είναι: δύο μήνες πριν, στις 26 Μαρτίου, η διαφορά ήταν μικρότερη; Όχι φυσικά. Ήταν μεγαλύτερη. Μας το έλεγαν οι δημοσκοπήσεις, που επιβεβαιώθηκαν.

Τέσσερις μήνες πριν; Πιο μεγάλη ακόμη.

Άρα, το δεδομένο είναι ότι η διαφορά τους τελευταίους μήνες μειώνεται. Ήταν στις 14 και τις 15 μονάδες πέρυσι τέτοιον καιρό και σήμερα είναι στις 9,5. Πτωτική είναι η γραμμή, από τη στιγμή που βγήκαμε από τα Μνημόνια και μετά. Ο κόσμος πείθεται αργά, αλλά σταθερά. Ενδεχομένως, ο ρυθμός σχετίζεται και με τη μεταφορά της ανάπτυξης των αριθμών στις τσέπες των ανθρώπων. Όμως το διαβάζαμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ανεξαιρέτως από το φθινόπωρο και μετά. Κάθε μέτρηση μείωνε τη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη. Έστω λίγο, τη μείωνε πάντως. Η τάση ήταν ελαφρώς θετική στην κοινωνία.

Οι εθνικές εκλογές λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής

Πέρα από το βασικό δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, μια ψύχραιμη ανάλυση του αποτελέσματος καταλήγει και σε ένα δεύτερο συμπέρασμα: Το νέο μεταμνημονιακό θετικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, που έχει να κάνει με τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και τη γενικότερη λογική της στήριξης των συνανθρώπων μας με τη μεγαλύτερη ανάγκη, κερδίζει έδαφος στην κοινωνία.

Τα θετικά μέτρα (που εξαγγέλθηκαν και νομοθετήθηκαν αμέσως) δεν μεταμόρφωσαν από τη μια στιγμή στην άλλη το αποτέλεσμα (δεν ξέρω πόσο λογικό είναι να το περιμένει αυτό κάποιος), όμως διαμόρφωσαν μια δυναμική στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που αποδίδει προϊόντος του χρόνου. Το είδαμε πεντακάθαρα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, που όλες έδειχναν ότι η διαφορά μειωνόταν αν και παρέμενε υψηλή. Μειωνόταν πάντως.

Κι αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο πολιτικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα πλέον. Θέτοντας ως βασικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλώντας πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βάλει έναν πολλαπλασιαστή στη θετική δυναμική που διέγνωσε στην κοινωνία, στις περιοδείες του, με στόχο να εκτοξεύσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν μήνα σε σχέση με το χθεσινό νούμερο.

Θα τα καταφέρει; Είναι σαν το ματς να έληξε 4-1 στο γήπεδο του αντιπάλου (χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές) και να πρέπει να κερδίσει με ένα καθαρό 3-0 στη ρεβάνς στο γήπεδό του (δίλημμα στον λαό: Με τις ελίτ ή με τους πολλούς; Στα σοβαρά αυτή τη φορά...). Η ημερομηνία διεξαγωγής θα οριστεί σύντομα, κλείστε εισιτήριο τώρα.

* Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος - οικονομολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL