Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Αναγκαία η επιστροφή στον κοινωνικό πυρήνα της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγκαία η επιστροφή στον κοινωνικό πυρήνα της Αριστεράς

Του Νίκου Σβέρκου

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα μοιάζει απογοητευτικό σε όσους πίστεψαν ότι η ισχυρή δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεντρώσεις θα μεταφερόταν αυτούσια στην κάλπη. Όπως όμως δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, έτσι δεν ψηφίζουν και οι συγκεντρωσιάρχες.

Ευτυχώς, τα κόμματα της Αριστεράς έχουν (ή πρέπει να έχουν) την κουλτούρα της ψύχραιμης αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, της αυτοκριτικής, του αναστοχασμού και της κατάρτισης μιας αποτελεσματικής τακτικής για τους επόμενους αγώνες, κοινωνικούς και εκλογικούς.

Μέσα στο αρνητικό κλίμα πρέπει, λοιπόν, να διακρίνουμε τα στοιχεία εκείνα που μπορούν -υπό την κατάλληλη επεξεργασία- να αναδειχτούν σε παράγοντες νίκης για το άμεσο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα κόμμα που πρωταγωνιστεί στο πολιτικό και εκλογικό σκηνικό. Δεν είναι απλώς μια δύναμη που υπήρξε αποκούμπι διαμαρτυρίας, δεν είναι ένας διάτων αστέρας, ένα «φαινόμενο της κρίσης», όπως έλεγαν πολλοί αντίπαλοί του. Παρά την κυβερνητική και επικοινωνιακή φθορά του, έλαβε ένα ποσοστό που δείχνει πως έχει δημιουργηθεί ένας σκληρός πυρήνας που τον υποστηρίζει με θέρμη.

Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται μια σημαντική αναγκαιότητα. Για να γίνει ξανά νικηφόρος ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να ισχυροποιηθεί πολιτικά και οργανωτικά. Να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών, ιδίως τώρα που οι πολιτικές συμμαχίες κορυφής μοιάζουν να έχουν εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους. Πρέπει, δηλαδή, να ανοιχτεί ξανά στην κοινωνία, να βρεθεί μαχητικά στις γειτονιές, στους δρόμους, στα εργατικά σωματεία, στους χώρους πολιτισμού.

Πρέπει δηλαδή να υπερβεί την ψευδεπίγραφη κοινωνικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να παρουσιαστεί ισχυρός στην καθημερινότητα.

Με το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα χάρηκε το σύστημα διαπλοκής που χρεοκόπησε τη χώρα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία, για τους ψυκτικούς ή για τις εργαζόμενες μητέρες δεν αποτέλεσαν απλώς ένα λεκτικό ολίσθημα. Αποτελούν το κλείσιμο του ματιού στο μεγάλο παρασιτικό κεφάλαιο του ΣΕΒ που ήδη τρίβει τα χέρια του. Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει σε ακόμα πιο προκλητικές δηλώσεις για το τι θα πράξει στα πεδία της εργασίας, της Υγείας, της Παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Και σε αυτό το πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επενδύσει στα στοιχεία της αριστερής ταυτότητάς του που τον διαφοροποίησαν. Ας προσέξουμε σε ποιες αστικές περιφέρειες της Αττικής αναδείχτηκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ: στα δυτικά προάστια των ψυκτικών και των συντηρητών ανελκυστήρων και στη Β' Πειραιά της σκληρής εργατιάς. Εκεί οφείλει να επενδύσει πολιτικά: στα φτωχότερα στρώματα. Και να αναδειχτεί ακόμα πιο τολμηρά στο κόμμα των καταπιεζόμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL