Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο Γιουνούς Μοχαμαντί βάζει τη μετανάστευση στο επίκεντρο των ευρωεκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γιουνούς Μοχαμαντί βάζει τη μετανάστευση στο επίκεντρο των ευρωεκλογών

Όπως αναφέρει το Politico, ο Μοχαμαντί έφυγε από το Αφγανιστάν αφού παρέμενει επί περίπου έναν μήνα σε μια φυλακή των Ταλιμπάν. Αφότου έφτασε στην Ελλάδα το 2001 έγινε δύο φορές στόχος επιθέσεων από ακροδεξιούς - τη μία από αυτές, το 2010, όταν μια ομάδα ανδρών εισέβαλε στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας και τον ξυλοκόπησε.

Έχοντας βιώσει τη βία, ο Μοχαμαντί υπερασπίζεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αγωνίζεται να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Αναστολή και τη Βόρεια Αφρική, μετά το 2015 και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την ανοδική τάση στην αντιμεταναστευτική βία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Politico, η συμπερίληψη του Μοχαμαντί στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές είναι ένας τρόπος για να επανακτήσει τη φθίνουσα υποστήριξη των ακτιβιστών της βάσης του, αλλά συνιστά και μια συμβολική κριτική στη στροφή προς την ακροδεξιά στην Ευρώπη.

"Θέλω να γίνω η φωνή του λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", δήλωσε ο ίδιος ο Μοχαμαντί στον ενημερωτικό ιστότοπο, λέγοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία του είναι μια απάντηση στις πολιτικές λιτότητας, των κλειστών συνόρων και του αντιμεταναστευτικού αισθήματος. "Τώρα που έχω την υπηκοότητα, αισθάνομαι ότι είναι ευθύνη μου να αναλάβω δράση και να κάνω το καλύτερο που μπορώ κατ' αυτόν τον τρόπο", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει να γίνει η φωνή των πιο περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως των προσφύγων, των Ρομά και των ΛΟΑΔ.

Ο Γιουνούς Μοχαμαντί έχει τιμηθεί για την ακτιβιστική δράση του το 2016 από την οργάνωση Human Rights Watch με το Βραβείο Άλισον Ντε Φορζ. Είναι ο μοναδικός πρόσφυγας που κατεβαίνει υποψήφιος στις ευρωεκλογές, και "γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα", όπως επισήμανε ο βουλευτής Νίκος Ξυδάκης. Η δράση του εναντίον της ακροδεξιάς βίας και η προάσπιση των προσφύγων καθιστούν την υποψηφιότητα αυτή σημαντικό "συμβολικό" γεγονός, πρόσθεσε.

Ο Μοχαμαντί "εκπροσωπεί την αντιρατσιστική κοινότητα και τους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στην ακροδεξιάς, τόσο τους μουσουλμάνους όσο και τους μη μουσουλμάνους, είπε από την πλευρά του ο Ναΐμ Ελγαντούρ, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL