Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Οι Πρέσπες... ταξιδεύουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Πρέσπες... ταξιδεύουν

του Πάνου Τριγάζη*

Παγκόσμια είναι η απήχηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς θεωρείται -και είναι- ένα από τα λίγα επιτεύγματα του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια και έχει υποστηριχθεί από πολλές διεθνείς οργανώσεις ειρήνης.

Στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε, με τη συμφωνία σε φάση υλοποίησης, οι Πρέσπες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, αφού η ιστορική συμφωνία με πρωτεργάτες τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ υποστηρίζεται και προβάλλεται από το Πλοίο της Ειρήνης (Peace Boat), το οποίο πραγματοποιεί παγκόσμιο ταξίδι διάρκειας εκατόν τριών ημερών (20 Απριλίου - 2 Αυγούστου 2019).

Το γενικό πλαίσιο του παγκόσμιου ταξιδιού είναι η προβολή και διεκδίκηση των δεκαεπτά στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που περιλαμβάνουν τη δραστική μείωση της φτώχειας μέχρι το 2030, την προώθηση της ειρήνης με δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και πάνω απ’ όλα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής που απειλεί την ίδια τη ζωή στη Γη.

Όπως πάντα, στο Πλοίο της Ειρήνης επιβαίνουν πάνω από χίλια άτομα από πολλές χώρες, όχι μόνο από την Ιαπωνία, τα οποία μετέχουν σε πληθώρα εκδηλώσεων επί του πλοίου, καθώς και στα περισσότερα λιμάνια που επισκέπτονται. Με άλλα λόγια, το Πλοίο της Ειρήνης μέσω των διαλέξεων και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στη διάρκεια του ταξιδιού λειτουργεί σαν ένα είδος πλωτού πανεπιστημίου.

Ο Πειραιάς είχε και πάλι το προνόμιο της επίσκεψης του Πλοίου της Ειρήνης για δύο ημέρες, 20 και 21 Μαΐου 2019. Το ειδικότερο ενδιαφέρον για εμάς ήταν ότι το πλοίο κατέπλευσε στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας με πανό στα αγγλικά που έγραφε «Prespes Show the Way», που σημαίνει «Οι Πρέσπες δείχνουν τον δρόμο». Με άλλα λόγια, οι Iάπωνες και άλλοι επιβαίνοντες έχουν αντιληφθεί και ενστερνιστεί αυτό που απορρίπτουν οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταγγέλλοντας με διάφορα απαξιωτικά επίθετα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από τη δική μας πλευρά, ως ελληνικές οργανώσεις ειρήνης, υποδεχτήκαμε το Πλοίο της Ειρήνης, με δύο συνθήματα: «Όχι άλλη Χιροσίμα» και «Ποτέ πια φασισμός», σε άμεση συνάρτηση και με κεντρικά διακυβεύματα των επικείμενων ευρωεκλογών.

Οφείλω να προσθέσω ότι οι προερχόμενοι από πλέον των είκοσι χωρών ειρηνιστές χαιρέτισαν διά της αντιπροσωπείας τους και την υποψηφιότητα των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Προσθέτω επίσης ότι υποδεχτήκαμε το Πλοίο της Ειρήνης στο λιμάνι του Πειραιά με ανάμεικτα αισθήματα, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ελπιδοφόρο βήμα για την ειρήνη στα Βαλκάνια, αλλά στην ευρύτερη περιοχή μας πυκνώνουν τα σύννεφα για την πορεία του Κυπριακού και το ενδεχόμενο νέου πολέμου στη Ανατολή, τούτη τη φορά εναντίον του Ιράν.

Τα προαναφερθέντα μηνύματα ανησυχίας και ελπίδας που εκπέμψαμε από τον Πειραιά θα μεταφερθούν από το Πλοίο της Ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο, αφού οι επόμενοι προορισμοί του στην αποκαλούμενη και «Ωραία Ελένη των ωκεανών» είναι η Κατάνια της Ιταλίας, η Βαλέτα της Μάλτας, το Μοτρίλ της Ισπανίας, η Ταγγέρη του Μαρόκου και το Πόντα Ντελγάδα της Πορτογαλίας. Ακολουθούν επισκέψεις πέραν του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, την Αβάνα, την Καρταγένα της Κολομβίας, στο Κριστόμπαλ του Παναμά, το Ράπα Νούι της Χιλής, στην Ταϊτή, στα νησιά Φίτζι, στην Αυστραλία και στα νησιά Παπούα-Νέα Γουινέα.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL