Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ξαναφέρνει στο προσκήνιο τους πολλούς / Η ώρα του λαού: Σήμερα στο Σύνταγμα, αύριο στην κάλπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ξαναφέρνει στο προσκήνιο τους πολλούς / Η ώρα του λαού: Σήμερα στο Σύνταγμα, αύριο στην κάλπη

Άλλαξε το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών τις τελευταίες δέκα ημέρες. Κι αυτό καταγράφηκε όχι μόνο στις αξιόπιστες και τις αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις, αλλά και στην κυρίαρχη πολιτική ατζέντα. Έτσι, σήμερα ο ελληνικός λαός καλείται να προασπιστεί τις πρώτες κατακτήσεις του μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, το επίπεδο ζωής του και να διασφαλίσει το μέλλον του. Κι αυτό διότι η ηγεσία της Ν.Δ. μέσα στην πολιτική εχθροπάθειά της αμφισβητεί τη συνέχεια της πολιτικής αποκατάστασης των μνημονιακών αδικιών και ετοιμάζει ένα δυσοίωνο μέλλον για τη μεσαία τάξη και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα τις αξιώσεις των αλήστου μνήμης δανειστών και της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό είναι η Ν.Δ. εκείνη που οριοθετεί τη συλλογική πολιτική διάκριση ανάμεσα στην ελίτ των «ιδιοκτητών» της χώρας και τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Συμπληρωματικά σε αυτή την ελίτ εμφανίζεται η εξαγορασμένη μιντιακή και επικοινωνιακή υπεροπλία που δρα υπέρ της Ν.Δ. ένα έργο που το έχουμε ξαναζήσει και το ζήσαμε προκλητικά και τοξικά από το 2015 και μετά.

Στην παρούσα πολιτική συγκυρία ο λαός έχει δύο βέλη στη φαρέτρα του για να υπερασπιστεί τα βήματα που έκανε:

1) Τη μαζική συμμετοχή σήμερα στη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

2) Την ψήφο την Κυριακή.

Ο λαός να νιώσει την έξοδο από τα Μνημόνια

Γυρνώντας όλη την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για τη «νέα οικονομική πολιτική», η οποία έχει ως πρώτο στόχο κάθε πολίτης «να νιώσει στην καθημερινότητά του την έξοδο από τα Μνημόνια. Την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας». Κι αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών: ποια πολιτική θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει το κεντρικό δίλημμα: «Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και στα μέτρα ελάφρυνσης. Η ψήφος στη Ν.Δ. είναι εντολή κατάργησης αυτών των μέτρων». Τόσο απλό, τόσο κατανοητό.

Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια αναδιανεμητική πολιτική που συνδυάζει την αποκατάσταση των αδικιών με την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων και τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι κατακτήσεις που αμφισβητεί το αντικοινωνικό σχέδιο της Ν.Δ.

Αυτό το μείγμα πολιτικής αμφισβητεί η Ν.Δ., παρά το ότι έχει ψηφίσει όλα τα μέτρα στη Βουλή! Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. αμφισβητεί:

* Την 13η σύνταξη.

* Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση και την ενέργεια, στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

* Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από 30% έως και 50%.

* Τη αύξηση του κατώτατου μισθού.

* Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους.

* Τις 120 δόσεις για όσους έχουν οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ΟΤΑ.

* Το επίδομα στέγης για 240.000 νοικοκυριά.

* Την επιδότηση ενοικίου σε 300.000 οικογένειες.

* Τις 10.000 προσλήψεις για την Ειδική Αγωγή και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

* Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες.

* Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

* Την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων που επιτεύχθηκε το 2018.

* Την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που σχεδιάζεται για το 2019.

Η «τρόικα εσωτερικού»

Όλα αυτά (και μερικά άλλα ακόμη) η Ν.Δ. θέλει να τα καταργήσει ή να τα αναμορφώσει ως η πολιτική εκπρόσωπος της «τρόικας εσωτερικού». Ο πρωθυπουργός, που δεν έχει κρύψει τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες πέτυχε τη νομοθέτηση των θετικών μέτρων, επανειλημμένως έχει περιγράψει ότι αναφέρεται σε «εκείνους που «όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη στον εθνικό σκοπό, αλλά βρέθηκαν να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια. Σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας μάχη για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, πάντοτε βρίσκαμε απέναντι αυτούς, πότε να πηγαίνουν χέρι - χέρι με το ΔΝΤ εδώ στην Ελλάδα, πότε στην Ευρώπη να παρακαλάνε τον Σόιμπλε και τους ακραίους να κρατήσουν γερά, να μην υποχωρήσουν από τις παράλογες απαιτήσεις τους».

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις Στουρνάρα εναντίον των μέτρων εξισορρόπησης κοινωνικών αδικιών είναι ενδεικτικές. Ο κεντρικός τραπεζίτης προχώρησε σε πολιτική παρέμβαση ανοίκεια του ρόλου του, που περιορίζεται στη νομισματική πολιτική, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τη Ν.Δ. στον ρόλο της αντιπολίτευσης - η Ν.Δ. τον απεμπόλησε όταν ψήφισε τα μέτρα. Το ερώτημα είναι για λογαριασμό ποιου ο μνημονιακός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε να κάνει αντιπολίτευση...

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις έχει εκφράσει και ο ΣΕΒ. Επομένως, έχουμε ΣΕΒ, Ν.Δ. και Γ. Στουρνάρα σε ένα παζλ που αναδεικνύει ρόλους, επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικό προσωπικό που τα εκπροσωπεί.

Να ψηφίσουν οι νέοι

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι της νέας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έναντι αυτών ο Αλ. Τσίπρας ζητάει την επιβεβαίωση της λαϊκής ψήφου εμπιστοσύνης προς τα μέτρα κοινωνικής στήριξης και εξισορρόπησης.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, πρέπει να συνηγορήσουν ορισμένες συνθήκες. Μία από αυτές είναι οι ωφελημένοι από αυτές τις πολιτικές να το εκφράσουν στην κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει το ενδιαφέρον του στη νέα γενιά, η οποία, όπως έχει επισημάνει ο Αλ. Τσίπρας, ήταν εκείνη που έδωσε τη νίκη του 2015. Οι ποιοτικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη πολιτική δύναμη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά στους 17άρηδες και τους νέους ψηφοφόρους, όμως αυτοί έχουν ένα χαρακτηριστικό: δεν είναι δεδομένο και βέβαιο ότι θα πάνε να ψηφίσουν. Επομένως, ο πολιτικός στόχος είναι οι νέοι να φτάσουν έως την κάλπη.

Έως τώρα οι νέοι έχουν φτάσει μέχρι τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας χρώμα και τόνο σ' αυτές. Η μαζική προσέλευση της νέας γενιάς είναι αυτή που διαφοροποιεί ποιοτικά τις συγκεντρώσεις του Αλ. Τσίπρα από εκείνες του Κ. Μητσοτάκη.

Επισημαίνεται πως οι αναλυτές των πολιτικών ερευνών προειδοποιούν ότι η αποχή και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κριθούν απλώς την Κυριακή των εκλογών, αλλά κυριολεκτικά πάνω στην κάλπη. Αυτό, άλλωστε, καθιστά και τις εκλογές ντέρμπι και τους δυσκολεύει την πρόβλεψή τους.

Ο κόσμος της εργασίας και οι συνταξιούχοι

Η δεύτερη κοινωνική ομάδα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιστρέψει τα δεδομένα είναι οι συνταξιούχοι. Η άρνηση της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη να εγγυηθούν τη 13η σύνταξη -πολλώ δε μάλλον να δηλώσουν ότι θα την αυξήσουν- αποτελεί όπλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δείχνει το μυστικό σχέδιο της Ν.Δ. Με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εξοικονομηθούν από τους φτωχούς και τους συνταξιούχους περίπου 3 δισ. ευρώ για να δοθούν ως φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα 2 δισ. ευρώ θα προέρχονται από τη μείωση του αφορολόγητου (και μάλιστα με «γλύκισμα» τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%) και περίπου 850 εκατ. ευρώ από τη 13η σύνταξη. Αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο της Ν.Δ.

Σε δεύτερο στάδιο θα χτυπηθεί η τρίτη κοινωνική ομάδα που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: οι δυνάμεις της εργασίας.

* Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία. Είναι φανερό πως προανήγγειλε τον εργασιακό μεσαίωνα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αν πάλι δεν αναφερόταν σε εργασία των εργαζόμενων, όπως υποστηρίζει η πανικόβλητη Ν.Δ., ουσιαστικά ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τον «θάνατο του εμποράκου», γιατί η πρόταση που έκανε είναι να μπορούν, π.χ., τα πολυκαταστήματα να ανοίγουν επτά μέρες την εβδομάδα, που σημαίνει ότι θα κλείσουν όλα τα μικρά καταστήματα του κέντρου και των εμπορικών δρόμων της Αθήνας.

* Τα εργασιακά δικαιώματα: π.χ. το «ξεπερασμένο» οκτάωρο.

* Οι κοινωνικές κατακτήσεις. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνδεθεί με την αύξηση του ΑΕΠ. Με βάση την πρόταση της Ν.Δ. το 2019 ο κατώτατος μισθός θα αυξανόταν 3% - 4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε 11% χωρίς να "ανοίξει μύτη" στην αγορά εργασίας.

* Η διάθεση των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία για να αποκομίζουν κέρδη τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Η εκχώρηση στους ιδιώτες όχι μόνο των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτά αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοτυπία για τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη.

Οι ελίτ βγήκαν από το σκοτάδι και απείλησαν τον κόσμο

Η απόπειρα του Κ. Μητσοτάκη να διατυπώσει αυτές τις νεοφιλελεύθερες θέσεις προκάλεσε την κατάρρευση της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. και ταυτόχρονα πύκνωσε τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την προσδοκία του κόσμου ότι ο Αλ. Τσίπρας θα τους προστατεύσει από τη λαίλαπα που σχεδιάζουν ο Κ. Μητσοτάκης και η ελίτ που τον στηρίζει.

Από τις περιοδείες του πρωθυπουργού δημιουργήθηκαν νέα πολιτικά φαινόμενα, ενώ υπήρξε και ταχύτατη πολιτικοποίηση και συνειδητοποίηση των πολιτών. Αυτά αποτελούν τον βατήρα για την εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μαζικές συγκεντρώσεις, με τη δυναμική συμμετοχή της νεολαίας, μετάγγισαν αισιοδοξία και χαρακτήρισαν την προεκλογική περίοδο. Η αχλή των πληρωμένων δημοσκοπήσεων διαλύθηκε στις πλατείες των συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ...

Ακόμη και οι επιχειρηματίες που αντιπολιτεύονται τον Αλ. Τσίπρα υποχρεώθηκαν να βγουν στο ξέφωτο. Εκτέθηκαν. Τώρα όμως όλοι είναι στο φως. Οι πολίτες τους είδαν. Κατάλαβαν ότι οικονομικά πανίσχυροι άνθρωποι δεν έχουν όραμα για την Ελλάδα που να αφορά τη μεσαία τάξη και την Ελλάδα του μόχθου. Το δε πολιτικό προσωπικό των ολιγαρχών απλώς προδιαγράφει με απίστευτη κυνικότητα ένα μέλλον σκληρό, σκοτεινό για τον ελληνικό λαό. Με αλαζονεία χωρίζουν τους πολίτες σε κατηγορίες: ο ψυκτικός και ο συντηρητής ανελκυστήρων είναι από το Περιστέρι, ο μάνατζερ από την Εκάλη. «Αυτοί οι λίγοι και εκλεχτοί που θα διοικούν και οι πολλοί που θα υπακούν» έχει πει ο Αλ. Τσίπρας...

Ευρώπη: Πρόοδος απέναντι στο φασισμό

Η πολιτική ηγεμονία της προοδευτικής παράταξης είναι ο αντίπαλος του φασισμού και της Ακροδεξιάς

Στο πολιτικό περίγραμμα της μάχης που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα και η Ευρώπη. Το πρόταγμα του προοδευτικού μετώπου Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πρασίνων και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών παραμένει το πολιτικό ζητούμενο που θέτει ο Αλ. Τσίπρας. Ήδη έχει πετύχει τον απεγκλωβισμό της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας από τον εναγκαλισμό με την ευρωπαϊκή Δεξιά. Το επόμενο βήμα είναι η νίκη του ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου και η πολιτική του ηγεμονία ως του κύριου αντίπαλου της Ακροδεξιάς και των ακραίων δεξιών που κρύβονται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα είχε δε ενδιαφέρον αν η μετριοπαθής ηγεσία του ΕΛΚ αποδοκίμαζε τον (εκλεκτό του Μητσοτάκη) Μάνφρεντ Βέμπερ μη προωθώντας τον για την προεδρία της Κομισιόν.

Να το πούμε με απλά λόγια: η πολιτική ηγεμονία της προοδευτικής παράταξης είναι ο αντίπαλος του φασισμού και της Ακροδεξιάς. Και σ' αυτόν τον πανευρωπαϊκό αγώνα μπορεί να συνεισφέρει έως και τμήμα του ΕΛΚ - αυτό που δεν τον εκφράζουν οι Βέμπερ, Κουρτς, Μητσοτάκης, Όρμπαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL