Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ασκήσεις επί χάρτου πάνω στην ατζέντα της ανομίας / Επιπόλαιες αναφορές Μητσοτάκη στο Πολυτεχνείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασκήσεις επί χάρτου πάνω στην ατζέντα της ανομίας / Επιπόλαιες αναφορές Μητσοτάκη στο Πολυτεχνείο

Ερωτήματα κι αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα των Εξαρχείων και της ενοποίησης του χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου, καθώς έκανε αναφορά σε... “νέο κτήριο” στον χώρο του Πολυτεχνείου απαντώντας σε ερώτημα για ενδεχόμενη απομάκρυνση της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Αδιαφορία για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής των Εξαρχείων κι επιπολαιότητα καταλόγισαν στον Κ. Μητσοτάκη με δηλώσεις τους στην “Αυγή” ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος κι ο επικεφαλής της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Νίκος Μπελαβίλας.

“Είναι σαφές ότι δεν γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος και αδιαφορούν για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής” τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνοντας και τη διαφορετική θέση που έχει εκφράσει ο Κώστας Μπακογιάννης για την απομάκρυνση της Αρχιτεκτονικής Σχολής. “Να αποφεύγει επιπόλαιες αναφορές σε ουσιώδη ζητήματα” συμβούλευσε τον Κ. Μητσοτάκη ο Νίκος Μπελαβίλας δηλώνοντας πρόθυμος να τον ενημερώσει στο γραφείο του για το εν εξελίξει σχέδιο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με έμφαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξής του στον ρ/σ News 247 και σε ερώτηση για ενδεχόμενη απομάκρυνση της Αρχιτεκτονικής Σχολής από τον χώρο του Πολυτεχνείου στο πλαίσιο του σχεδίου ενοποίησης του χώρου με τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι “δεν το θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση”.

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως “πιστεύω ότι το κτήριο, το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως για άλλες χρήσεις, αλλά θα μπορούσε παραδείγματος χάρη να δω ένα καινούργιο κτήριο στον ίδιο χώρο και να παραμείνει η Αρχιτεκτονική Σχολή υπό προϋποθέσεις σε αυτόν τον χώρο, να μην εξοβελιστεί από το κέντρο της Αθήνας” συμπληρώνοντας ότι “είναι κάτι το οποίο είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω”.

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ζήτημα των Εξαρχείων “δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κατασταλτικά” και υποστήριξε την επέκταση του χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνδυασμό με υπογειοποίησή του με στόχο να διπλασιαστεί η έκταση των εκθεμάτων του Μουσείου. Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “αστείο” το νούμερο των 500.000 επισκεπτών που δέχεται κάθε χρόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο σε σχέση με τα έξι εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα κάθε χρόνο.

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι “μία μεγάλης έκτασης παρέμβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο κινήτρων για να επιστρέψει η οικονομική ζωή στο κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των Εξαρχείων, θα αποτελεί τον πυρήνα της αναπτυξιακής μας πρότασης για το κέντρο της Αθήνας” εκτιμώντας ότι η λειτουργία σταθμού του μετρό στα Εξάρχεια “θα αλλάξει πολλά πράγματα ως προς τις προοπτικές αυτής της γειτονιάς”.

Αντίθετη άποψη Βουλγαράκη

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο προερχόμενος από τη συντηρητική παράταξη υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Βουλγαράκης πριν από λίγες μέρες είχε εκφράσει διαφορετική άποψη για το ζήτημα των Εξαρχείων εκτιμώντας ότι “η μουσειοποίηση της πόλης οδήγησε σε αυτό το χάλι των Εξαρχείων”. Ο Γ. Βουλγαράκης είχε αποδώσει την “μπαχαλοποίηση” των Εξαρχείων στην απομάκρυνση των σχολών του Πολυτεχνείου και των φοιτητών από το ιστορικό κτήριο της Πατησίων και είχε ταχθεί υπέρ της επαναφοράς των σχολών του Πολυτεχνείου στο ιστορικό κτήριο ώστε να “ζωντανέψει” η περιοχή.

ΝΑΣΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΣΤΗΝ "ΑΥΓΗ":

"Ζωντανό σύμβολο το Πολυτεχνείο, ας αφήσουν τις ασκήσεις επί χάρτου"

"Η παραμονή της Αρχιτεκτονικής και η παρουσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου στην περιοχή προσφέρουν ζωντάνια"

"Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ρ/σ News 24/7, μίλησε για ένα 'φιλόδοξο' σχέδιο στο κέντρο της Αθήνας που περιλαμβάνει την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, την αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου του Πολυτεχνείου για άλλες χρήσεις και παραμονή 'υπό προϋποθέσεις' της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Ο κ. Μπακογιάννης, από την άλλη, επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη μεταστέγασης της Αρχιτεκτονικής έξω από το κέντρο της Αθήνας.

Φαίνεται πως στη Νέα Δημοκρατία επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς πρώτα να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους, ενώ είναι σαφές ότι δεν γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος και αδιαφορούν για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής.

Το Πολυτεχνείο -εκτός από το ότι αποτελεί κληροδότημα και η παρουσία της Αρχιτεκτονικής Σχολής αποτελεί όρο χρήσης του- είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο για την Αθήνα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θεσμικής μνήμης της πόλης και των ανθρώπων της, με την ιστορία του να αρχίζει το 1836. Αυτός ο ιστορικός χώρος πρέπει να παραμείνει ζωντανός. Η παραμονή της Αρχιτεκτονικής και η παρουσία των φοιτητών του Πολυτεχνείου στην περιοχή προσφέρουν ζωντάνια και 'πλούτο' για την γειτονιά.

Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να συνεργαστεί με την Αρχιτεκτονική Σχολή για ζητήματα της πόλης, να συμβάλει στην αξιοποίηση του κτηρίου Γκίνη με πολλαπλές χρήσεις, σε συνεργασία με τα σωματεία μηχανικών, αλλά και στη δημιουργία Μουσείου Αρχαίας Τεχνολογίας. Το Πολυτεχνείο πρέπει και μπορεί να είναι ένα ζωντανό σύμβολο για την πόλη μας, ένας ζωντανός πανεπιστημιακός χώρος στο κέντρο της Αθήνας".

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ, "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.", ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΤΗΝ "Α":

"Ας αποφεύγει τις επιπόλαιες αναφορές σε ουσιώδη ζητήματα"

"Να έρθει στο γραφείο μου να ενημερωθεί για ολόκληρο το σχέδιο της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη"

"Είναι πολύ ευχάριστο που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει έξωση από το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου της Αρχιτεκτονικής. Είναι, νομίζω, η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είμαι απολύτως σίγουρος πως αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Από Δευτέρα βλέπουμε.

Επειδή όμως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου με έμφαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τον προσκαλώ από Δευτέρα στο γραφείο μου να ενημερωθεί για ολόκληρο το σχέδιο της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Εναλλακτικά μπορεί να ζητήσει ενημέρωση και από τον κ. Μπακογιάννη, με τον οποίο είχαμε μια μακρά συνάντηση, όπως άλλωστε και με όλους τους υποψηφίους. Έως τότε καλό θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης να αποφεύγει επιπόλαιες αναφορές σε ουσιώδη ζητήματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL