Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ: Στον πυρήνα της αριστεράς τα δικαιώματα με αιχμή το φεμινιστικό κίνημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Στον πυρήνα της αριστεράς τα δικαιώματα με αιχμή το φεμινιστικό κίνημα

Φωτό αρχείου

Τα δικαιώματα των γυναικών βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε απόψε στον πολυχώρο «Αθηναΐς», ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αν. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου και η καθ. Ιστορίας στο ΑΠΘ, Μαρία Ρεπούση (μέλος και της κίνησης « Γέφυρα») αναφέρθηκαν στη σημασία του φεμινιστικού κινήματος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η γγ Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, η οποία υπογράμμισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών, με αιχμή την κύρωση από τη Βουλή, της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης που αναγνωρίζει την οικογενειακή και την έμφυλη βία.  
 
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να κρατήσει τη γυναίκα όρθια στην κρίση» είπε η κ. Κούβελα και ζήτησε να συνεχιστεί η μάχη, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να ψηφιστούν και να μεταφέρουν τα αίτημα στα κέντρα των αποφάσεων, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί για τις γυναίκες και το φεμινιστικό κίνημα στις ΗΠΑ, μετέφερε στη σύντομη τοποθέτησή της η ελληνικής καταγωγής αμερικανίδα ακτιβίστρια, Νομίκι Κονστ, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και της κίνησης του Μπέρνι Σάντερς. «Τον Νοέμβρη, μερικές προοδευτικές γυναίκες εξελέγησαν στο Κογκρέσο και δεν φοβούνται να θέσουν σε προτεραιότητα την οικονομική και φυλετική αδικία, ενώ αρνούνται να ευθυγραμμιστούν με την νεοφιλελεύθερη ατζέντα» δήλωσε στην τοποθέτησή της.

Από την πλευρά της και η κ. Κονστ, υπογράμμισε την ανάγκη να εκπροσωπηθεί το φεμινιστικό κίνημα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, προκειμένου να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

Τους κινδύνους για τα δικαιώματα των γυναικών από την άνοδο της Ακροδεξιάς, επεσήμανε από την πλευρά της η Μαρία Ρεπούση, υπογραμμίζοντας πως η ρητορική της διαμορφώνει μια φυσική τάξη πραγμάτων που έγκειται στο τρίπτυχο «έθνος, οικογένεια, σώμα της γυναίκας». Όπως τόνισε η κ. Ρεπούση, από την Ιταλία του Σαλβίνι και της «Λέγκας του Βορρά» μέχρι τον Όρμπαν και το Vox στην Ισπανία, τα γυναικεία δικαιώματα υποχωρούν, αφού σύμφωνα με τη ρητορική της ακροδεξίας η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα VOX, που, όπως σημείωσε η κ. Ρεπούση, όταν κλήθηκε σε συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν η κατάργηση του νόμου για την έμφυλη βία.

«Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι ψηφίζοντας Αριστερά ψηφίζουν και για τα δικαιώματά τους» ήταν το μήνυμα που έστειλε η κ. Ρεπούση κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Με τις επιθέσεις που δέχτηκε η ίδια, αλλά και πολλές άλλες γυναίκες, για την αρθρογραφίας τους υπέρ της λύσης του «Μακεδονικού», ξεκίνησε την τοποθέτησή της η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας πως το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι επικριτές της, ήταν πως «το έθνος είναι αντρική υπόθεση».  
 
Η κ. Αναγνωστοπούλου συνέχισε μιλώντας για την υπεράσπιση των γυναικών, τονίζοντας πως «η γυναίκα δεν είναι πάνω απ' όλα νοικοκυρά», για να διευρύνει στη συνέχεια τη θεματολογία της, αναγνωρίζοντας γενικότερα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρωτεύοντα στόχο της Αριστεράς: «Δεν νοείται Αριστερά που έχει χάσει τον πυρήνα της, τη διεύρυνση του δημοσίου χώρου για όλους τους ανθρώπους» υπογράμμισε. Παράλληλα, επεσήμανε τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αφορμή τα τραγικά περιστατικά που έλαβαν χώρα το 2018 και το 2019, όπως η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και της Ελένης Τοπαλούδη.

Με το «βρετανικό» του χιούμορ άνοιξε την τοποθέτηση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως είναι χαρά του να βλέπει τόσες γυναίκες στην εκδήλωση, μετά και τη συμβουλή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η θέση τους είναι στο σπίτι. Οι γυναίκες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις δουλειές, ακόμα μια καινοτόμα πρόταση του Μητσοτάκη, μετά την 7ήμερη εργασία, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών - και με αναφορά στον Αισχύλο, απέδωσε εύσημα στις γυναίκες, που όπως είπε διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη.  
 
Οι άνθρωποι ωριμάζουν από τη φροντίδα των γυναικών είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πως η ζωή των γυναικών είναι μια συνεχής φροντίδα, στα παιδιά, στους άνδρες, στους ηλικιωμένους. 

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην παραδοχή από το ΔΝΤ, των λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας «τους λόγους που το Ταμείο κάνει λάθη». Στο πλαίσιο αυτό, έδειξε δυο φωτογραφίες με διοικητές του Ταμείου: «είναι 80 άτομα και ανάμεσά τους έχουν 4 γυναίκες. Γι' αυτό και κάνουν λάθη» σημείωσε. 

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως όλες οι έρευνες τα τελευταία 30 χρόνια δείχνουν πως οι γυναίκες είναι λιγότερο ευάλωτες σε εθνικιστικές κορώνες, αλλά τους ενδιαφέρει η ασφάλεια της οικογένειάς τους, τα καλά σπίτια, οι γειτονιές για τα παιδιά τους και τα καλά νοσοκομεία - και επεσήμανε πως η Αριστερά θα πρέπει να επενδύσει σε αυτές τις σχέσεις. Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το οικουμενικό φύλο είναι το γυναικείο και θα πρέπει να υποστηριχτεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL