Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Για μια αλληλέγγυα Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για μια αλληλέγγυα Ευρώπη

Του Χρήστου Μάρκου*

Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου το κοινωνικό κράτος αντιτίθεται στις πολιτικές λιτότητας, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αντιπαλεύει τον εθνικισμό και η Ευρώπη των πολλών πασχίζει να επικρατήσει έναντι των συμφερόντων των «ελίτ»...

Το διακύβευμα των εκλογών είναι ένα: Η επιστροφή της Ευρώπης στην αλληλεγγύη!

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις, με συνοδοιπόρο - υποστηρικτή την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, διέλυσαν την κοινωνική συνοχή, φτωχοποίησαν ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών και διαχώρισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα την Ευρωζώνη σε κράτη - μέλη διαφορετικών «ταχυτήτων»... Η χώρα μας αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εφαρμογής αυτής της σκληρής πολιτικής!

Η Ακροδεξιά, βρίσκοντας «χώρο» με την εφαρμογή σκληρής λιτότητας στην Ε.Ε. και με την έξαρση της προσφυγικής κρίσης, αύξησε τις δυνάμεις της σε όλες τις χώρες, υποσχόμενη «εύκολες» και «ρεαλιστικές» λύσεις... Οι ακροδεξιές όμως «λύσεις» εμπεριέχουν τον ευρωσκεπτικισμό, την εσωστρέφεια, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό, έννοιες αντίθετες με τις καταστατικές αρχές της Ευρώπης: τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Ο βασικός ιδεολογικός άξονας της Ακροδεξιάς είναι ο πόλεμος στο διαφορετικό! Δεν συνειδητοποιούμε εύκολα ότι θέτοντας το διαφορετικό απέναντι και πολεμώντας το (παρά τις «άμεσες» και δήθεν «αποτελεσματικές» λύσεις), κάποια στιγμή νομοτελειακά θα πολεμηθούμε κι εμείς οι ίδιοι! Γιατί απλούστατα η έκφραση μιας άλλης άποψης, κάτι απόλυτα φυσικό για σκεπτόμενα όντα, θα οδηγήσει και στη δική μας εξουδετέρωση από τους «συνοδοιπόρους» μας στον «ρεαλισμό», μιας κι εμείς οι ίδιοι αυτομάτως θα αποτελούμε το «διαφορετικό»...

Δημοκρατία δεν σημαίνει μαγικές λύσεις, αλλά διεργασίες που εμπεριέχουν όλους! Διεργασίες οι οποίες απαιτούν χρόνο και ωρίμανση, γιατί έτσι μόνο επιτυγχάνεται η εκπροσώπηση των κοινωνικών δυνάμεων, έτσι ώστε να είναι ικανές να οδηγήσουν σε βιώσιμη πολιτική - κοινωνική - περιβαλλοντική στρατηγική, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς, άκρατο λαϊκισμό και πόλεμο στο διαφορετικό!

Στη χώρα μας, το μείγμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιού λόγου, ως στρατηγική κρυφής ατζέντας, από τη μία, και ταυτόχρονα απέλπιδος προσπάθειας, από την άλλη, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτει σε κίνδυνο το δημοκρατικό μέλλον της χώρας! Η άνευ προηγουμένου πατριδοκαπηλία, η άκρατη επιμονή στην αλλοίωση της πολιτικής πραγματικότητας και η ταύτιση με τις πιο συντηρητικές και ακραίες φωνές της Ευρώπης, πρέπει να κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου στον ελληνικό δημοκρατικό κόσμο!

Οφείλουμε να πούμε όχι στην Ευρώπη του Βέμπερ και των ομοϊδεατών του, γιατί θέλουμε την Ευρώπη των πολλών!

Οφείλουμε να πούμε όχι στη Λεπέν, τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι, γιατί θέλουμε μια Ευρώπη των ανθρώπων, με δίκαιη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από όλα τα μέλη της Ε.Ε., απλώνοντας το χέρι στα παιδιά που πνίγονται στο Αιγαίο!

Οφείλουμε να πούμε όχι στην Ευρώπη του Κουρτς, γιατί θέλουμε οκτάωρη εργασία, η οποία κερδήθηκε με αίμα εδώ και πάνω από εκατό χρόνια και είναι αδιαπραγμάτευτη!

Η ανάγκη της υποστήριξης των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου, με τη στήριξη των κοινωνικών δομών, με την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών, με την παροχή υψηλού επιπέδου παιδείας, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού για όλους, είναι πιο επιτακτική από ποτέ! Η νεοφιλελεύθερη ανθρωποφαγία, από τη μία, και ο ακροδεξιός λαϊκισμός, από την άλλη, αλλά ακόμα χειρότερα ο συνδυασμός τους, μας οδηγούν στο εξής μονόδρομο:

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ε.Ε. πρέπει να νικήσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές!

* Ο Χρήστος Μάρκου είναι πρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας, αντιπρόεδρος Γ.Σ. Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλ. Αιρ. Περιφερειών Ελλάδος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL