Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
«Tόλμα να πολεμήσεις, τόλμα να νικήσεις» - Αρθρο του Νίκου Τόσκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Tόλμα να πολεμήσεις, τόλμα να νικήσεις» - Αρθρο του Νίκου Τόσκα

Του Νίκου Τόσκα*

Αποδείξαμε σε δύσκολες συνθήκες ότι δεν είμαστε ουτοπιστές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Μπορέσαμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, με τους ανθρώπους ζωντανούς. Με τακτικούς συμβιβασμούς, με ρεαλισμό αλλά και όνειρο. Πέτρα-πέτρα, διαβήκαμε τον χείμαρρο πρωτόγνωρων δυσκολιών, περνώντας μέσα από δίκρανα νεοφιλελεύθερου δογματισμού και πιέσεις των ισχυρών εντός και εκτός της χώρας. Προχωρήσαμε όχι σε επίπεδες λεωφόρους αλλά σε ανηφόρες και απόκρημνα βουνά, όταν κάποιοι μας φώναζαν «πού πάτε, είσαστε ηλίθιοι, θα σκοτωθείτε, περιμένετε να έρθουν οι κατάλληλοι καιροί, είναι νωρίς...».

Σταθεροποιήθηκε η οικονομία, τουλάχιστον για τα δεδομένα της χώρας και της εποχής.

Εφαρμόσαμε κοινωνικά προγράμματα για τους ασθενέστερους.

Στηρίξαμε, με τα τελευταία μέτρα, τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα, αυτά που πάντοτε ταλαντεύονταν πολιτικά.

Προχωράμε στην ανάπτυξη.

Και ο αντίπαλος;

Σκανδαλολογία, τυμβωρυχία, κινδυνολογία, είναι τα αγαπημένα του εργαλεία, όχι γιατί δεν έχει προγράμματα, αλλά για να κρύψει (όσο μπορεί) τα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που σχεδιάζει.

Οφείλουμε, προς τούτο, να αποκαλύψουμε τι θα κάνει η Ν.Δ. και το κεντροδεξιό παράρτημά της σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας. Τι σχεδιάζουν, με βάση τη διεθνή εμπειρία από τα νεοφιλελεύθερα πειράματα σε άλλες χώρες αλλά και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη:

* Ο κρατικός σχεδιασμός και ο έλεγχος θα θεωρηθούν άρνηση της ελευθερίας.

* Τα συλλογικά αγαθά (νερό, ρεύμα, παιδεία, υγεία) θα θεωρηθούν εμπόρευμα προς απαλλοτρίωση, αλλιώς εμπόδιο στην ανάπτυξη.

* Η ελευθερία της αγοράς υπέρτατο αγαθό, συνδεδεμένο μόνο με την ατομικότητα και την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Χωρίς, φυσικά, δεσμεύσεις και ελέγχους.

* Θα δοθούν περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες σε εκείνους των οποίων το εισόδημα, ο ελεύθερος χρόνος και η ασφάλεια δεν χρειάζονται ενίσχυση.

* Η χρηματοδότηση των δήμων και των περιφερειών θα μειωθούν, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν σε επιπλέον φόρους στους δημότες.

* Θα γίνουν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και πλειστηριασμοί ακόμη και πρώτων κατοικιών.

* Η πρόσβαση σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αγοράς και τη δυνατότητα κάποιου να πληρώνει.

* Θα γίνουν κανόνας η αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλότεροι μισθοί και η απώλεια επιδομάτων και εργασιακής προστασίας.

* Θα μεταφερθεί όλη η ευθύνη για την ευημερία στο άτομο.

* Το κράτος θα αποσυρθεί από την κοινωνική πρόνοια και από τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών που κάποτε ήταν θεμελιώδεις για τον εμπεδωμένο φιλελευθερισμό, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού να εκτεθούν στη φτώχεια.

Σε τέτοιες συνθήκες η Ν.Δ. προαναγγέλλει ήδη αυταρχισμό και καταστολή στο όνομα του «νόμου και της τάξης», γιατί πώς αλλιώς βέβαια θα εφαρμοσθούν αυτά τα μέτρα.

Δεν ήταν τυχαία η αναφορά στο ασφαλιστικό του καθεστώτος Πινοσέτ. Στη δικτατορική Χιλή της δεκαετίας του ΄70 έγιναν τα πρώτα πειράματα. Εκεί πήγαν οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού Χάγεκ και Φρίντμαν για να δώσουν κατευθύνσεις. Και εκεί ανέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Οι εργοδοτικές εισφορές καταργήθηκαν και αυτό επέφερε άμεση μείωση των μισθών κατά το ύψος των εργοδοτικών εισφορών. Και το σύστημα αυτό προχωρά με στόχο την κατάργηση των συντάξεων, τη μηδενική υποστήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη διοχέτευση των νέων ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες σταδιακά θα αναλάβουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάτι που έγινε στη Χιλή.

Ο πολύπαθος ελληνικός λαός είναι σίγουρο πως θα αρνηθεί τέτοια πειράματα στον τόπο του. Γιατί δεν είναι απλώς οικονομικά, συνοδεύονται από άγρια καταστολή, μεθόδους αυταρχικές και διεύρυνση των ανισοτήτων.

Σε δύσκολους καιρούς εμείς δείχνουμε τον προσανατολισμό μας

Εμείς προτάσσουμε το κοινωνικό κράτος. Προσπαθούμε να στήσουμε στα πόδια τους πάλι τα νοικοκυριά, τους πολίτες της μεσαίας τάξης και τα φτωχότερα στρώματα. Δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε πλήρως τις απώλειες των Μνημονίων αλλά κάνουμε μια καλή αρχή. Και είμαστε ταξικά μεροληπτικοί υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Δεν το κρύβουμε. Και οφείλουμε να είμαστε μεροληπτικοί και για τις εργατικές περιοχές, π.χ. δυτική Αθήνα (Περιστέρι, Ίλιον, Αιγάλεω), Πέραμα, Κερατσίνι κ.λπ., όπου η ανεργία θερίζει και η παραγωγική βάση έχει μειωθεί δραματικά στη διάρκεια της κρίσης. Γιατί δεν μπορεί να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τις περιοχές και τους ανθρώπους με τα πολλά προβλήματα με τις περιοχές όπου δεν είναι τόσο έντονα τα προβλήματα. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει τα παιδιά των εργατών μόνο εργάτες. Είναι η αντίληψη που βάζει από τη μια μεριά τα παιδιά του Κολεγίου και από την άλλη τα παιδιά που προορίζονται κατ’ αυτόν για «ψυκτικοί και επισκευαστές ανελκυστήρων από το Περιστέρι». Εμείς δεν θα αποδεχτούμε τη διαιώνιση του διαχωρισμού των γεωγραφικών περιοχών με βάση ταξικά κριτήρια.

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ρήγματα;

Έχει ανοίξει μια χαραμάδα στην ευρωπαϊκή πολιτική για επιστροφή σε κεϋνσιανή πολιτική.

Έχουν καταλάβει ακόμη και συντηρητικές ηγεσίες (εκτός της οπισθοδρομικής και παλαιομοδίτικης Ν.Δ.) ότι η πολιτική της λιτότητας δεν εξυπηρετεί τη ζήτηση και άρα τον καπιταλισμό.

Τα κόμματα και οι κινήσεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πράσινων θα παίξουν κεντρικό ρόλο αν κινηθούν μετωπικά και συντονισμένα. Χρειάζονται γι’ αυτό συμμαχίες λιγότερο από πάνω και περισσότερο από κάτω. Χρειάζεται ανάλυση στο πεζοδρόμιο και στα σπίτια. Να μιλήσουμε και κεντροαριστερά μας και αριστερά μας. Επίσημα και ανεπίσημα. Όχι με προσωπικές αντιπαραθέσεις. Μάχη ιδεών και προγραμμάτων. Αυτών των ιδεών που θέλει να μας αφαιρέσει η ιδεολογική Ακροδεξιά της Δεξιάς, που ξέρει ότι εκεί θα δοθεί η τελική μάχη.

Έχει αναδείξει αυτή την πολιτική ο Αλ. Τσίπρας στην Ευρώπη, ας την αναδείξουμε και στο εσωτερικό της χώρας μας.

Ο αντίπαλος είναι πιο δυνατός από μας οικονομικά, μιντιακά, είναι πανούργος και αδίστακτος. Το ξέρουμε αυτό και η γνώση είναι η δύναμή μας. Ατενίζουμε τον κίνδυνο κατά πρόσωπο, σταθμίζουμε πιο ψύχραιμα, πιο προσεκτικά τις δυνάμεις μας, κάνουμε κάθε υποχώρηση που μας δυναμώνει και κομματιάζει την παράταξη του αντιπάλου. Προχωράμε συντεταγμένα.

Κι ας θυμηθούμε το παλιό σύνθημα: «τόλμα να πολεμήσεις, τόλμα να νικήσεις».

*  Ο Νίκος Τόσκας είναι βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL