Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ / Εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ / Εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας

Του Βασίλη Τσιτσιρίγκου*

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ή Προγράμματα Ολοκληρωμένης Μορφής, που εισαγάγαμε στο πρόγραμμα του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Δημήτρη Αναγνωστάκη, είναι το νέο στοιχείο και η καινοτομία στο προγραμματικό επίπεδο, πέραν του τρόπου που μας έχει συνηθίσει το ΕΣΠΑ.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) «ακολουθούν», τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΟΠΑΑΧ) και τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΕΑΠΤΑ) που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Ταυτόχρονα αποτυπώνονται στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) που εισήχθη πρόσφατα (15/3) στην ελληνική Βουλή για να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Η επιλογή μας να προτάξουμε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τη Στερεά βασίζεται:

α) Στην προηγούμενη εμπειρία, από τον σχεδιασμό - εφαρμογή των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων και σε υπάρχουσες μελέτες για την ελληνική περιφέρεια.

β) Στην επιλογή να συγκεντρώσουμε πόρους (ανθρώπινους / οικονομικούς) σε συγκεκριμένα προβλήματα ή πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, για να πετύχουμε το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των πόρων.

γ) Στη βαθιά πεποίθηση ότι ο περιφερειακός προγραμματισμός έρχεται να αντιμετωπίσει και να λύσει συνολικά προβλήματα, και δεν περιορίζεται στα διοικητικά όρια μιας περιοχής.

Το υπ. Ανάπτυξης εξέδωσε από το 2015 αποφάσεις (81168/ΕΥΣΣΑ 1796/30-07-2015) προσδιορίζοντας τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις ως εργαλείο χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Οι περιοχές αυτές, είτε παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο είτε διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της χωρικής στρατηγικής εξασφαλίζεται με συμπληρωματικότητα των δράσεων και αντιπροσωπευτικότητα του «συστήματος διακυβέρνησης». Στόχοι της χωρικής στρατηγικής της κάθε περιοχής είναι: η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία ΕΚΤ, ΕΤΠΑ, Ταμείο Συνοχής, το ΠΔΕ, το νέο ΕΠΑ, μέσω συνδυασμένων δράσεων και επενδύσεων.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτά τα «σημεία» αποτελούν την προγραμματική υπεροχή του Προγράμματος του Δημ. Αναγνωστάκη.

1. Στη Βοιωτία, προτείνουμε την ΟΧΕ Κωπαΐδας καθώς η Κωπαΐδα αποτελεί το πλεονέκτημα της Περιφέρειας στον αγροτικό τομέα, αλλά και την υλοποίηση της ΟΧΕ Ασωπού για περιβαλλοντική προστασία και στήριξη της βιομηχανίας.

2. Στην ορεινή ζώνη Φωκίδας - Βοιωτίας - Φθιώτιδας προτείνουμε την ΟΧΕ Παρνασσού - Δελφών (τόπος τουριστικού προορισμού), με πλεονεκτήματα τους Δελφούς, το Χιονοδρομικό Κέντρο.

3. Η Ευρυτανία προτείνουμε, με βάση και το αναθεωρημένο Χωροταξικό, να αποτελέσει συνολικά περιοχή ήπιας ανάπτυξης πιλοτικής μορφής (κέντρο ορεινής οικονομίας).

4. Η ζώνη Πλατύστομο - Καμένα Βούρλα-Αιδηψός να αποτελέσει περιοχή ολοκληρωμένου σχεδιασμού με επίκεντρο τις ιαματικές πηγές.

5. Η περιοχή Αλιβερίου (Εύβοια) να «μετεξελιχθεί» σε πράσινο ενεργειακό κέντρο, αλλά και στις φθίνουσες βιομηχανικές περιοχές Μαντουδίου - Χαλκίδας θα εξετάσουμε ειδικά σχέδια για τα προβλήματα ανεργίας-αποβιομηχάνισης.

Τέλος, θα υλοποιήσουμε δύο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα προς όφελος της υπαίθρου και της τοπικής οικονομίας.

6. Ένα ειδικό σχέδιο για την κτηνοτροφία σε όλη την ορεινή ζώνη της περιφέρειας (ζωικό κεφάλαιο, υποδομές, μεταποίηση προϊόντων ζωικής προέλευσης, τοπικά σήματα, συνεργασίες παραγωγών, καταναλωτών, μεταποιητών κ.ά.).

7. Ένα ειδικό σχέδιο επανάχρησης, της υπό εγκατάλειψη σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι - Τιθορέα, με συντήρηση του σιδηροδρομικού υλικού, επανάχρηση κτηρίων, μουσείο σιδηροδρομικής τέχνης, αξιοποίηση γραμμής για τουριστικούς σκοπούς.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι, με την κυριαρχία της εικόνας και του θεάματος των εκλογών, όλα αυτά ενδεχομένως να φαντάζουν περιττά.

Όμως η επόμενη μέρα των εκλογών πεισματικά θα θέτει ξανά και ξανά τα κεφαλαιώδη ζητήματα της ανεργίας - απασχόλησης, της οικονομικής μεγέθυνσης, της παραγωγής εισοδήματος.

Για μας, την παράταξη "Στερεά Υπεροχής" και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημήτρη Αναγνωστάκη, η παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, δεν είναι ρητορική εκφώνηση για τα καφενεία και τις εκλογές. Είναι στρατηγική και άποψη, με όρους εμπειρίας, εφικτότητας και ρεαλισμού.

* Ο Βασ. Τσιτσιρίγκος, είναι οικονομολόγος, γεν. διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΑΣΕ Α.Ε., υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με τη "Στερεά Υπεροχής" στη Βοιωτία, υπεύθυνος σχεδιασμού του προγράμματος του Δημ. Αναγνωστάκη

Ε-mail: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL