Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Στέλλα Μπελιά, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Στέλλα Μπελιά: Τα θέλω όλα και τα θέλω "χθες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλλα Μπελιά, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Στέλλα Μπελιά: Τα θέλω όλα και τα θέλω "χθες"

"Οι πολίτες που ενδεχομένως θα με ψηφίσουν πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψήφος τους θα γίνει όπλο για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, τα πολιτικά και τα εργασιακά δικαιώματα" διαμηνύει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην "Αυγής" της Κυριακής Στ. Μπελιά και υπογραμμίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και την ανάγκη να υλοποιηθούν όσα εκκρεμούν.

* Δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, πώς βλέπετε ότι διαμορφώνονται τα διακυβεύματα; Θα κρίνει το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου κι αυτό των εθνικών εκλογών;

Στον δημόσιο διάλογο -αν μπορεί κανείς να τον πει έτσι- δεν μιλάμε παρά ελάχιστα έως καθόλου γι’ αυτές. Αντί να συζητάμε για την Ευρώπη και τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό της χάρτη όπως αυτός τείνει να διαμορφωθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αντί να μπει στο κεντρικό πλάνο μια πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και ιδεολογικές αντιθέσεις, κάποιοι προσπαθούν να καθηλώσουν το ενδιαφέρον του κόσμου στην κόσμια ή άκομψη συμπεριφορά ενός υπουργού και στις περσινές διακοπές του πρωθυπουργού με κλεμμένες φωτογραφίες και από κάτω λεζάντες του τύπου «Ο Αλέξης στο κότερο της διαπλοκής». Με λίγα λόγια, καμία σχέση με τις κρίσιμες αποφάσεις που θα παρθούν για το μέλλον της Ευρώπης και θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο μέλλον της χώρας μας.

Είναι λυπηρό, απογοητευτικό αλλά και αναμενόμενο αν σκεφτούμε το έλλειμμα επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης και τη μεγάλη της ανάγκη να κρύψει όσο καλύτερα μπορεί το τι έχει σκοπό να κάνει και ποια Ευρώπη θέλει να δημιουργήσει και να στηρίξει. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία που γίνονται εκλογές με φόντο όχι αυτά για τα οποία καλούμαστε να επιλέξουμε, αλλά μέσα σε ένα περίτεχνα κατασκευασμένο θολό τοπίο διάχυτης σκανδαλολογίας και λασπολογίας. Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες με την ψήφο τους θα πάρουν εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις σε αυτές τις εκλογές για μια σειρά από θέματα που αφορούν την οικονομία και τα εργασιακά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το μέλλον του πλανήτη. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών θα κριθεί όταν θα γίνουν εθνικές εκλογές.

* Έχετε μια μακρόχρονη και μαχητική πορεία στον αγώνα για τη διεκδίκηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Τι έχει γίνει για την κοινότητα την τετραετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Είστε ικανοποιημένη;

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, έγιναν βήματα σε σχέση με χρόνια αιτήματα του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Μπορεί αυτά που ψηφίστηκαν να είναι τα αυτονόητα, τα ελάχιστα αν τα συγκρίνουμε με άλλες χώρες αλλά καμιά άλλη κυβέρνηση ώς τώρα δεν είχε βάλει ποτέ στην ατζέντα της αυτά τα απολύτως αναγκαία, δίκαια και χρόνια αιτήματα του ΛΟΑΤΚΙ, του φεμινιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η ισότητα των φύλων, η προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής, έμφυλης βίας με πολλαπλούς τρόπους, η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η ποσόστωση γυναικών υποψηφίων. Αναγνωρίστηκαν και ποινικοποιήθηκαν το ρατσιστικό μίσος και έγκλημα, η παρακίνηση σε πράξεις μίσους και βίας με θύματα ομοφοβικής, τρανσφοβικής, ρατσιστικής, έμφυλης βίας.

Σαν ακτιβίστρια τα θέλω όλα και τα θέλω «χθες». Παίρνω ικανοποίηση από αυτά που έχουν κατακτηθεί και αναγνωριστεί και δεν είμαι ικανοποιημένη για ό,τι δεν υλοποιήθηκε, άρα εξακολουθεί να εκκρεμεί.

* Εάν εκλεγείτε, πού θα εστιάσετε τις παρεμβάσεις σας στο Ευρωκοινοβούλιο, πέραν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Όπως στη ζωή μου δεν είμαι μονοδιάστατη, έτσι και τώρα δεν μπορώ και δεν θέλω να είμαι «μονοθεματική». Οι πολίτες που ενδεχομένως θα με ψηφίσουν πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψήφος τους θα γίνει όπλο για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, τα πολιτικά και τα εργασιακά δικαιώματα.

Θα γίνει ένα μέσο για να αναδείξει ανθρώπινες αξίες, κατακτήσεις κινημάτων και ελευθερίες, θα γίνει ένα εργαλείο που θα απενοχοποίησει από ρόλους και συμβατικότητες που φορτώνονται από τη μια γενιά στην άλλη και θα πολεμήσει την ολιγαρχία τα συμφέροντα και τα προνόμιά της και όλους αυτούς που δεν δίστασαν και δεν θα διστάσουν και στο μέλλον να πατήσουν επί πτωμάτων για να τα διατηρήσουν αυτά τα προνόμια.

Να είναι σίγουροι ότι θα συνταχτώ με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου, και όχι με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους τεχνοκράτες, ώστε να δώσουμε λύσεις με προγράμματα για την αειφόρο ανάπτυξη, με εναλλακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους και αρχές και όχι με εκείνους που προωθούν την ιδιωτικοποίηση την υπερεκμετάλλευση και τους πόλεμους για τους φυσικούς πόρους. Θα σταθώ δίπλα σε αυτούς που μιλάνε για αποδοχή και αλληλεγγύη, για ανοιχτά σύνορα και συνεργασίες, για καλυτέρευση και εξέλιξη, ώστε να αναχαιτίσουμε όσους θέλουν να επιστρέψουμε στη φοβικότητα, στον συντηρητισμό, στα κλειστά σύνορα, στην Ευρώπη - φρούριο και μας πάνε πίσω ολοταχώς σε ένα σκοτεινό παρελθόν.

* Έχουμε ακούσει τόσο από ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι αλλά και από δυνάμεις που τοποθετούνται στην εκτός του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά ότι σε μια περίοδο όπου τα ζητήματα της οικονομίας, της εργασίας κ.λπ. κυριαρχούν, ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι κάτι δευτερεύον...

Αυτά είναι ψευδοδιλήμματα για μένα και μπαίνουν εκ του πονηρού. Δεν θα αναλύσω γιατί ο φιλελευθερισμός δεν έχει να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις. Θα πω μόνο ότι μαρξισμός είναι απαραίτητος για τα κινήματα και τα κινήματα είναι απαραίτητα για τον μαρξισμό. Ο μαρξισμός παρέχει διάφορα εργαλεία για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ καταπίεσης και εκμετάλλευσης και επιπλέον εντοπίζει το υποκείμενο που μπορεί να δημιουργήσει τις υλικές και κοινωνικές συνθήκες που θα κάνουν εφικτό το τέλος τόσο της καταπίεσης όσο και της εκμετάλλευσης: την εργατική τάξη.

Εδώ είναι που έρχεται το ΚΚΕ και άλλα αντίστοιχα κόμματα και λένε ότι αν κερδίσει η εργατική τάξη, όλα τα άλλα θα λυθούν με έναν μαγικό τρόπο από μόνα τους. Αυτό είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί και καλά θα κάνουμε να αποφεύγουμε κάθε είδους ταξική απλούστευση ή ουσιοκρατία. Πιστεύω ότι δεν αρκεί να διαπιστώνουμε ότι τα κινήματα -το εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, το φεμινιστικό κίνημα, το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα το αντιρατσιστικό κίνημα, το αντιφασιστικό κίνημα κ.ο.κ.- μπορούν το πολύ πολύ να διασταυρώνονται μεταξύ τους και να μην κάνουμε κάτι ώστε να συνενωθούν σε ένα ενιαίο κίνημα ενάντια στη δομή της εξουσίας και στο καπιταλιστικό σύστημα.

* Πώς μπορεί να ανασχεθεί η Ακροδεξιά, που βλέπουμε να δυναμώνει αλλά και να καθορίζει την ατζέντα της παραδοσιακής Δεξιάς;

Νομίζω ότι η διαθεματικότητα των κινημάτων όπως την περιγράφω στην προηγούμενη ερώτηση δίνει την απάντηση για τον τρόπο που μπορούν να ανασχεθεί και η Ακροδεξιά και η παραδοσιακή ή νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Μπορούμε να παλέψουμε ταυτόχρονα και συνολικά για όλες τις καταπιέσεις και τις ανισότητες.

Ο φασισμός, και ας μη το ξεχνάμε αυτό, έχει λαϊκό έρισμα - γιατί απαντά στα ίδια ακριβώς ερωτήματα που καλείται να δώσει απάντηση και η Αριστερά, στη φτώχεια, στην ανεργία, αλλά απαντά με διαφορετικό και εκ του πονηρού τρόπο ώστε να αποπροσανατολίσει και να στρέψει τους ανθρώπους να χτυπήσουν εκεί που δεν είναι ο εχθρός τους, για να διατηρήσει ο πραγματικός εχθρός τον πλούτο του και τα προνόμιά του.

Τα κινήματα αυτό οφείλουν και μπορούν να το εξηγήσουν στους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων ώστε να μην τους «χαρίσουμε» στην Ακροδεξιά.

Η Στέλλα Μπελιά είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL