Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Ψηφίζονται την ερχόμενη εβδομάδα 120 δόσεις, 13η σύνταξη και φοροελαφρύνσεις / Άμεσα γίνονται πράξη τα θετικά μέτρα για τους πολλούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηφίζονται την ερχόμενη εβδομάδα 120 δόσεις, 13η σύνταξη και φοροελαφρύνσεις / Άμεσα γίνονται πράξη τα θετικά μέτρα για τους πολλούς

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει για μαλλί και θα βγεί κουρεμένος" είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Έπεσε μέσα αφού η στρατηγική της Ν.Δ. και του αρχηγού της να εκτρέψει τη συζήτηση από την οικονομία και τα μόνιμα μέτρα στήριξης των πολλών μέσω του κιτρινισμού, της Πολακειάδας, των προσωπικών επιθέσεων και του ακροδεξιού κατήφορου ηττήθηκε πανηγυρικά.

Με ενισχυμένη κυβερνητική πλειοψηφία το σχέδιο για τους πολλούς

Αφενός αποκαλύφθηκε το επικοινωνιακό σχέδιο του επιτελείου του αρχηγού της Ν.Δ., που δεν μπορεί να σταθεί σε μια επί της ουσίας προγραμματική και πολιτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό. Αφετέρου, αν και ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να πληγεί η εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αυτή αυξήθηκε κατά έναν βουλευτή. Έτσι, ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία βγαίνουν ενισχυμένοι να προχωρήσουν τα πρώτα αποφασιστικά βήματα της Ελλάδας των πολλών στη νέα εποχή που άνοιξε μετά τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος των Μνημονίων.

“Τα μέτρα στήριξης που θα ψηφίσουμε άμεσα στη Βουλή είναι μόνιμα. Είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς. Είναι η ανταμοιβή των θυσιών. Είναι η αυγή της επόμενης ημέρας για την πατρίδα μας" είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, στο κλείσιμο της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, και αυτό πρόκειται να γίνει πράξη άμεσα τις επόμενες ημέρες.

Την ερχόμενη εβδομάδα φοροελαφρύνσεις, 13η σύνταξη και 120 δόσεις

Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής, η δέσμη των θετικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν στο Ζάππειο για το 2019 θα ψηφιστούν εντός της εβδομάδας και θα εφαρμοστούν άμεσα. Συγκεκριμένα, η ολομέλεια θα ψηφίσει τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%, τη μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%, ενώ θα αποφασιστεί η κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε ισχύ και η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες.

20 Μαΐου η καταβολή της 13ης σύνταξης

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος έκανε γνωστό ότι η καταβολή της 13ης σύνταξης θα γίνει στις 20 Μαΐου. Όπως υπογράμμισε, η 13η σύνταξη θα είναι ακατάσχετη και θα καταβληθεί και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι όσοι δικαιούνται περισσότερες κύριες συντάξεις, θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των μέτρων που θα εφαρμοστούν άμεσα, για το 2020 θα ισχύσουν η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση από 5% σε 2% για εισοδήματα έως 30.000, η αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80% και έως 29 ετών στο 25%, η μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%. Επίσης θα νομοθετηθούν φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων, ενώ θα μειωθεί ο φόρος των συνεταιρισμών 10% καθώς απαλλάσσονται οι δανειολήπτες από τους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Θέλει η Ν.Δ. να κρυφτεί αλλά ο Βέμπερ δεν την αφήνει

Μπορεί λοιπόν η Ν.Δ. να επιχείρησε να κυλήσει τον πολιτικό διάλογο από τα μεγάλα και πραγματικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία στη λάσπη, ωστόσο θα βρεθεί τελικά να ψηφίζει ακόμα ένα πακέτο θετικών μέτρων της... χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει ξαφνικά να μπει στην πολιτική και προγραμματική αντιπαράθεση με τον Αλ. Τσίπρα. Αντίθετα, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, η επίθεση λάσπης θα βαθύνει, με τα fake news και τη διαστρέβλωση και την αρμάδα των αντιπολιτευτικών μίντια πάντα στην πρώτη γραμμή. Είναι δύσκολο βέβαια να κρυφτεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού ο εκλεκτός της για την προεδρία της Κομισιόν Μ. Βέμπερ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται τα μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Στα Γιάννενα απόψε ο πρωθυπουργός

Από την πλευρά τους η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένοι να μην παίξουν το παιχνίδι της λάσπης και να προχωρήσουν σταθερά στη στήριξη των πολλών απέναντι στο πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης και επιστροφής στις πολιτικές ΔΝΤ του Κ. Μητσοτάκη. “Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δεν συμβιβάζονται” τόνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ορίζοντας το πεδίο της αντιπαράθεσης.

Στον απόηχο της ψήφου εμπιστοσύνης και εν όψει της ψήφισης των μέτρων στήριξης των πολλών, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εγκαινιάσει το νέο νοσοκομείο στη Λευκάδα, θα μιλήσει απόψε στην πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις 19.00 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Dulac.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL