Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε τα κυβερνητικά πεπραγμένα έναντι της λάσπης / Αλέξης Τσίπρας: Με πράξεις χτίσαμε την εμπιστοσύνη των πολλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε τα κυβερνητικά πεπραγμένα έναντι της λάσπης / Αλέξης Τσίπρας: Με πράξεις χτίσαμε την εμπιστοσύνη των πολλών

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή σε πεδίο αντιπαράθεσης, κιτρινισμού, fake news και προσωπικών επιθέσεων, φέρνοντας στην επιφάνεια το πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης του Κ. Μητσοτάκη. "Υπερασπίζεστε τα προνόμια των ελίτ ξεδιάντροπα, αυτό είναι το πρόβλημά σας" είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην πρόκληση Μητσοτάκη να... προκηρύξει εκλογές στις 26 Μαΐου ο πρωθυπουργός απάντησε ξεκάθαρα ότι ο ελληνικός λαός στις 26 Μαΐου "θα στείλει ηχηρό και ισχυρό μήνυμα και στις ελίτ αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα: κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα, κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία και κάθε προσβολή", ενώ επανέλαβε πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Επιλογή Μητσοτάκη να μετατραπεί σε αρένα η προεκλογική αντιπαράθεση

"Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο, με κάθε τρόπο, να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με στόχο να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, για την οικονομία, να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από την κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει" είπε κατά το κλείσιμο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλ. Τσίπρας που εκτίμησε ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν επιλέγει τη μετατροπή της προεκλογικής αντιπαράθεσης σε "αρένα" από λάθος αλλά από πολιτική επιλογή.

"Προσπαθείτε να ρεφάρετε το ηθικό έλλειμμα"

"Προσπαθείτε να πάτε τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα. Εκεί κι αν θα χάσετε κατά κράτος" σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "μας δίνετε πάσες σε κενό τέρμα". Κατά τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της Ν.Δ. επιλέγει αυτή την τακτική για δύο λόγους: Πρώτον, για την αγωνία του να αλλάξει η ατζέντα από την οικονομία και, δεύτερον, γιατί πιστεύει ότι έτσι θα "ρεφάρει" το ηθικό έλλειμμα.

"Η ουσία και το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό μειονέκτημα", σημείωσε. "Το πρόβλημά σας είναι πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφωρα τις ελίτ. Δεν έχει νόημα λοιπόν να προσπαθείτε ούτε να προσποιηθείτε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ ούτε να μπαίνετε στην ακόμη πιο αστεία προσπάθεια να πείσετε ότι εγώ είμαι".

Δυο κόσμοι ανειρήνευτοι

Με αυτό τον τρόπο ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε ότι η Ν.Δ. με το πρόγραμμα και τις θέσεις της είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ελίτ. Θέσεις που έχουν "ξεφύγει" κατά καιρούς τόσο από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη όσο και από τα στελέχη της Ν.Δ., υπενθυμίζοντας τις θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. στο ΚΕΦΙΜ, τον χαρακτηρισμό της 13ης σύνταξης ως "λαϊκισμό", "παροχή πελατειακού κράτους" και "ανέφικτο μέτρο".

"Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δεν συμβιβάζονται" είπε ο Αλ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη σημείωσε: "Γι’ αυτό σας λέω πως όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Την πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας. Που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο. Της ολιγαρχίας του πλούτου".

Καμπάνια ακροδεξιάς Λ. Αμερικής

Αυτό δικαιολογεί και την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στρέψει αλλού την ατζέντα, επιχειρώντας να παραπλανήσει την κοινωνία, μέσα από μια καμπάνια "καρμπόν" με αυτές των κομμάτων και των υποψηφίων της Ακροδεξιάς στη Λ. Αμερική. "Στόχος σας, να αποκτήσετε την επιρροή που δεν έχετε στις λαϊκές τάξεις μέσω των στερεοτύπων, της ακροδεξιάς παραδοξολογίας και του κουτσομπολιού και της αντιγραφής ακροδεξιών εντύπων". "Έχετε αντιγράψει ‘καρμπόν’ μια καμπάνια από κόμματα και υποψηφίους της Ακροδεξιάς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη για τον αντίπαλο, αντιπαράθεση δίχως αρχές και όρια και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια" παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Ο Μεϊμαράκης πάγωσε τα χαμόγελα Μητσοτάκη

Επισήμανε μάλιστα την παρέμβαση και το άδειασμα του Ευ. Μεϊμαράκη, θυμίζοντας ότι σε τηλεοπτική του συνέντευξη χαρακτήρισε "μείζον πολιτικό λάθος" το ότι το επικοινωνιακό επιτελείο οξύνει το κλίμα με αυτό τον τρόπο. Αναφορά που πάγωσε το χαμόγελο στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη εκείνη τη στιγμή. "Τώρα δεν γελάτε" σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Τα πεπραγμένα για τους πολλούς

"Όσο λοιπόν εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών, εμείς θα μιλάμε, θα εργαζόμαστε, θα δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά τους προβλήματα και τις ανάγκες τους" επισήμανε και ανέφερε επιγραμματικά τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση, "παρά τις ανάποδες προβλέψεις της Ν.Δ.", την περασμένη τετραετία και προανήγγειλε την άμεση ψήφιση μόνιμων μέτρων στήριξης για τους πολλούς. "Είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς" υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε μεταξύ άλλων την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ του 2018 και εφαρμόζονται ένα προς ένα. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, τον Σεπτέμβριο, το επίδομα στέγασης για τους νέους και τις νέες. Και φυσικά επανέλαβε τη δέσμη μέτρων που αναμένεται να ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα για να εφαρμοστούν το 2019 και σε δεύτερη φάση το 2020, με τη επαναφορά της 13ης σύνταξης τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. "Είναι και το αποτέλεσμα της σοβαρής, μεθοδικής δουλειάς αλλά και των αρχών μας. Της στρατηγικής μας να στηρίξουμε αδύναμους" τόνισε. "Πάνω σε αυτά τα πεπραγμένα, λοιπόν, χτίσαμε την εμπιστοσύνη μας με τους πολλούς. Πάνω σε αυτά χτίζουμε την Ελλάδα της νέας εποχής, την Ελλάδα των πολλών" επανέλαβε.

"Πείτε στους συνταξιούχους για ‘λαϊκισμό’ και ‘παροχές’"

"Εμείς πετύχαμε να μειώνουμε βάρη και τα πλεονάσματα στην πράξη, χωρίς αντάλλαγμα μέτρα φρίκης. Εσείς υπόσχεστε να το κάνετε με αντάλλαγμα μέτρα ΔΝΤ" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι ο τομέας των συντάξεων αποτελεί προτεραιότητα γι’ αυτή την κυβέρνηση. "Γιατί εκεί βασίστηκε ο πυρήνας της τιμωρητικής λιτότητας τα χρόνια των Μνημονίων" είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε: "Νά λοιπόν πού διαφέρουμε και διαφωνούμε. Όσο κι αν θέλετε να κρύψετε τις προγραμματικές διαφορές, δεν είναι εύκολο να το πράξετε. Εσείς κατά βάθος συμφωνείτε με αυτές τις περικοπές στις συντάξεις". Μάλιστα κάλεσε τον αρχηγό της Ν.Δ. "να πάτε μια βόλτα και να στείλετε και τα στελέχη σας σε όλη τη χώρα, τη μέρα που οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη στα ΑΤΜ, να τους τα πείτε αυτά. Ότι είναι λαϊκισμός και παροχολογία".

Το ασφαλιστικό της Ν.Δ. οδηγεί στο ΔΝΤ

Παράλληλα, επισήμανε ότι η πρόταση για το ασφαλιστικό Πινοσέτ δεν αφορά τους τρεις πυλώνες, οι οποίοι ήδη υπάρχουν αλλά οι πολίτες δεν επιλέγουν τους δύο λόγω μειωμένου εισοδήματος, αλλά τη μετατροπή του πρώτου πυλώνα στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής προκειμένου να κατευθυνθούν πόροι στην ιδιωτική ασφάλιση, δημιουργώντας κόστος έως 55 δισ. που "αργά ή γρήγορα ή θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι με ραγδαίες μειώσεις στις συντάξεις τους ή το Ελληνικό Δημόσιο με νέο Μνημόνιο και στην αγκαλιά του ΔΝΤ".

Τα διλήμματα

Αιτιολογώντας την επιλογή του να ζητήσει για άλλη μια φορά σε λιγότερο από τέσσερις μήνες την εμπιστοσύνη της Βουλής, σημείωσε ότι το έκανε προκειμένου να τεθούν τα διλήμματα και η εθνική αντιπροσωπεία να απαντήσει αν θέλει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή αν θέλει να επιστρέψουμε στο πιο σκοτεινό μνημονιακό παρελθόν. Να απαντήσει αν στηρίζει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης ή αν θέλει την ακύρωσή τους. Αν θέλει τη στήριξη του κοινωνικού κράτους ή την κατεδάφισή του. Αν θέλει προσλήψεις ή απολύσεις και επαναφορά τού 1 προς 5. Αν θέλει εργασία με αξιοπρέπεια ή την εργασιακή ζούγκλα. Αν θέλει αλληλεγγύη ή κοινωνικό κανιβαλισμό. Αν θέλει δικαιοσύνη ή συγκάλυψη. Αν θέλει τη διαφάνεια ή τη διαφθορά του παλιού καθεστώτος. Αν θέλει ένα μέλλον ευημερίας ή την κοινωνική δυστοπία. Αν εμπιστεύεται τα μέτρα και το σχέδιο στήριξης για τους πολλούς που αγωνίζονται ή ένα σχέδιο υποστήριξης των λίγων.

"ΕΓΩ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ"

"Ούτε μισή συγγνώμη για την αθλιότητα" από τον Κ. Μητσοτάκη

"Εγώ θα συνεχίσω να μιλάω προγραμματικά μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να συνεχίζετε, αν θέλετε, να υβρίζετε, να συκοφαντείτε, ακόμα και νεκρούς, που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να απαντήσουν, αλλά και που δεν ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία την πολιτική τους πορεία, την πολιτική τους περπατησιά και την κοινωνική του διαδρομή" είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη στην αρχή της ομιλίας του.

Σημείωσε δε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε πρωθυπουργός σε μια εποχή με πολωμένο κλίμα, κατά την οποία ο Αν. Παπανδρέου τον είχε αποκαλέσει "αποστάτη" και "εφιάλτη".

"Εγώ ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας. Διότι εσείς, κ. Μητσοτάκη, περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα.

Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένειά μου. Αλλά εσείς δείχνετε, κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε".

Τόνισε, ακόμα, ότι ο Κ. Μητσοτάκης είπε "μισή συγγνώμη" για την "αθλιότητα" του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Παρατήρησε ωστόσο ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν ζήτησε ούτε "μισή συγγνώμη για την αθλιότητα" που έκανε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL