Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ο Κυρ. Μητσοτάκης κρύβει το σχέδιό του / Αλ. Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα των πολλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κρύβει το σχέδιό του / Αλ. Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα των πολλών

Την εμπιστοσύνη της Βουλής αύριο και του λαού στις 26 Μαΐου πάνω στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

"Η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοινώσαμε (σ.σ.: στο Ζάππειο) ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων εις βάρος των πολλών;" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η αντιπαράθεση του Αλ. Τσίπρα με τον Κ. Μητσοτάκη ανέδειξε τη σύγκρουση των δύο κόσμων. Ενός σχεδίου ανάκαμψης για τους πολλούς από τη μια και ένα πρόγραμμα επιστροφής στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές α λα ΔΝΤ και της κοινωνικής ισοπέδωσης που οραματίζεται ο Βέμπερ στην Ευρώπη.

"Δεν ήρθα σήμερα εδώ με βασικό μου στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη και με το στρατηγικό του αδιέξοδο" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας. "Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και αυτά κάνει" συνέχισε.

"Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του κ. Μητσοτάκη, αλλά με το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη" υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Αυτό το σχέδιο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πομφόλυγες. Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010”.

“Να χαίρεστε τον Βέμπερ”

Από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στον "ανθέλληνα φίλο του Μητσοτάκη" και υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν Μ. Βέμπερ μετά τη δήλωσή του για το πακέτο των μόνιμων κοινωνικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη. "Πριν προλάβετε να κρύψετε εσείς την αμηχανία σας, βγήκε ο κ. Βέμπερ να τοποθετηθεί για το σχέδιό μας και, ενώ εσείς ψελλίζατε ότι σας αντιγράφουμε, αυτός είπε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς" επισήμανε.

"Ο κ. Βέμπερ χρησιμοποίησε το σχέδιό μας για να καταφερθεί εναντίον του σχεδίου για πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας που στηρίζουν Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι στην Ευρώπη" είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: "Αυτός είναι ο Ευρωπαίος αρχηγός σας. Να τον χαίρεστε. Έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς. Που δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και δεν θα την υποσχεθείτε ποτέ γιατί είναι ανέφικτο".

“Θα ψηφίσετε τα μέτρα που δεν θέλει ο Βέμπερ;”

"Αλήθεια, και τώρα τι θα κάνετε; Θα την ψηφίσετε;" συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να βγει και να πει την αλήθεια, "ότι δεν θέλετε να τα ψηφίσετε τα μέτρα, αλλά δεν τολμάτε να μην τα ψηφίσετε". "Και βάζετε τον φίλο σας τον κ. Βέμπερ να μας κατακρίνει επειδή εσείς δεν τολμάτε", τόνισε. "Πείτε του φίλου σας να κάνει κουμάντο στη δική του χώρα. Θέλει -δεν θέλει- θα τα ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα, θέλει -δεν θέλει ο Κ. Μητσοτάκης και ο Μ. Βέμπερ" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι, εάν ο Βέμπερ εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, θα καλέσει τον πρωθυπουργό της χώρας για να του πει "μην προχωράς με τα θετικά μέτρα".

Το πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί και θα υλοποιηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ είνα στην κυβέρνηση και αν ο Βέμπερ δεν είναι πρόεδρος της Κομισιόν, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πέταξε το γάντι στον Κ. Μητσοτάκη:

"Μετά τη χθεσινή του τοποθέτηση, ή θα πρέπει να καταψηφίσετε τα μέτρα ή να αποσύρετε τη στήριξή σας στον κ. Βέμπερ. Και παπάς - παπάς και ζευγάς - ζευγάς δεν γίνεται". "Θα αναγκαστείτε να το πιείτε το πικρό ποτήρι, να ψηφίσετε ένα - ένα τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Τα δικά μας μέτρα, όχι τα δικά σας, που είναι μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού. Θα περάσουμε ωραία την άλλη εβδομάδα" σχολίασε ο πρωθυπουργός.

“Το δίκαιο των πολλών γίνεται πράξη”

Απαντώντας στα περί "παροχολογίας" ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι δώρα και παροχές, αλλά Δικαιοσύνη. "Είναι η αρχή μιας νέας, δίκαιης, αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα. "Τώρα λοιπόν το δίκιο των πολλών γίνεται πράξη. Τώρα ήρθε η ώρα των πολλών" είπε και στρεφόμενος στον Κ. Μητσοτάκη διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της Ν.Δ.

Το αποκρουστικό σχέδιο Μητσοτάκη - Βέμπερ

"Η δική σας προγραμματική πρόταση ποια είναι; Ότι δεν συμπαθείτε τον κύριο Πολάκη; Τα κουτσομπολιά; Οι δολοφονίες χαρακτήρων; Η λάσπη και το ψέμα; Με αυτό το σχέδιο, με αυτή την καμπάνια θα πάτε σε εκλογές;" είπε χαρακτηριστικά. Όπως εκτίμησε, η Ν.Δ. θα πάει στις ευρωεκλογές με αυτή την καμπάνια όχι επειδή δεν έχει πρόταση, αλλά επειδή το σχέδιό της είναι τόσο αποκρουστικό, "που θέλετε όπως - όπως να τα κρύψετε. Θέλετε να τα κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του ΔΝΤ, που καλά γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Θέλετε να το κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του Βαυαρού και ανθέλληνα φίλου σας, του κ. Βέμπερ".

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο όπου ζητούσε να περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και τα όσα υποστήριζε για το αφορολόγητο στη ΔΕΘ.

Πρόσκληση για ντιμπέιτ ακόμα και με σκονάκια Πορτοσάλτε

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόσκληση για τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Κ. Μητσοτάκη. "Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αρνείστε μια τηλεοπτική αναμέτρηση; Θέλετε να βάλουμε τον κ. Πορτοσάλτε να σας δίνει σκονάκια;" σημείωσε και πρόσθεσε: "Όποιον θέλετε θα βάλουμε! Ελάτε, επιτέλους, να αναμετρηθούμε. Ελάτε να αντιπαρατεθούμε. Γιατί κρύβεστε; Η μήπως θέλετε να έχετε κάποιο κοινό να σας χειροκροτεί μετά από κάθε φράση που θα διαβάζετε από το βήμα, γι’ αυτό προτιμάτε τη Βουλή;".

“Οι πολιτικές Ν.Δ. έφεραν τα Μνημόνια”

Η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή χθες συνέπεσε ωστόσο και με μια μαύρη επέτειο για τον ελληνικό λαό. Εννέα χρόνια από την αρχή της τραγωδίας των Μνημονίων, που οδηγήθηκε στην κρίση και στην ακραία λιτότητα, γιατί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Ν.Δ., "εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά. Μια χώρα που έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες ξοδεύοντας δισεκατομμύρια αλλά δεν μπόρεσε να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας. Μια χώρα που σπαταλούσε πολλά για χάρη των λίγων και ελάχιστα για χάρη των πολλών". Επέτειος που έδωσε την ευκαιρία για το κοντράστ των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.

"Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15%. Και αργότερα παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες για να σώσουν αριθμούς. Εσείς εφαρμόσατε από το 2010 μέχρι το 2014 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της Ε.Ε." θύμισε ο Αλ. Τσίπρας.

“Πετύχαμε και οι Έλληνες μπορούν να ελπίζουν”

"Εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρ’ όλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη" συνέχισε ο πρωθυπουργός.

"Εμείς, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να βγει η Ελλάδα από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αφενός πασχίζοντας να μείνει η κοινωνία όρθια και αφετέρου δίνοντας καθημερινές μάχες για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας" είπε επίσης ο κ. Τσίπρας. "Πετύχαμε, ναι. Και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι' αυτό μαζί με εκατομμύρια Έλληνες, που μπορούν πλέον να ελπίζουν" επισήμανε.

ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ "ΜΑΚΕΛΕΙΟ"

"Αυτός είμαι και αυτός είστε, κ. Μητσοτάκη"

Χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. "Στέφανο Χίο της πολιτικής", ο πρωθυπουργός επισήμανε: "Δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο της Siemens, δεν έχω σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, δεν υπήρξα ποτέ τρόφιμος της Siemens, δεν πήρα ποτέ δανεικά και αγύριστα όπως εσείς από τον “Κήρυκα” Χανίων, δεν χρηματοδοτεί τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό άγνωστη off shore, δεν έχω κουμπάρο τον Μαρινάκη"

"Είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα" απάντησε σε έντονο ύφος ο Αλ. Τσίπρας στις συκοφαντίες και τις χυδαιότητες του Κ. Μητσοτάκη που προσιδιάζουν στο "Μακελειό".

"Δεν μπήκα στην πολιτική ζωή του τόπου για να γίνω πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος και δεν ανήκω σε μια πολιτική οικογένεια η οποία δεν έκανε καμιά άλλη δουλειά, μόνο πολιτική και είναι ζάπλουτη" είπε και υπογράμμισε πως σε αυτόν τον τόπο "τίποτα δεν κρύβεται". "Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ. Ούτε οι μετοχές που δεν έχω, ούτε οι καταθέσεις που δεν έχω. Αφήστε αυτές τις αθλιότητες, τα ψέματα, τα fake news" συνέχισε δίνοντας καθαρές απαντήσεις για τις περιβόητες "διακοπές στο κότερο".

Όπως εξήγησε, τον Δεκαπενταύγουστο φιλοξενήθηκε για τρεις ημέρες από τη συνεργάτιδα του Κ. Παναγοπούλου, κάτι που είχε γραφτεί και δεν ήταν κρυφό. "Βάζετε το παρακράτος σας να ξοδεύεται, προκειμένου να υποκλέψετε στιγμές της προσωπικής μου ζωής. Είναι ντροπή σας" είπε. "Δεν χρειάζεται να ξοδεύεστε. Αν μου ζητούσατε, θα σας έδινα εγώ φωτογραφίες μου. Βγάζω και σέλφι. Έχω βγάλει και με το προσωπικό φωτογραφίες. Μπορεί να σας έδινα και μία με ψαροντούφεκο, αν θέλετε" πρόσθεσε.

Υπενθύμισε δε ότι τον Αυγούστου του 2018 ο Κ. Μητσοτάκης έκανε βόλτες με ελικόπτερα "σε σπίτια εφοπλιστών που είναι καναλάρχες" και χαρακτήρισε τον αρχηγό της Ν.Δ. "Στέφανο Χίο της πολιτικής". Κάτι που δικαίωσε αμέσως μετά ο Κ. Μητσοτάκης, όταν επανέφερε το -αποδεδειγμένα- hoax που ήταν πρωτοσέλιδο στο "Μακελειό" περί δήθεν πλουτισμού του πατέρα του πρωθυπουργού κατά τη δικτατορία.

"Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε μεταφέροντας τη συζήτηση σε αυτό το επίπεδο; Συνεχίστε, μας κάνετε δώρο" υπογράμμισε. "Εγώ ό,τι έχω το έχω δημόσια και δεν έχω να κρύψω τίποτε. Ούτε τις γνωριμίες μου, ούτε τους συνεργάτες μου, ούτε τους φίλους μου" είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

"Εγώ δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο της Siemens, δεν έχω σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, δεν υπήρξα ποτέ τρόφιμος της Siemens, δεν πήρα ποτέ δανεικά και αγύριστα όπως εσείς από τον “Κήρυκα” Χανίων, δεν χρηματοδοτεί τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό άγνωστη off shore αγνώστων στοιχείων που χρηματοδοτεί και το ‘Πρώτο Θέμα’".

Και κατέληξε: "Εγώ δεν έχω κουμπάρο, ούτε ανέβηκα ποτέ στο σκάφος του κ. Μαρινάκη που έχει επτά εφημερίδες να σας στηρίζουν, τώρα θέλει και τηλεοπτικό σταθμό και ο οποίος διώκεται για ναρκωτικά". "Αυτός είμαι και αυτός είστε, κ. Μητσοτάκη" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL