Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Γιατί στα θρανία ξανά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί στα θρανία ξανά!

Του Πάνου Τριγάζη*

Πολλοί με ρωτούν γιατί συμμετέχω στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Στάση Βύρωνα» του σημερινού δημάρχου Άκη Κατωπόδη. Απορούν για το ότι κατεβαίνω στην τοπική πολιτική σκηνή, ύστερα από πολύχρονη παρουσία στην κεντρική, ενώ κατά κανόνα συμβαίνει το αντίστροφο.

Οφείλω, λοιπόν, να απαντήσω στους πολλούς φίλους μου, και ιδιαίτερα στους συνδημότες, πολλοί από τους οποίους έχουν θέση και άποψη για την πόλη μας και τα προβλήματά της, καθώς και τις μεγάλες δυνατότητές της. Αποφάσισα να κινηθώ αντίστροφα: από την κεντρική πολιτική σκηνή στην τοπική, να υπηρετήσω την πόλη μου, πολύ περισσότερο που η πόλη αυτή είναι εν δυνάμει διεθνοποιημένη, όπως ο Δήμος Βύρωνα.

Υπενθυμίζω ότι έχω ήδη μικρή θητεία τεσσάρων ετών στην Αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα το 1998 και δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 1999 - 2002. Θεωρώ ότι η θητεία εκείνη υπήρξε πολύ γόνιμη και δημιουργική, κυρίως διότι είχα λειτουργήσει παρεμβατικά και όχι στείρα αντιπολιτευτικά έναντι του τότε προερχόμενου από το ΚΚΕ δημάρχου Νίκου Ρογκάκου.

Έτσι, παρότι επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, είχα εισηγηθεί και περάσει, κατά κανόνα ομόφωνα, αρκετά ψηφίσματα. Ενδεικτικά αναφέρω δύο: Το ένα -που σκέφτομαι να επαναφέρω- ήταν για πρόγραμμα δράσης στο επίπεδο του Βύρωνα υπέρ της αντιμετώπισης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Το άλλο ήταν για την αδελφοποίηση της πόλης του Μπάιρον με το μαρτυρικό Αλέξινατς της Σερβίας, που είχε βομβαρδιστεί και καταστραφεί από το ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου 1999, δηλαδή πριν από είκοσι χρόνια. Απόφαση που είχε ληφθεί ομόφωνα, αλλά δεν υλοποιήθηκε, παρά τα διαβήματά μου, ιδιαίτερα στον Νίκο Χαρδαλιά, με συνέπεια η αποκατάσταση συνεργασίας του Βύρωνα με το Αλέξινατς να είναι σε εκκρεμότητα.

Πρόσθετοι λόγοι για την υποψηφιότητά μου, πέραν του ότι αυτοπροσδιορίζομαι ως Βυρωνιώτης και βυρωνιστής, είναι οι ακόλουθοι.

Ο πρώτος είναι ότι εκτιμώ απεριόριστα το έργο και την προσωπικότητα του Γρηγόρη Κατωπόδη, αλλά και της παράταξής του, που στελεχώνεται από αξιόλογους ανθρώπους, με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση, καθώς και ριζοσπαστικές ιδέες για το μέλλον του θεσμού και τον Βύρωνα του 21ουαιώνα.

Ο δεύτερος είναι ότι, μετά την πολύχρονη μνημονιακή δοκιμασία, την οποία υπέστη και η Αυτοδιοίκηση, ο λαογέννητος αυτός θεσμός μπορεί να αναγεννηθεί και να περάσει σε νέα εποχή, αφού το νέο νομοθετικό πλαίσιο "Κλεισθένης 1" καθιερώνει την απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμαρχος που θα εκλεγεί στις 26 Μαΐου 2019 δεν θα είναι παντοδύναμος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, που ο νόμος έδινε στην παράταξή του αυτομάτως τα τρία πέμπτα των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Επομένως, είναι η ώρα των συναινέσεων και συνεργασιών, πολύ περισσότερο που στο τοπικό επίπεδο δεν κρίνονται μεγάλα πολιτικά ζητήματα, αλλά της καθημερινότητας των κατοίκων, τα οποία πρέπει να ενώνουν. Σε καμιά περίπτωση ο Βύρωνας δεν μπορεί να αποτελέσει σοσιαλιστική νησίδα σε μια καπιταλιστική χώρα, με τις εξαρτήσεις (καλύτερα αλληλεξαρτήσεις) της Ελλάδας.

Ο τρίτος και βασικός λόγος είναι ότι η πόλη του Μπάιρον είναι η πλέον κατάλληλη για την εφαρμογή του παλιού οικολογικού συνθήματος «Σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά», με την ανάληψη εκ μέρους της δημοτικής αρχής διεθνούς ρόλου, μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, στον οποίο αντιστοιχούν και δομές διεθνούς συνεργασίας, όπως η Ένωση Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου. Επιπλέον, η μόνη πόλη στην Ελλάδα με προσφυγικές ρίζες που φέρει το όνομα ενός ξένου, του λόρδου Βύρωνα, που, αν και Άγγλος, αναδείχθηκε σε εθνικό ήρωα των Ελλήνων, μπορεί να πρωτοστατήσει σε διεθνείς πρωτοβουλίες όπως ο Διεθνής Συνασπισμός Πόλεων κατά του Ρατσισμού, που δρα σε συνεργασία με την UNESCO.

Καταλήγω επισημαίνοντας ότι από τις επτά παρατάξεις που μετέχουν στις εκλογές του Βύρωνα (δύο εξ αυτών από τον χώρο της Ν.Δ. και τέσσερις από την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά), μόνο εκείνη του σημερινού δημάρχου υποστήριξε τη δημοκρατική μεταρρύθμιση "Κλεισθένης 1", που εισήγαγε την απλή αναλογική πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα ότι τη μεταρρύθμιση αυτή πολέμησαν στο δημοτικό συμβούλιο με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι προερχόμενες από αριστερές δυνάμεις δημοτικές παρατάξεις, επικαλούμενες διάφορα ιδεολογήματα που δεν αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση του σήμερα και αύριο, αλλά κάποιο μακρινό μέλλον.

Συμμετέχω, λοιπόν, στις αυτοδιοικητικές εκλογές με σύνθημα «Στα Θρανία Ξανά» και, έχοντας θητεία μισού αιώνα στις διεθνείς σχέσεις, επιθυμώ να συμβάλω μετά τη «Διπλωματία των Πολιτών» και στη «Διπλωματία των Πόλεων».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα με την παράταξη «Στάση Βύρωνα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL