Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Φιλοαναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο / "Ήρθε η ώρα οι πολλοί να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιλοαναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο / "Ήρθε η ώρα οι πολλοί να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους"

"Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους" είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το Ζάππειο ανακοινώνοντας τη δέσμη των νέων μέτρων κοινωνικής στήριξης για το 2019 και το 2020. Ένα σχέδιο που θέτει στο επίκεντρο το μεγάλο μέρος της κοινωνίας που σήκωσε το βάρος της κρίσης, αλλά ακόμα δεν έχει δει την ευημερία των αριθμών στην οικονομία να αποτυπώνεται στη ζωή του.

Όχι μόνο για το 2019, αλλά για την επόμενη τετραετία, με στόχο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, "να κυβερνήσουμε με το δικό μας σχέδιο". "Αυτά που ανακοινώνουμε σήμερα", είπε ο Αλ. Τσίπρας, "είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών, ένα σχέδιο που είχαμε καταρτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τώρα είναι η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Γι' αυτό το σχέδιο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας, με αυτό ζητάμε την ψήφο και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές".

Πρώτη φορά θετικά μέτρα

Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οι πολίτες άκουσαν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώνουν μέτρα, όχι με αγωνία και φόβο για την τσέπη και την καθημερινότητά τους, αλλά με ελπίδα και προσμονή για ουσιαστική ελάφρυνση και στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας: 13η σύνταξη, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% είναι τα μέτρα για το 2019 που θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν άμεσα με μόνιμο χαρακτήρα.

Σχέδιο και μέριμνα για τους πολλούς

Μέτρα που δεν ήρθαν εν κενώ. Αντίθετα, σχεδιάστηκαν με προσοχή, με σαφή στρατηγική, με επιχειρήματα και με έγνοια για τους πολλούς στο πλαίσιο της νέας περιόδου, της νέας οικονομικής πολιτικής που είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός μετά την οριστική έξοδο από τα μνημόνια στην ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ενόσω η Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ ξήλωναν και έραβαν νυχθημερόν το αφήγημα της καταστροφολογίας, του "κρυφού τέταρτου Μνημονίου Τσίπρα", η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζαν βήμα - βήμα και με βάση τις πραγματικές δημοσιονομικές δυνατότητες την επόμενη ημέρα. "Δεν γυρνάμε τη χώρα στο 2009, υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, αλλά βγήκαμε στο ξέφωτο και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Όπου μπορούμε, όσο χώρο έχουμε τον διανέμουμε με δίκαιο τρόπο στους πολλούς" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ο εναλλακτικός δρόμος

Αναδεικνύεται δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις σκληρές διαπραγματεύσεις, τους συμβιβασμούς και τις ρωγμές στο μνημονιακό οικοδόμημα για την προστασία των αδυνάμων απέδειξε ότι ανάμεσα στον δρόμο της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας, της απόλυτης υποταγής όπως είπε ο πρωθυπουργός, και σε αυτόν της απόλυτης ρήξης υπήρξε ο εναλλακτικός δρόμος με έγνοια την προστασία των πολλών, περισσότερη ανάπτυξη και ολοένα λιγότερη λιτότητα.

Επίτευξη στόχων με ανάπτυξη και όχι λιτότητα

Την ίδια στιγμή το μοντέλο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ότι δηλαδή από το 2020 έως το 2022 -που υπάρχει η δέσμευση για το 3,5%- οι προϋπολογισμοί θα σχεδιάζονται με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς να παραβιάζονται "ούτε κατά ένα ευρώ οι συμφωνημένοι στόχοι", μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Παράδειγμα τήρησης των στόχων χωρίς λιτότητα, αλλά με ανάπτυξη και στήριξη της κοινωνίας. Όπως είπε ο Γ. Δραγασάκης, η δημοσιονομική πολιτική γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης, "συμπλήρωμα και ενίσχυση της εφαρμοζόμενης αναπτυξιακής στρατηγικής". Μάλιστα έκανε γνωστό ότι σύντομα θα υπάρξει επικαιροποίηση του σχεδίου αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο κατατέθηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

Εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι "είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της 'αριστερής παρένθεσης'". "'Όχι μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία".

"Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά, αλλά δεν θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή, αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας" επισήμανε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ εξήγησε ότι "ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή, αλλά και εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους".

Ο Μητσοτάκης παραβιάζει ανοιχτές πόρτες για το αφορολόγητο

Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε ξανά τη δέσμευση ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί το 2020, τόνισε οτι ο Κ. Μητσοτάκης "παραβιάζει ανοιχτές πόρτες" επισημαίνοντας ότι έχει ήδη κατατεθεί ο σχεδιασμός για το 2020 στους θεσμούς χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο μέτρο. "Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση με βάση τη δημοσιονομική πορεία" υπογράμμισε.

Οι νεοφιλελεύθεροι συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη

"Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον Κ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από την Τ. Μέι ή τους αρχηγούς του συντηρητικού κόμματος στη Γαλλία και την Ισπανία" είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος παρουσιάζοντας "πόσα έχασαν" τα μεσαία στρώματα επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Ανέφερε ότι η ανάκαμψη της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερη από το 2017 και το 2018 λόγω των μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι παντού στον δυτικό κόσμο οι μεσαίες τάξεις πιέζονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα γιατί διαλύθηκε σχεδόν το συντηρητικό κόμμα στην Ισπανία ή γιατί έχει πρόβλημα το συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία και γιατί τα «Κίτρινα Γιλέκα» είναι στους δρόμους.

"Επειδή η μεσαία τάξη κάτω από νεοφιλελεύθερες πολιτικές συρρικνώνεται και ζορίζεται, δεν αυξάνονται οι μισθοί τους, χάνονται θέσεις εργασίας" απάντησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL