Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Αντιπερισπασμοί, βία, νοθεία και πνευματικός ξυλοδαρμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπερισπασμοί, βία, νοθεία και πνευματικός ξυλοδαρμός

Ήταν προφανές ότι μόλις πλησίαζε το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, μόλις επιβεβαιώνονταν οι θετικές ειδήσεις για τη μεταποίηση, μόλις εκκινούσε η υψηλού συμβολισμού και μεγάλης οικονομικής σημασίας είδηση για τη σταδιακή αποδέσμευση από το ΔΝΤ, θα έσκαγαν αντιπερισπασμοί.

Ξεσκίζουν πρόσωπα, βγάζουν τις περσινές φυσικές καταστροφές και τα θύματα- κι αν δεν αρκούν αυτά, ξαναρχίζουν τα βοσκοτόπια, την πετσινιάδα, το τηλεοπτικό μοντάζ κ.λπ.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμα και ουδέτερες ειδήσεις συσχετίζονται με ένα ελάττωμα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Κλιματική αλλαγή, Βενεζουέλα, Αφρίν, γονυπετής αρραβωνιαστικιά του βασιλιά τάδε της Ταϊλάνδης κ.λπ. κ.λπ. όλα μπορούν να συσχετιστούν με την επιτομή του κακού.

Ένα σύμπαν οργανώνεται με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και το κακό που κάνει όχι μόνο στη χώρα, ούτε καν μόνο στον πλανήτη, τώρα και με τα διαστημικά θα κάνει κακό σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. Αυτά, εκτός από ηλίθια, θα ήταν διασκεδαστικά, αν δεν ήταν χυδαία και κυρίως αν δεν οδηγούσαν σε βαθύτατη αντιπολιτική κουλτούρα, μια απέχθεια σε κάθε μορφή συνομάδωσης.

Στο εκφωνούμενο αντιπολιτευτικό δράμα δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πολιτική πρόταση, καμιά συγκρότηση αντι-λύσης (έναντι της κυβερνητικής πολιτικής), μόνο κρότοι. Αντιπολίτευση κρότου -λάμψης. Τρελαίνεται ο πολίτης, αποσυντονίζεται στο θορυβώδες, άμεσο, αλλά αόριστο και συντριπτικό περιβάλλον. Δεν καταλαβαίνει τι του λένε, μόνο πως ό,τι σχετίζεται με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς, είναι κακό.

Η τεχνική του αντιπερισπασμού δεν είναι τωρινή και δεν αποτελεί ιδιοφυή επικοινωνιακή εφεύρεση. Οι προβοκάτσιες, οι αγανακτισμένοι πολίτες, η κατατρομοκράτηση των δημοκρατικών ή και φιλήσυχων πολιτών, αναπτύχθηκε σε όλες τις φάσεις της μετεμφυλιακής Δεξιάς.

Η ΕΔΑ για πολλά χρόνια πιέστηκε με διώξεις, προβοκάτσιες, συνωμοσίες, ψευτιές, με οργανώσεις σαν τον «ΙΔΕΑ», την «Καρφίτσα» κ.λπ. Μεταδικτατορικά, που άρχισε να εμπεδώνεται πιο ουσιαστική δημοκρατία και να ανακτώνται κώδικες πολιτικής ευπρέπειας, πάλι διάφοροι κανίβαλοι, κομματάρχες και «Γκρούεζοι», αυτόνομοι ή βασιλικότεροι του βασιλέως, δημιουργούσαν προβοκάτσιες, δράσεις, επεισόδια, επιβαρυντικά της Αριστεράς. Επεισόδια ανεξήγητα, στις υπώρειες των κινημάτων.

Η έννοια του αντιπερισπασμού είναι απολύτως βίαιη, είτε εκφράζεται με μαζικό ψέμα και παραποίηση, είτε με συμβατικές μορφές κατατρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού. Γιατί όλες οι μέθοδοι κατατείνουν (και συχνότατα επιτυγχάνουν) στη διάρρηξη του συλλογισμού, την καταστροφή της κριτικής σκέψης του πολίτη, την απώλεια της ψυχραιμίας του, την καταστροφική πίεση στο θυμικό και στα ορμέμφυτα.

Ο αποσυντονισμένος πολίτης δεν συγκρίνει, δεν θυμάται, δεν συνδυάζει, ξεχύνεται στο ορφανό και άκριτο αίσθημα.

Ο αποσυντονισμένος πολίτης φοβάται, δηλαδή προσλαμβάνει ανιεράρχητα τα μηνύματα και τις πληροφορίες. Αυτό το υπόδειγμα του άναρχου πνευματικού και επικοινωνιακού ξυλοδαρμού επιλέγεται από την αντιπολίτευση ως το πιο παραγωγικό για να πάει στην κάλπη ο πολίτης.

Όταν πιτσιρικάδες μας έδερνε ο δάσκαλος, για μία ώρα μετά έκαιγαν τα μάγουλα, μούδιαζαν τα αυτιά, «στριφογύριζε το κεφάλι». Ένα τέτοιο, σχετικά αναισθητοποιημένο πολίτη, παράγει ο αντιπολιτευτικός τραμπουκισμός, ο επικοινωνιακός καταρράκτης.

Οφείλουμε να ξαναβρούμε την οξεία κρίση, τη σκέψη μέσα από τις περίπλοκες σφαλιάρες. Οφείλουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL