Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών / Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών: Με στήριξη των πολλών και γεμάτα γήπεδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών / Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών: Με στήριξη των πολλών και γεμάτα γήπεδα

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τη δημόσια προγραμματική αντιπαράθεση επί των μεγάλων ζητημάτων της οικονομίας, θυμίζοντας... φουριάρικο κατσίκι, ωστόσο με τις κάλπες να πλησιάζουν, τα διλήμματα γίνονται φανερά και ξεκάθαρα. Και την πραγματικότητα είναι δύσκολο να την αποφύγει κανείς.

Το ντιμπέιτ που τρομάζει τον Μητσοτάκη

"Ουδείς σε αυτό τον τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος" είπε από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύοντας την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση να κρυφτεί από τα πραγματικά θέματα και τις θέσεις του. Ήδη πριν το Πάσχα, άλλωστε, με την ανακοίνωση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Π. Πολάκη, ο Κ. Μητσοτάκης φανέρωσε τη στρατηγική της Ν.Δ. να αναδεικνύει ως κεντρικά δευτερεύοντα ή και ανύπαρκτα ζητήματα. Με την... ευγενική συμβολή, βεβαίως, των πάντα πρόθυμων να διαμορφώσουν ατζέντα ΜΜΕ.

Αποκορύφωμα, η απάντηση της εκπροσώπου της Ν.Δ. Σ. Ζαχαράκη στην επίσημη πρόσκληση της Ρ. Σβίγκου για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ενόψει των ευρωεκλογών προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν αναλυτικά και με επιχειρήματα για τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στην οικονομία, την καθημερινότητα των πολιτών και για την επόμενη ημέρα. "Ντιμπέιτ στη Βουλή" διατρανώνουν στην Πειραιώς πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.

Έρχεται... διαβολοβδομάδα για τη Ν.Δ.

Ωστόσο, η εβδομάδα που έρχεται ενδέχεται να αναδειχθεί σε... διαβολοβδομάδα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Με τη μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό εκ των πραγμάτων, έστω και με τη δυσκαμψία της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης σε σύγκριση με ένα τηλεοπτικό ζωντανό ντιμπέιτ, ο Κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να αντιπαραταθεί με τον Αλ. Τσίπρα. Αν και η επιδίωξή του είναι η διατήρηση της "Πολακιάδας" και της τυμβωρυχίας, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ορίζουν την πραγματική ατζέντα. Άλλωστε, αν κάτι θα κρίνει τις εκλογές, δεν θα είναι η προπαγάνδα, αλλά η πραγματικότητα.

"Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα των παθών, μεταχρονολογημένα, για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά εβδομάδα ανάσας και ελπίδας για τους πολλούς, για τους ανθρώπους του μόχθου, γι’ αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη" είπε χαρακτηριστικά από τα Χανιά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, που βλέπει να έρχεται το "τελειωτικό χτύπημα" για την καταστροφολογία και την έλλειψη επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης.

Περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία και στην εφορία, τη νέα δέσμη ελαφρύνσεων και μέτρων κοινωνικής στήριξης από τα 5,5 δις. ευρώ δημοσιονομικό χώρο για την περίοδο 2019-2022 αλλά και την απαλλαγή της χώρας από το ΔΝΤ, η κυβέρνηση μπαίνει με σαφή προσανατολισμό στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, πυξίδα για τις δυνατότητες άσκησης πολιτικής από μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Αντί λοιπόν για την υποκριτική τροπολογία για το αφορολόγητο, οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο αρχηγός τους θα κληθούν ξανά να ψηφίσουν τα κοινωνικά μέτρα και τις φοροελαφρύνσεις στη Βουλή, όπως έγινε και με το λεγόμενο πακέτο της ΔΕΘ.

Τα σκληρά διλήμματα στον δρόμο προς τις κάλπες

Στην ουσία, λοιπόν, και όχι στα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα διλήμματα θα γίνονται όλο και πιο σκληρά στον δρόμο προς τις ευρωπαϊκές κάλπες της 26ης Μαΐου.

Με τους πολλούς ή με τις ελίτ και τους ολιγάρχες; Με τη δυναστεία των off shore ή με την προοδευτική διακυβέρνηση για την συνέχιση της πορείας προς τα μπρος; Με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ή με την επαναφορά του 1 προς 5 και την κατάργηση των επιδομάτων; Με τη στήριξη της εργασίας και την αύξηση των μισθών ή με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα των Σαμαρά και Βρούτση; Με το υγιές και πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα ή με το ασφαλιστικό Πινοσέτ; Με τον αγώνα για τα συμφέροντα της κοινωνίας ή με τις μυστικές επαφές στην Ευρώπη για την περικοπή των συντάξεων; Με τη δωρεάν δημόσια Υγεία και την καθολική πρόσβαση ή με "πλεονάζον προσωπικό" που πρέπει να φύγει και εισιτήριο στα νοσοκομεία; Με τους οπαδούς του Grexit και εκείνους που στήριξαν φανατικά την τιμωρία του ελληνικού λαού τα χρόνια της κρίσης, όπως ο Βέμπερ, ή με μια προοδευτική συμμαχία με τις δυνάμεις που στήριξαν τα δίκαια της χώρας στις διαπραγματεύσεις;

Αυτά είναι μερικά από τα διλήμματα που τίθενται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και στα οποία επιχειρεί να αποφύγει να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση.

Γεμάτα γήπεδα από τη μία, κλειστές μαζώξεις από την άλλη

Στο μεταξύ, με την προεκλογική περίοδο να κλιμακώνεται, η εικόνα στα δύο κυρίαρχα στρατόπεδα είναι ολωσδιόλου αντίθετη και αναντίστοιχη με τη δημοσκοπική εικόνα που φιλοτεχνούν τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ. Από τη μία, οι μαζώξεις του Κ. Μητσοτάκη σε μικρούς χώρους με επιλεγμένο κοινό και περιοδείες με καλή σκηνοθεσία. Από την άλλη, οι μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα σε γεμάτα γήπεδα ανά την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα της υποδοχής που επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Κρήτης στον πρωθυπουργό κατά την περιοδεία του που ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη πολιτική ομιλία στα Χανιά.

Μια εικόνα που θα έλεγε κανείς πως φανερώνει ακριβώς το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, για την Ελλάδα των πολλών απέναντι στην Ελλάδα των λίγων. Αύριο ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Ξάνθη, ενώ σειρά παίρνουν τα Γιάννενα. Οι ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις, οι περιοδείες και η επαφή με την κοινωνία θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στον δρόμο προς τις κάλπες, με τον πρωθυπουργό στην πρώτη γραμμή αλλά και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που "σαρώνουν" τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL