Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Σκάκι στο νησί του Πυθαγόρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Σκάκι στο νησί του Πυθαγόρα

H Σάμος του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου, του Επίκουρου…

Ένας τόπος μοναδικής και αδιάλειπτης ιστορίας χιλιετηρίδων όπου κάθε εποχή άφησε τα άξια λόγου τεκμήριά της, ενός απαράμιλλου πολιτισμού που διασώζεται και βιώνεται στο τώρα και συνεχίζει να παράγει.

Σ' αυτό το νησί καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια ένα πολύ αξιόλογο σκακιστικό φυτώριο. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Ανερχόμενοι σκακιστές που, μαζί με έμπειρα στελέχη, συνθέτουν την ομάδα «Μέλισσος» (https://chess-samos.eu/). Εκδηλώσεις, προπονήσεις, μαθήματα, συμμετοχή σε πανελλήνια πρωταθλήματα και διεθνή τουρνουά και, τούτες τις μέρες, οργάνωση των Αιγαιοπελαγίτικων Σκακιστικών Αγώνων, της κορυφαίας ομαδικής διοργάνωσης του Αρχιπελάγους!

Αγωνίζονται ομάδες από τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Ικαρία και τη Σάμο, με παίκτες εβδομηντάχρονους και εφτάχρονους. Θα αναδείξουν την πρωταθλήτρια Αιγαίου, την κυπελλούχο και την πρωταθλήτρια παίδων-κορασίδων, μα κυρίως θα συσφίξουν τις σχέσεις τους, θα προγραμματίσουν δράσεις οι οποίες θα ξεπερνούν τους φραγμούς που βάζουν οι δυσκολίες μετακίνησης, η απομόνωση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι αγώνες διεξάγονται καθημερινά στους άνετους χώρους του ξενοδοχείου Proteas Blu Resort, στο Πυθαγόρειο, με ελεύθερη είσοδο. Το πυκνό πρόγραμμα προβλέπει αγώνες πρωί και απόγευμα μέχρι και το Σάββατο.

Σκάκι στο νησί του κορυφαίου μαθηματικού, του Πυθαγόρα, ο οποίος πίστευε ότι το σύμπαν προήλθε από το χάος και απέκτησε μορφή με το μέτρο και την αρμονία, γι' αυτό και πρώτος το ονόμασε «κόσμο» δηλαδή τάξη και αρμονία.

Η θεωρία του κόσμου, των πλανητών, του Ουρανού, των Μαθηματικών. Πυθαγόρειο Θεώρημα και Τετράγωνα των Πλευρών.

Η «κούπα του Πυθαγόρα» ήθελε να διδάξει στους μαθητές του την αναγκαιότητα τήρησης του μέτρου. Λέγεται και «κούπα του δικαίου» (της ύβρης και της νέμεσης). Αναπόφευκτοι οι συνειρμοί: το σκάκι θεωρήθηκε από πολλές ηγεσίες ανά τους αιώνες βλάσφημο και κυρίως επικίνδυνο, καθώς ακόνιζε το μυαλό των πολιτών!

Το σκάκι και τα Μαθηματικά έχουν πολλά κοινά σημεία, όπως ικανότητα για ανάλυση, παρατηρητικόητα, ικανότητα για αυτοσυγκέντρωση, λογική της σκέψης, ευχέρεια στην επικέντρωση σε διαφορετικά σημεία. Προσφέρονται και τα δύο για επίλυση σύνθετων προβλημάτων, καθώς και διασκεδαστικών ασκήσεων και παιχνιδιών.

Το σκάκι αντικειμενικά έχει στοιχεία από την τέχνη και την επιστήμη σε σύμμετρο συνδυασμό πνεύματος, αισθητικής και λογικής. Απόλυτη κανονισμένη σκακιέρα, τετράγωνα. Πιόνια συμμετρικά τοποθετημένα, πειθαρχία και αρμονία στην σκέψη.

Κατά τον Πέρση ποιητή Ομάρ Καγιάμ (1100 μ.Χ.): «Είμαστε τα πιόνια της παρτίδας που παίζουν οι ουρανοί. Διασκεδάζουν μαζί μας στη σκακιέρα της ύπαρξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL